Meterstanden aflezen: hoe moet dat?

Eenvoudig en snel je meterstanden doorgeven
Laatst bewerkt op 30 oktober 2023 4 min
Artikel delen

Een energieleverancier vraagt je soms om je meterstanden door te geven, maar hoe moet dat eigenlijk? Het kan zijn dat je energieleverancier je meterstanden nodig heeft voor het opmaken van de jaarafrekening of juist aan het begin van een nieuw energiecontract. Het doorgeven van je meterstanden lijkt heel ingewikkeld, maar met onderstaande uitleg is het zo gedaan.

Slimme meter

In steeds meer meterkasten is de traditionele meter vervangen door een slimme meter. Heb jij al een slimme meter? Zorg er dan voor dat je een P4-machtiging afgeeft. Je geeft je energieleverancier dan toestemming om jouw slimme meterstanden vier keer per uur uit te lezen. Zo heeft jouw energieleverancier dus toegang tot je meterstanden. Je hoeft dus zelf niet meer handmatig je meterstanden door te geven. 

Heb ik een slimme meter? 

Hoe een slimme meter eruitziet, hangt af van welke meter er bij jou in de meterkast hangt. Een slimme meter herken je vaak aan het digitale (LCD) display én er staat op de meter: PLC, Modem, Hub, DSMR, GPRS of er staat een symbool van een zendmast op. Kom je er niet helemaal uit? Dan kun je ook aan je netbeheerder vragen welke meter jij hebt. Doe de slimme meter-check om er achter te komen welke meter jij hebt:

Welke energiemeter heb ik 2

Meterstanden aflezen 

Als je nog geen slimme meter hebt of als je meter in storing staat, moet je zelf de meterstanden aflezen en doorgeven aan je energieleverancier. Er zijn verschillende meters, maar toch werkt het aflezen van een meter in alle gevallen bijna hetzelfde. Vaak heeft een meter verschillende telwerken die bij worden gehouden: T1 en T2. In sommige gevallen heeft een meter ook een T3 en T4. Hierop kun je aflezen hoeveel energie je hebt teruggeleverd aan het net. Bijvoorbeeld als je zonnepanelen hebt. Het kan natuurlijk zijn dat je geen zonnepanelen hebt, maar wel een T3 en T4. Dat is juist handig, voor het geval je in de toekomst nog zonnepanelen wilt plaatsen.

Digitale elektriciteits- of gasmeter

Het display van een digitale elektriciteitsmeter toont afwisselend de meterstanden van de verschillende telwerken van jouw elektriciteitsmeter. Als je een digitale elektriciteitsmeter hebt welke de meterstanden in het display niet vanzelf wisselt, kun je op de grote knop drukken op je meter. Deze is vaak blauw. Je kunt dan handmatig de standen van de verschillende telwerken bekijken.

Een elektriciteitsmeter met 1 telwerk is het meest eenvoudig af te lezen. Je maakt dan gebruikt van het enkeltarief. Kijk naar de getallen die voor of achter de eenheid kWh staan. Cijfers achter de komma hoef je niet door te geven.

Analoge elektriciteitsmeter

Een analoge elektriciteitsmeter kun je herkennen aan de draaischijf en het telwerk met cijfers. De cijfers op het telwerk van een analoge elektriciteitsmeter bestaan vaak uit meerdere cijfers voor de komma en één cijfer na de komma. Als je de meterstand(en) afleest van een analoge elektriciteitsmeter en deze wilt doorgeven, dan hoef je alleen maar de cijfers voor de komma door te geven. 

Gasmeter aflezen

Een gasmeter heeft altijd maar één stand. Deze wordt uitgedrukt in m³ en is eenvoudig af te lezen. Er kan soms verwarring ontstaan doordat er ook een watermeter in een meterkast zit. Een watermeter wordt soms aangezien voor een gasmeter, waardoor klanten de verkeerde standen doorgeven. Een watermeter kun je herkennen aan de ronde vorm. Let er dus op dat je de meterstanden van je elektriciteitsmeter (kWh) en je gasmeter (m³) doorgeeft. Deze kun je herkennen aan het rechthoekige scherm van het telwerk. 

Advies over een enkel- of dubbeltarief

Bij ons kun je kiezen tussen een enkeltarief en een dubbeltarief. Het enkeltarief houdt in dat je de gehele dag hetzelfde stroomtarief per kWh betaalt. Je beschikt dan over een elektriciteitsmeter met één telwerk (T1). Beschik jij over een elektriciteitsmeter met twee telwerken (T2)? Dan kun je kiezen voor een dubbeltarief. In dat geval betaal je in de daluren een lager stroomtarief dan tijdens de piekuren. Door je stroomverbruik te verschuiven naar de daluren, kun je jaarlijks flink besparen op je energierekening.

Vanaf 1 juli 2021 is het Toon Frequent signaal van alle conventionele meters uitgeschakeld. Het is nu niet meer mogelijk om afgerekend te worden tegen een hoog/laag tarief. Als je een conventionele meter met dubbel telwerk hebt wordt standaard het dubbeltarief gehanteerd.

Inzicht in je energieverbruik

Zorg voor inzicht in je eigen energieverbruik. Daarvoor hoef je niet elke dag een kijkje te nemen in de meterkast. Via Mijn Pure Energie kun je precies zien hoeveel energie je verbruikt tijdens welke periode. Met inzicht in je energieverbruik kun je besparen. Doe dit dankzij onze 10 besparingstips

Meterstanden doorgeven

Je kunt op verschillende manieren je meterstanden doorgeven. Het doorgeven van je meterstanden kan per post, rechtstreeks via onze klantenservice of eenvoudig en snel via Mijn Pure Energie of onze Pure Energie App. Log in met je persoonlijke gegevens en ga naar 'Meterstanden'. 

Als je geen slimme meter hebt, kun je via deze pagina eenvoudig je meterstanden doorgeven wanneer wij er specifiek naar vragen. Bijvoorbeeld voor het opstellen van een eindafrekening. In deze video leggen we je uit hoe jij je meterstanden eenvoudig kunt doorgeven. Kom je er niet helemaal uit? Neem dan contact op met team Klantgeluk. Wij helpen je dan graag verder. 

Meterstanden doorgeven

Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer