Grote kans dat je in ons land windmolens tegenkomt wanneer je onderweg bent. Ze staan overal: langs snelwegen, in de Noordzee en op grote oppervlaktes land. Dat is natuurlijk niet voor niets. Windmolens, ook wel windturbines genoemd, zijn een duurzame bron van energie. Ze wekken windenergie op doordat de wind de rotorbladen laat draaien. Benieuwd hoeveel stroom een windmolen opwekt en hoeveel huishoudens daarmee voorzien zijn van elektriciteit? Onze specialisten leggen het je graag uit.
De afmetingen van een windmolen
De opbrengst verschilt per windmolen. Deze wordt beïnvloed door verschillende factoren. Als we het hebben over de afmetingen van een windmolen, dan hoor je waarschijnlijk termen die je niet kent. Denk aan termen zoals de ashoogte, de rotordiameter en de tiphoogte. Hieronder zie je wat we met deze termen bedoelen.
Hoeveel energie leveren moderne windmolens?
Moderne windmolens leveren steeds meer energie op. Neem bijvoorbeeld onze nieuwe windmolens in Windpark Deil, langs de A15 in de gemeente West-Betuwe. Hier zijn twee van de elf windmolens van Pure Energie. Beide molens hebben een ashoogte van 140 meter, een rotordiameter van 136 meter en een tiphoogte van 208 meter. Onze windmolens in dit park wekken per stuk per jaar meer dan 15 miljoen kilowattuur (kWh) energie op. Dat is genoeg om zo’n 6.000 huishoudens één heel jaar van stroom te voorzien.
De stroomopbrengst van een windmolen is afhankelijk van de hoogte van een windmolen en de grootte van de rotorbladen. Hoe dit zit lees je in ons artikel over hoe belangrijk de hoogte van een windmolen is.
Hoeveel stroom wekken oude windmolens op?
Oudere windmolens wekken over het algemeen minder windenergie op. Dat is niet zo heel gek. Om je een idee te geven, hebben we de cijfers van onze windmolens uit Windpark Kloosterlanden in Deventer. Deze turbines zijn gebouwd in 2015 en hebben een ashoogte van 85 meter, een rotordiameter van 92 meter en een tiphoogte van 131. Per jaar wekken ze ongeveer 4,25 miljoen kWh op. Dat is een kwart van de nieuwe windmolens, maar alsnog genoeg om bijna 2.000 huishoudens één jaar lang van groene stroom te voorzien.
Welke windmolen levert meer energie op?
Je kunt het uit deze cijfers al opmaken. Met name de ashoogte en de tiphoogte zijn van invloed op de capaciteit van windmolens. Oftewel: hoe hoger de windmolens, hoe meer stroom deze oplevert. Dat komt omdat het hoog in de lucht vaker én harder waait. Ook de lengte van de wieken en de rotorbladen hebben invloed op de hoeveelheid groene energie die een windmolen opwekt. Hoe langer die zijn, hoe meer wind ze vangen en hoe sneller ze bewegen.
Ben je benieuwd naar onze projecten en windparken? Leer onze projecten kennen! Bekijk ons overzicht en klik op het windpark waarover jij meer wilt lezen. Wil je graag zelf kiezen door welke windmolen jouw groene stroom wordt opgewekt? Dat kan! Kies in ons overzicht jouw windmolen uit en bereken je energiepakket.