
Onze werkwijze
Zo pakken wij zonprojecten aanSamen met de omgeving en oog voor de natuur
Het ontwikkelen en bouwen van een zonnepark is uitdagend. Het is een ingewikkelde combinatie van wet- en regelgeving, techniek, financiën en de betrokkenheid van de omgeving. Daar passen wij ons steeds op aan, in het belang van het project en alle betrokkenen. We hebben een werkwijze ontwikkeld waarbij we gedurende het hele
traject nauw betrokken blijven. Dit doen we in samenwerking met lokale partners, zoals bedrijven, grondeigenaren en energiecoöperaties. Onze werkwijze verfijnen we constant, we durven te innoveren en staan voor zorgvuldigheid en betrouwbaarheid.

Locatiekeuze
Elk zonnepark begint met een locatie. Zonder geschikte locatie is er geen zonproject mogelijk. We brengen een gebied in beeld en schatten in hoeveel ruimte er is voor een zonnepark. Ook maken we afspraken met de betreffende grondeigenaar of grondeigenaren.

Samenwerking
We werken graag samen met lokale energiecoöperaties. Daarbij streven we naar 50% eigendom voor de omgeving. Het liefst werken we in een zo vroeg mogelijk stadium samen, zodat we samen met de omgeving het initiatief nemen.

Projectteam
Het projectteam werkt het idee uit tot een volledig plan om een vergunning aan te vragen. Onze experts op het gebied van projectmanagement, omgevingsmanagement, vergunningen, juridische zaken, financiën, bouw en beheer vormen het projectteam. We houden continu rekening met verschillende belangen vanuit organisatie en omgeving en vinden daarom het informeren en betrekken van de omgeving een belangrijk aandachtspunt in alle fases.

Project- en participatieplan
In het project- en participatieplan staan de uitgangspunten van het initiatief en hoe we de omgeving betrekken bij het project. Denk aan communicatie, proces- en financiële participatie. Dit plan is de basis voor de uitwerking van het idee en zet de koers uit voor de ontwikkeling, bouw en het beheer van het zonnepark.

Afstemming met bevoegd gezag
Het opgestelde plan leggen we voor aan het bevoegd gezag, veelal de gemeente waarin we het project willen starten. We bespreken hoe het bevoegd gezag tegenover het initiatief staat en de wijze waarop we de omgeving willen betrekken. Verder bespreken we wat de vervolgstappen zijn en wie waarvoor verantwoordelijk is.

Betrekken omgeving
We informeren direct omwonenden door persoonlijk langs te gaan, sturen brieven in een groot gebied en schrijven veel maatschappelijke organisaties aan. Op alle mogelijke manieren houden we omwonenden op de hoogte en we gaan persoonlijk met betrokkenen in gesprek. Zo zorgen we ervoor dat zoveel mogelijk omwonenden en organisaties op de hoogte zijn en blijven van het initiatief en betrokken kunnen zijn bij de verdere uitwerking.

Werkgroep
We nodigen de omgeving uit deel te nemen aan een werkgroep. Op deze manier kun je als omwonende nauw betrokken zijn bij de ontwikkeling van het plan. Via de werkgroep kan de omgeving nauw betrokken zijn bij de ontwikkeling van het plan. Samen voeren we de onderzoeken uit die nodig zijn, vragen de omgeving om inbreng en aandachtspunten en lichten de resultaten toe. Zo ontstaat er een definitief plan waar we een vergunning voor aanvragen.

Bouw en beheer
Als de vergunning onherroepelijk is, aanbestedingen zijn doorlopen en de financiering rond is, begint de bouw. Gemaakte afspraken met grondeigenaren, bevoegd gezag en omgeving worden doorgesproken zodat deze een plek krijgen in de bouw- of beheerfase. Bij het bouwen van een zonnepark komt veel kijken, denk aan transporten. Goede communicatie is dan belangrijk, zodat mensen weten wat er gebeurt.

Samenwerken met energiecoöperaties
50% lokaal eigendomWe werken samen met tientallen energiecoöperaties in Nederland. Samen ontwikkelen en realiseren we nieuwe zonprojecten. Daarbij is 50 procent lokaal eigendom het uitgangspunt. Wij geloven in de kracht van samenwerking. Dat doen we met grondeigenaren, omwonenden, maatschappelijke organisaties, overheden en zeker met energiecoöperaties.
Meer informatie
Samenwerken met partners
Verfijnde samenwerkingNaast energiecoöperaties werken we ook veel samen met andere organisaties en partijen en zijn we onderdeel van verschillende brancheverenigingen voor energiebedrijven. Denk aan organisaties als NWEA, Holland Solar, Energie Nederland, HIER Opgewekt, Energie Samen en Bronnen VanOns. Op deze manier verfijnen we de samenwerking met lokale energiecoöperaties.