Header terugleverbijdrage zonnepanelen consument

Alles over de terugleverbijdrage

Terugleverbijdrage en zonnepanelen

Terugleverbijdrage voor klanten met zonnepanelen

In Nederland wekken we steeds meer groene stroom op met windmolens en zonneparken. Dat is goed nieuws als we kijken naar de energietransitie. Huishoudens en bedrijven met zonnepanelen wekken op zonnige dagen vaak meer stroom op dan er verbruikt wordt, waardoor er veel groene stroom wordt teruggeleverd aan het net. Het terugleveren van deze stroom brengt uitdagingen met zich mee. Om er voor te zorgen dat alle klanten kunnen blijven

profiteren van voordelige groene stroom, introduceert Pure Energie de terugleverbijdrage voor klanten met zonnepanelen. Dit is een transparante oplossing om de rekening voor het terugleveren van stroom aan het energienet eerlijk te verdelen. Zo blijft groene stroom voordelig voor klanten met en zonder zonnepanelen en kunnen we samen verder bouwen aan onze duurzame missie: schone energie voor iedereen.

Terugleverbijdrage zonnepanelen

Lees hier alles over de terugleverbijdrage

We hebben alles wat je moet weten over de terugleverbijdrage voor je op een rij gezet. 

Wat Is De Terugleverbijdrage Pure Energie

1. Wat is de terugleverbijdrage?

De terugleverbijdrage is een bijdrage die klanten met zonnepanelen betalen voor het terugleveren van stroom aan het energienet.

Meer informatie
Waarom Betaal Ik Een Terugleverbijdrage Pure Energie

2. Waarom betaal ik een terugleverbijdrage?

De terugleverbijdrage is een oplossing om de rekening eerlijk te verdelen. Zo kunnen we groene energie voordelig houden voor alle klanten.

Meer informatie
Wanneer Betaal Ik Een Terugleverbijdrage Pure Energie

3. Wanneer betaal ik een terugleverbijdrage?

Of je een terugleverbijdrage moet betalen is afhankelijk van de startdatum van je energiecontract en hoeveel energie je jaarlijks teruglevert.

Meer informatie
Zelf Besparen Op Je Terugleverbijdrage Pure Energie

4. Zelf besparen op je terugleverbijdrage

Hoe minder stroom jij teruglevert aan het net, hoe minder terugleverbijdrage je moet betalen. Ga aan de slag met onze tips.

Meer informatie
CTA Wat is de terugleverbijdrage voor zonnepanelen

Wat is de terugleverbijdrage?

Stroom terugleveren

De terugleverbijdrage is een bijdrage die klanten met zonnepanelen betalen voor het terugleveren van stroom aan het energienet. Hoeveel je bijdraagt, is afhankelijk van het aantal kWh dat je jaarlijks aan het net teruglevert. De terugleverbijdrage is een nieuw onderdeel op de energierekening en wordt maandelijks verrekend in je termijnbedrag.

Meer informatie

Waarom een terugleverbijdrage?

Bij schone energie hoort een eerlijke prijs. En daarom moeten we de rekening voor terugleveren aan het energienet eerlijk verdelen. Om te begrijpen waarom de terugleverbijdrage er is, moeten we even terug in de tijd. Jeroen van de afdeling Klantgeluk legt het uit in deze video.

Zo werkt het

Wat betekent dit voor mij?

Heb je thuis zonnepanelen en lever je stroom terug aan het energienet? Dan is het afhankelijk van de startdatum van je energiecontract of je een terugleverbijdrage moet betalen.

Terugleverbijdrage Nieuw Vast Contract Pure Energie

Een nieuw vast energiecontract

Sinds 9 april 2024 betaal je bij een nieuw vast energiecontract een terugleverbijdrage. De hoogte van de bijdrage is afhankelijk van hoeveel stroom je teruglevert aan het net. Hoe minder je teruglevert, hoe lager de bijdrage.

Rekenvoorbeeld
Terugleverbijdrage Lopend Vast Contract Pure Energie

Een lopend vast energiecontract

Met een lopend vast energiecontract verandert er niets tijdens de looptijd van je huidige contract. Je betaalt pas een terugleverbijdrage op het moment dat je jouw vaste energiecontract bij ons verlengd.

Rekenvoorbeeld
Terugleverbijdrage Variabel Contract Pure Energie

Een nieuw of lopend variabel energiecontract

Uiterlijk 1 juli 2024 gaat de terugleverbijdrage voor zonnepanelen ook gelden voor klanten met een variabel contract. Je krijgt hierover minimaal 30 dagen van tevoren bericht van ons met daarin meer informatie.

Rekenvoorbeeld
Terugleverbijdrage Dynamisch Contract Pure Energie

Een dynamisch energiecontract

Klanten met een dynamisch energiecontract hoeven geen terugleverbijdrage te betalen, omdat de vergoeding voor teruglevering altijd gelijk is aan de inkoopprijs op dat moment. Benieuwd of een dynamisch energiecontract iets voor jou is?

Meer informatie

De terugleverbijdrage uitgelegd per situatie

Om je een beeld te geven van gevolgen van de terugleverbijdrage voor jouw energierekening hebben wij een aantal standaard situaties op een rij gezet.

Situatie 1: 2 persoons huishouden in een tussenwoning met 6 zonnepanelen

Een 2 persoons huishouden in een tussenwoning verbruikt jaarlijks gemiddeld 1.600 kWh stroom. Met 6 zonnepanelen van 400 Wp wek je jaarlijks gemiddeld 2.100 kWh groene stroom op. We gaan er bij deze berekening van uit dat je 30% van de opgewekte stroom direct zelf verbruikt. Deze stroom lever je dus niet terug aan het net en wordt dus ook niet bijgehouden door je slimme meter. Alles in 1 overzicht:

 Verwacht stroomverbruik per jaar: 1.600 kWh


Verwachte opwek per jaar: 2.100 kWh

Verwachte teruglevering per jaar: 1.470 kWh (2.100 kWh - 30%)

 

Hoeveel terugleverbijdrage moet ik betalen?

Naar verwachting lever je 1.470 kWh terug aan het net. Daarmee val je in schaal 3 (1.000 tot 2.000 kWh). Daarbij hoort een terugleverbijdrage van € 9,50 per maand. Dat is in totaal € 114,- per jaar ( €9,50 x 12 maanden).

 

Hoeveel bespaar ik met mijn zonnepanelen?

Ondanks de terugleverbijdrage bespaar je jaarlijks nog steeds flink op je energierekening dankzij je zonnepanelen. In dit voorbeeld wek je jaarlijks zo'n 2.100 kWh stroom op. Daarmee bespaar je jaarlijks € 525,- op je energierekening (2.100 kWh x € 0,25). Actuele stroomprijs april 2024 inclusief energiebelasting. Je betaalt jaarlijks in totaal € 114,- terugleverbijdrage. In totaal houd je dus jaarlijks onderaan de streep nog steeds een mooi bedrag over:

 

€ 525,00 - € 114,00 =  € 411,-

 

Ook met een terugleverbijdrage kun jij jaarlijks nog flink besparen op je energierekening. Zonnepanelen blijven dus nog steeds rendabel en een slimme investering.


Situatie 2: 4 persoons huishouden in een hoekwoning met 10 zonnepanelen

Een 4 persoons huishouden in een hoekwoning verbruikt jaarlijks gemiddeld 2.700 kWh stroom. Met 10 zonnepanelen van 400 Wp wek je jaarlijks gemiddeld 3.500 kWh groene stroom op. We gaan er bij deze berekening van uit dat je 30% van de opgewekte stroom direct zelf verbruikt. Deze stroom lever je dus niet terug aan het net en wordt dus ook niet bijgehouden door je slimme meter. Alles in 1 overzicht:

 
Verwacht stroomverbruik per jaar: 2.700 kWh.

  • 1.050 kWh verbruik je direct uit je zonnepanelen en neem je dus niet af van het net. (30% van 3.500 kWh)
  • Het overgebleven deel, 1.650 kWh (2.700 kWh - 1.050 kWh), neem je af van het net.

Verwachte opwek per jaar: 3.500 kWh

Verwachte teruglevering per jaar: 2.450 kWh (3.500 kWh - 30%)

Netto teruglevering per jaar: 2.450 kWh - 1.650 kWh = 800 kWh (Verwachte teruglevering - verbruik vanaf het net)

 

 

Hoeveel terugleverbijdrage moet ik betalen?

Naar verwachting lever je 2.450 kWh terug aan het net. Daarmee val je in schaal 4 (2.000 tot 3.000 kWh). Daarbij hoort een terugleverbijdrage van € 14,00 per maand. Dat is in totaal € 168,- per jaar (€ 14,00 x 12 maanden).

 

Hoeveel bespaar ik met mijn zonnepanelen?

Ondanks de terugleverbijdrage bespaar je jaarlijks nog steeds flink op je energierekening dankzij je zonnepanelen. In dit voorbeeld wek je jaarlijks zo'n 2.700 kWh stroom op. Daarmee bespaar je jaarlijks € 675,- op je energierekening (2.700 kWh x € 0,25). Actuele stroomprijs april 2024 inclusief energiebelasting. Voor de teveel opgewekte groene stroom, de netto teruglevering, ontvang je een terugleververgoeding van € 0,06 per kWh. In dit voorbeeld is dat een vergoeding van € 48,- (800 kWh x € 0,06). Je betaalt jaarlijks in totaal € 168,- terugleverbijdrage.  In totaal houd je dus jaarlijks onderaan de streep nog steeds een mooi bedrag over:

 

€ 675,00 + € 48,00 - € 168,00 =  € 555,-

 

Ook met een terugleverbijdrage kun jij jaarlijks nog flink besparen op je energierekening. Zonnepanelen blijven dus nog steeds rendabel en een slimme investering.


Situatie 3: 5 persoons huishouden ineen vrijstaand huis met 14 zonnepanelen

Een 5 persoons huishouden in een vrijstaand huis verbruikt jaarlijks gemiddeld 3.700 kWh stroom. Met 14 zonnepanelen van 400 Wp wek je jaarlijks gemiddeld 4.900 kWh groene stroom op. We gaan er bij deze berekening van uit dat je 30% van de opgewekte stroom direct zelf verbruikt (1.470 kWh). Deze stroom lever je dus niet terug aan het net en wordt dus ook niet bijgehouden door je slimme meter. Alles in 1 overzicht:

 
Verwacht stroomverbruik per jaar: 3.700 kWh.

  • 1.470 kWh verbruik je direct uit je zonnepanelen en neem je dus niet af van het net (30% van 4.900 kWh)
  • Het overgebleven deel, 2.230 kWh (3.700 kWh - 1.470 kWh), neem je af van het net. 

Verwachte opwek per jaar: 4.900 kWh

Verwachte teruglevering per jaar: 3.430 kWh (4.900 kWh - 30%)

Netto teruglevering per jaar: 3.430 kWh - 2.230 kWh = 1.200 kWh (Verwachte teruglevering - verbruik vanaf het net)

 

 

Hoeveel terugleverbijdrage moet ik betalen?

Naar verwachting lever je 3.430 kWh terug aan het net. Daarmee val je in schaal 5 (3.000 tot 4.000 kWh). Daarbij hoort een terugleverbijdrage van € 20,00 per maand. Dat is in totaal € 240,- per jaar (€ 20,00 x 12 maanden).

 

Hoeveel bespaar ik met mijn zonnepanelen?

Ondanks de terugleverbijdrage bespaar je jaarlijks nog steeds flink op je energierekening dankzij je zonnepanelen. In dit voorbeeld wek je jaarlijks zo'n 3.700 kWh stroom op. Daarmee bespaar je jaarlijks € 925,- op je energierekening (3.700 kWh x € 0,25). Actuele stroomprijs april 2024 inclusief energiebelasting. Voor de teveel opgewekte groene stroom, de netto teruglevering, ontvang je een terugleververgoeding van € 0,06 per kWh. In dit voorbeeld is dat een vergoeding van € 72,- (1.200 kWh x € 0,06). Je betaalt jaarlijks in totaal € 240,- terugleverbijdrage. In totaal houd je dus jaarlijks onderaan de streep nog steeds een mooi bedrag over:

 

€ 925,00 + € 72,00 - € 240,00 =  € 757,-

 

Ook met een terugleverbijdrage kun jij jaarlijks nog flink besparen op je energierekening. Zonnepanelen blijven dus nog steeds rendabel en een slimme investering.


CTA Terugleverschalen Pure Energie

De terugleverbijdrage bij Pure Energie

Eerlijk verdelen

De terugleverbijdrage is opgedeeld in 9 schalen. De hoogte van de terugleverbijdrage is afhankelijk van hoeveel je jaarlijks teruglevert aan het net. Op deze manier betaalt iedereen een eerlijke prijs voor zijn verbruik en teruglevering. Hoe minder je teruglevert, hoe lager de terugleverbijdrage. Bekijk onze tips om de terugleverbijdrage zo laag mogelijk te houden.

Bekijk tips

Besparen op je terugleverbijdrage

Zelf je stroom verbruiken

Vergeet niet dat je zelf invloed hebt op de terugleverbijdrage. Hoe minder stroom jij teruglevert aan het energienet, hoe lager de terugleverbijdrage. Zorg er dus voor dat je de door jou opgewekte stroom zo veel direct mogelijk zelf verbruikt. Dat betekent: zet je apparaten aan op het moment dat de zon buiten schijnt. Onze collega Jeroen geeft tips.

Veelgestelde vragen over de terugleverbijdrage

Wij snappen dat je misschien vragen hebt. Daarom hebben we de meest gestelde vragen over de terugleverbijdrage op een rij gezet.

Hoe werkt de terugleverbijdrage in combinatie met salderen?

De terugleverbijdrage heeft geen invloed op salderen. Voor de berekening van de terugleverbijdrage gaan we uit van alle stroom die je teruglevert aan het elektriciteitsnet. De stroom die je direct zelf verbruikt uit je zonnepanelen telt daarom niet mee. Probeer dus zoveel mogelijk stroom zelf te verbruiken op het moment dat de zon schijnt.


Hoe weet ik welke terugleverbijdrage ik moet betalen?

Bij de terugleverbijdrage werken we met 9 schalen en bij iedere schaal hoort een ander tarief. Hoe meer stroom je teruglevert aan het net, hoe hoger de terugleverbijdrage per maand is. Via de berekening op onze website zie je direct welke schaal bij jouw teruglevering hoort en hoe hoog de terugleverbijdrage voor jou is ingeschat.

 

Op de jaarafrekening - of aan het einde van je energiecontract - kan blijken dat je meer of minder hebt teruggeleverd dan van tevoren is ingeschat. Het verschil wordt dan altijd automatisch met je verrekend. Daar hoef je zelf niets voor te doen.

 

Ben je al klant bij Pure Energie? Dan kun je via Mijn Pure Energie of de Pure Energie App alle gegevens van je energiecontract inzien bij "Contracten". Daarin vind je ook de schaal die hoort bij jouw teruglevering.


Wat als ik meer of minder stroom teruglever dan verwacht?

Bij het afsluiten van een nieuw energiecontract maken we een schatting van jouw verwachte teruglevering op basis van de historische teruglevering op jouw adres. Als op je jaarafrekening blijkt dat je daadwerkelijke teruglevering afwijkt van de schaal waarin je ingedeeld bent, dan verrekenen we het verschil op je jaar- of eindafrekening. 


Blijven mijn zonnepanelen rendabel?

Met zonnepanelen op je dak draag je bij aan de energietransitie. Zonnepanelen zijn nog steeds een goede investering, ondanks dat je een terugleverbijdrage moet betalen voor de teruggeleverde stroom aan het energienet. Je wekt zelf groene stroom op die je voor een deel direct ook weer gebruikt. Hierdoor neem je minder stroom af van je energieleverancier. Het is slim om zoveel mogelijk stroom te verbruiken op de momenten waarop je zelf stroom opwekt met zonnepanelen. Hierdoor lever jij minder stroom terug aan het net, waardoor de terugleverbijdrage zo laag mogelijk blijft.

 

Bovendien kun je nog steeds je opgewekte stroom salderen en ontvang je een terugleververgoeding voor de te veel opgewekte stroom. Door de terugleverbijdrage af te trekken van je opbrengsten, kun je direct uitrekenen hoeveel je overhoudt aan de stroom die je zelf opwekt met zonnepanelen. In de rekenvoorbeelden op deze pagina hebben we een paar voorbeelden voor je uitgewerkt.


Lees meer
Waarom moeten juist huishoudens die investeren in duurzame energie hier nu voor betalen?

Wij snappen deze vraag heel goed en daarom leggen we het graag aan je uit. Door de salderingsregeling kun je de opwek van jouw zonnepanelen in de zomer wegstrepen tegen je energieverbruik in de winter. Terwijl stroom in de zomer, op zonnige dagen, veel goedkoper is dan in de winter. Om ervoor te zorgen dat groene stroom voordelig blijft voor iedereen hebben we nu de terugleverbijdrage.

 


Door de terugleverbijdrage moedigen we onze klanten ook aan om de zelf opgewekte stroom direct zelf te verbruiken. Zelfconsumptie noemen we dat. Zo zetten we samen de volgende stap in de energietransitie. 

 


Klanten met zonnepanelen profiteren bovendien nog steeds van hun zelf opgewekte energie. Ook met de terugleververgoeding blijven zonnepanelen nog steeds een hele rendabele investering.


Terugverdientijd zonnepanelen
Wat als ik in de toekomst zonnepanelen op mijn dak plaats?

Kies je ervoor om gedurende je energeriecontract zonnepanelen te kopen, dan betaal je vanaf dat moment een terugleverbijdrage voor de stroom die je teruglevert aan het net. We maken dan op basis van je verwachte verbruik en het aantal zonnepanelen een schatting van hoeveel stroom jij teruglevert. Als bij het opmaken van je jaar- of eindafrekening blijkt dat je meer of minder teruglevering had, wordt het verschil verrekend bij de jaarafrekening.


Geldt de terugleverbijdrage ook voor zakelijke klanten?

Ja, ook zakelijke klanten met een kleinverbruik aansluiting krijgen straks een terugleverbijdrage op de energierekening. Voor zakelijke kleinverbruikers gelden dezelfde regels en voorwaarden als bij consumenten.


Meer informatie