Meterstanden

Hoe lees je ze af?

Meterstanden aflezen, hoe doe je dat? 

Als je klant bent bij Pure Energie vragen wij soms om je meterstanden door te geven. Bijvoorbeeld voor het opmaken van de jaarafrekening of juist aan het begin van jouw contract. Op deze pagina lees je alles over het aflezen van jouw meterstanden en hoe je dat doet. Wil jij je meterstanden direct doorgeven? Klik dan hier.

Slimme meter

Heb je thuis een slimme meter, dan hoef je jouw meterstanden niet door te geven. Als je een P4-machtiging hebt afgegeven kunnen we jouw slimme meter op afstand uitlezen. Dat is wel zo gemakkelijk. Benieuwd hoe het werkt? Lees hier over het verschil tussen een slimme meter en een omvormer. 

Welke meter is voor jou van toepassing?

Klik hier op de meter die voor jou van toepassing is:

Houdt er rekening mee dat de meters eigendom zijn van de netbeheerder en niet van jouw energieleverancier. Wil je direct je meterstanden doorgeven? Klik dan hier.


Slimme elektriciteitsmeter

Een slimme elektriciteitsmeter is een digitale meter die op afstand uitgelezen kan worden. Als je een slimme meter in de meterkast hebt dan hoef je aan ons geen meterstanden door te geven. Deze kunnen wij zelf uitlezen. Bij een overstap, verhuizing of jaarrekening hoef je daarom geen meterstanden aan ons door te geven. 

Hoe herken je of je een slimme meter thuis hebt?

Een slimme meter herken je aan het digitale (LCD) display én er staat op de meter: PLC, Modem, Hub, DSMR GPRS of er staat een symbool van een zendmast. In het voorbeeld zie je een zendmast rechtsboven op het display.

 


Digitale elektriciteitsmeter

In de basis zijn alle digitale elektriciteitsmeters hetzelfde uit te lezen. Er zijn verschillende telwerken die bijgehouden worden door de meter. Er staan tot 4 telwerken op een digitale elektriciteitsmeter. T1 en T2 zijn voor het aflezen van je stroomverbruik.

Als jouw meter ook een T3 en T4 bevat dan lees je hierop wat je terug geleverd hebt. Bijvoorbeeld als je zonnepanelen hebt. Als je geen energie opwekt dan blijven deze tellers op 0 staan. 

Omdat alle telwerken niet tegelijk vertoond kunnen worden kan je door middel van een knop wisselen tussen de verschillende telwerken. Noteer de standen die het telwerk aangeeft. In het onderstaande voorbeeld zie je dat deze op telwerk T2 een stand van 0539 kWh toont. Door middel van de oranje knop kan je wisselen tussen de verschillende telwerken.


Digitale gasmeter

De digitale gasmeter bevat vaak een knop waar je op kan drukken om de meterstand af te lezen. Hierbij kan je de getallen achter de komma weg laten. In de onderstaande afbeelding zie je de volgende stand staan: 04310,1054. Bij deze meter geef je dan 04310 m3 aan gas door. 


Analoge elektriciteitsmeter

Bij een analoge elektriciteitsmeter heb je twee varianten:

  • Analoge elektriciteitsmeter met draaischijf (ferrarismeter)
  • Analoge elektriciteitsmeter zonder draaischijf

Elektriciteitsmeter met schijf

Enkel telwerk

De meeste analoge elektriciteitsmeters zijn met draaischijf. Dit wordt ook wel een ferrarismeter genoemd. Deze meter kan je herkennen aan een schijf die rond draait wanneer er stroom verbruikt wordt. Je hebt draaischijven met een enkel en een dubbel telwerk. Bij een elektriciteitsmeter met enkele draaischijf lees je de cijfers van de draaischijven af. Cijfers die achter de komma staan hoef je niet door te geven. Als het laatste cijfer er niet volledig op staat geef je het cijfer op dat het beste leesbaar is. 

In de bovenstaande afbeelding van een enkel telwerk zie je dat bij kWh het aantal kilowattuur staat dat doorgegeven moet worden. In dit geval is het 119125.

Dubbel telwerk

Voor meters met een dubbel telwerk moeten beide telwerken afgelezen worden. Je noteert de meterstand van telwerk 1 (T1, de bovenste) en van telwerk 2 (T2, de onderste). Hierbij hoef je alleen de getallen door te geven voor de komma. Als er kleine streepjes achter het laatste cijfer staan hoef je hier niets mee te doen. Dit is gelijk aan een cijfer achter de komma. Wanneer het laatste cijfer tussen twee cijfers hangt schrijf je het meest zichtbare cijfer op. 

Als je een dubbele meter hebt in combinatie met zonnepanelen dan zal de meter automatisch terugdraaien. 

Bij de bovenstaande meter met dubbel telwerk lees je de volgende waarden af: T1 is 016226 en T2 is 020711. Dit zijn de standen die je dan doorgeeft.

Analoge elektriciteitsmeter zonder schijf

Voor meters zonder schijf noteer je de meterstand van telwerk 1 (T1, de linker of de bovenste) en van telwerk 2 (T2, rechter of de onderste). Hierbij hoef je alleen de getallen door te geven voor de komma. Als er kleine streepjes achter het laatste cijfer staan hoef je hier niets mee te doen. Dit is gelijk aan een cijfer achter de komma. Wanneer het laatste cijfer tussen twee cijfers hangt schrijf je het meest zichtbare cijfer op.

Hoe weet je welk telwerk welk verbruik gebruikt?

Indien de verdeling tussen normaalverbruik en dal-verbruik op je meter niet duidelijk is, kan je dit eenvoudig controleren met de volgende test: neem op een doordeweekse dag ergens tussen 07:00 uur en 22:00 uur (niet op een feestdag) beide standen op. Doe dit een paar uur later weer. Het telwerk dat is veranderd, is de teller van het normaal-verbruik.