Wij streven naar 50% lokaal eigendom
Samen eigenaar van een duurzaam energieprojectSamenwerken met energiecoöperaties
We werken gelijkwaardig samen met lokale energiecoöperaties en partners. Via deze samenwerking participeert de omgeving in het duurzame energieproject. Dat betekent dat de omgeving meedenkt over en mee-investeert in de ontwikkeling. Gaat een duurzaam energieproject onverhoopt niet door, dan delen we de lasten.
Zijn de windmolens of het zonnepark gebouwd en wekken zij groene stroom op, dan deelt de omgeving evenwichtig mee in de opbrengst ervan. Zo zorgen we samen voor meer schone energie én is de helft van de opbrengst inzetbaar voor verdere verduurzaming van de omgeving.
De rol van een energiecoöperatie
Lokaal verduurzamenEen lokale energiecoöperatie is een vereniging van buurtgenoten die samen hun dorp of stad willen verduurzamen. Ze slaan de handen ineen om lokaal duurzame energie op te wekken en te gebruiken. Hoe meer mensen zich verenigen, hoe groter de impact. In Nederland zijn honderden energiecoöperaties. Met veel werken wij samen in duurzame energieprojecten, juist omdat zij de locatie en de inwoners goed kennen. Samen ontwikkelen we een zonnepark of windmolens. De lusten en lasten delen we. De energiecoöperatie zorgt ervoor dat leden profiteren van lokaal opgewekte groene stroom en besparen op hun energie.
Opbrengst voor de omgeving
Ervaring met energiecoöperatiesEen duurzaam energieproject is van de initiatiefnemers én de gemeenschap. Met lokaal eigendom zal de omgeving dat ervaren. De lusten landen in de lokale gemeenschap. Lokaal eigendom geven wij vaak vorm door samenwerking met een energiecoöperatie of lokale partner. De energiecoöperatie kent de lokale situatie goed en heeft een meerwaarde in het project. Wij leveren de expertise, ervaring en arbeid. 'Alleen zijn we sneller, samen komen we verder', verwoordde een partner heel treffend. We delen graag onze ervaringen.
Tips voor lokaal eigendomDe voordelen van samenwerken met een energiecoöperatie
Lokaal eigendom
We werken lokaal gelijkwaardig samen met energiecoöperaties om de leden in de omgeving te laten deelnemen in het windpark en meedelen in de opbrengst van zoveel mogelijk groene stroom.
De stem van de omgeving
De energiecoöperatie heeft zeggenschap in de projectontwikkeling. We ontwikkelen samen. Met aandacht voor wat er leeft en wenselijk is in de omgeving creëren we een plan dat lokaal past.
Krachten bundelen
Niemand kent de duurzame behoeften van de omgeving beter dan de mensen die er wonen. Wij brengen bijna 30 aan ervaring en expertise in. Samen realiseren we duurzame energieprojecten.
Samenwerking met Energie(K) Oldambt
Lokaal opgewektHet partnerschap tussen coöperatie Energie(k) Oldambt en Pure Energie is bekrachtigd met de overeenkomst voor de ontwikkeling van Zonnepark Westerlee. Daarin staat dat we het zonnepark gelijkwaardig ontwikkelen en beide voor de helft eigenaar worden. Zo is een groot deel van zonne-energie die we er willen opwekken bedoeld voor lokaal gebruik. Ben Verwey is voorzitter van de energiecoöperatie en geeft een inkijkje in de gezamenlijke ontwikkeling van het zonneproject.
Lees het verhaal van Energie(k) OldambtSamen weten wat lokaal werkt
De lusten en lasten verdelenAl in 2015 bouwden we samen met energiecoöperatie Deventer Energie het Windpark Kloosterlanden in Deventer. Inmiddels werken we prettig en gelijkwaardig samen met tientallen energiecoöperaties in Nederland. Samen ontwikkelen, realiseren en beheren we nieuwe wind- en zonneparken, met 50% lokaal eigendom als uitgangspunt. De bundeling van krachten werkt in de praktijk.
Onze werkwijze