De nieuwe salderingsregeling vanaf 2025

Laatst bewerkt op 01 december 2022 6 min
Artikel delen

Kleinverbruikers met zonnepanelen profiteren op dit moment nog van de salderingsregeling. Daardoor is het mogelijk om opgewekte zonne-energie terug te leveren aan het net, voor dezelfde prijs als waarvoor stroom wordt afgenomen.Eigenlijk is salderen dus het afstrepen van je opwek tegen jouw verbruik. De overheid heeft het plan om de huidige salderingsregeling af te bouwen uitgesteld tot 1 januari 2025. Vanaf 2025 mag nog maar een deel van de teruggeleverde stroom verrekend worden met de hoeveelheid stroom die is verbruikt. 

De huidige salderingsregeling

De huidige salderingsregeling is gunstig voor eigenaren van zonnepanelen, want je mag de stroom die je teruglevert aan het energienet wegstrepen (salderen) tegen de stroom die je afneemt van je energieleverancier. Er wordt dan op jaarbasis gekeken naar hoeveel energie van het elektriciteitsnet je hebt verbruikt en hoeveel je aan het elektriciteitsnet hebt teruggeleverd. Voor de stroom die je saldeert ontvang je hetzelfde tarief als jouw huidige stroomtarief. Hier zit wel een maximum aan, want je kunt niet meer stroom salderen dan je zelf verbruikt. Wek je meer stroom op dan dat je verbruikt? Dan ontvang je over de teveel opgewekte stroom die je teruglevert aan het net een terugleververgoeding.

Rekenvoorbeeld huidige salderingsregeling

Verbruik je meer groene stroom dan dat je opwekt? Dan levert je energieleverancier de stroom die jij extra nodig hebt. We leggen het je uit aan de hand van onderstaande voorbeeld. Als je 3.500 kWh verbruikt, maar je wekt 2.500 kWh op met eigen zonnepanelen, dan levert je energieleverancier de 1.000 kWh te weinig opgewekte energie aan jou. Over deze 1.000 kWh moet je dus gewoon Energiebelasting en ODE betalen.

Salderingsregeling totaal 2022 september 2022 huidig

De salderingsregeling in 2022

Het kan ook zijn dat je meer stroom opwekt dan dat je verbruikt. Eigenlijk net andersom. In dat geval hoef je geen Energiebelasting en ODE te betalen, maar ontvang je juist een terugleververgoeding voor de stroom die je zelf niet nodig hebt. Als je jaarlijks 3.000 kWh verbruikt, maar je wekt 4.000 kWh zelf op met zonnepanelen dan ontvang je dus voor de teveel opgewekte 1.000 kWh een terugleververgoeding van je energieleverancier.

Let op: de netbeheerkosten, het vastrecht en de vermindering energiebelasting zijn niet meegerekend in deze rekenvoorbeelden. Dit is dus niet hoe je energierekening er uit ziet. In een andere blog leggen we je uit hoe een energierekening is opgebouwd

Salderingsregeling uitgesteld

Door politieke ontwikkelingen heeft het lang geduurd voordat er duidelijkheid was over de nieuwe salderingsregeling. Hierdoor heeft het plan lang stilgelegen en daarom is de nieuwe salderingsregeling uitgesteld. Het kabinet heeft besloten de startdatum van de afbouw van de salderingsregeling met 2 jaar uit te stellen naar 1 januari 2025 en dus niet 1 januari 2023, zoals eigenlijk het plan was.

De nieuwe salderingsregeling vanaf 2025

Een gevolg van het uitstellen van de salderingsregeling naar 2025 is dat de eerste stap voor het afbouwen van de salderingsregeling nu een stuk groter is, namelijk 36%. Vanaf 1 januari 2025 wordt de salderingsregeling jaarlijks afgebouwd. In het oorspronkelijke plan was er sprake van een jaarlijkse afbouw met 9%, maar door de vertraging ziet deze afbouwregeling er nu anders uit. Tot en met 2024 mag je nog alle stroom die je opwekt salderen (100%), in 2025 en 2026 mag je nog maar 64% salderen. Daarna wordt de salderingsregeling jaarlijks met 9% afgebouwd tot en met 2030. Vanaf 2031 is het niet meer mogelijk om je zelf opgewekte stroom te salderen, je kunt dan nog wel de teveel opgewekte stroom terugleveren.

De salderingsregeling wordt na 2025 afgebouwd.

Rekenvoorbeeld nieuwe salderingsregeling 2025 (64%)

In 2025 mag je dus nog 64% van je opwek afstrepen van je energierekening, dus salderen. Als je dus 2.500 kWh zelf opwekt met zonnepanelen, kun je nog 1.600 kWh salderen tegen je huidige energietarief. Het verschil (900 kWh) moet je dus terugleveren aan het net. Hiervoor ontvang je wel een terugleververgoeding. Het aantal kWh dat je kunt salderen wordt bepaald door je daadwerkelijke verbruik via je energieleverancier. Daarom gaan we er bij onderstaand voorbeeld vanuit dat je verbruik gelijk is aan of hoger is dan de opwek. Over deze 1.600 kWh die je saldeert hoef je dus geen Energiebelasting of ODE te betalen, maar wel over de 900 kWh die je niet maar mag salderen en dus jouw energieleverancier aan je moet leveren.  

Salderingsregeling totaal 2022 september 2022 situatie 2025De salderingsregeling in 2025

Let op: In dit voorbeeld is gerekend met de energietarieven van april 2022. Het kan zijn dat de energietarieven in 2023 hoger of lager zijn en stijgen of dalen. 

Ook huishoudens die meer energie opwekken dan ze verbruiken kunnen nog maar 64% salderen in 2025. Het huishouden uit bovenstaande rekenvoorbeeld (rechts) mag dus nog 2.560 kWh salderen van de 4.000 kWh die ze opwekken. Voor de 1.440 kWh wat je niet mag salderen ontvang je een terugleververgoeding, net als dat je een terugleververgoeding krijgt voor de teveel opgewekte 1.000 kWh.

Rekenvoorbeeld nieuwe salderingsregeling 2031 (0%)

Vanaf 1 januari 2031 is er geen salderingsregeling meer. Je kunt vanaf dan nog maar 0% van je opwek salderen tegen je verbruik. Als je zelf 2.500 kWh opwekt, dan ontvang je voor deze opgewekte stroom een terugleververgoeding in plaats van dat je deze opgewekte stroom afstreept op je energierekening. Wel moet je nog Energiebelasting en ODE betalen over de opgewekte energie die je niet mag salderen, dus over 3.500 kWh.

Salderingsregeling totaal 2022 september 2022 situatie 2031

De salderingsregeling in 2031

Ook als je na 2031 nog meer zonne-energie opwekt dan je verbruikt, ontvang je hiervoor een terugleververgoeding. Verder ontvang je dus een terugleververgoeding voor de stroom die je hebt opgewekt en niet meer mag afstrepen. Wel moet je nog Energiebelasting en ODE betalen over de opgewekte energie die je niet mag salderen.

Blijven zonnepanelen interessant?

Ook na 2025 blijven zonnepanelen interessant. Vanaf 2025 krijg je dus minder geld voor de energie die je afstreept van je energierekening. Namelijk per teruggeleverde kWh een terugleververgoeding in plaats van jouw eigen energietarief. Door de nieuwe salderingsregeling wordt het juist belangrijker om je energie zelf te verbruiken op de momenten waarop je zelf energie opwekt. Denk bijvoorbeeld aan het opladen van je elektrische auto of accu. Op deze manier saldeer je niet je stroom en verbruik je jouw zelf opgewekte achter de meter. Over deze stroom betaal je dan geen Energiebelasting en ODE. Dit noemen we ook wel 'salderen achter de meter'. 

Daarnaast verwachten wij dat veel consumenten in de toekomst de aanschaf van een accu overwegen om hun energie op te slaan. Op deze manier voorkom je het betalen van energiebelasting en kun je zelfopgewekte stroom verbruiken op het moment waarop het voor jou uitkomt. Onze energieadviseurs adviseren je hier graag over.

Voordelen van zonnepanelen

Doordat de salderingsregeling een paar jaar is uitgesteld, kun je alsnog een aantal jaren relatief veel salderen. Zonnepanelen blijven een goede investering, want de gevolgen zijn beperkt als je vóór 1 januari 2025 zonnepanelen op je dak plaatst. Daarnaast heeft deze wijziging alleen effect op de energie die je daadwerkelijk afrekent via je energieleverancier. De goedkoopste energie is de energie die je opwekt en tegelijkertijd gebruikt.  Alle stroom die je opwekt met zonnepanelen en gelijk binnenshuis verbruikt is niet zichtbaar op je energiemeter. Je saldeert in deze situatie dan 'achter de meter'. Investeren in zonnepanelen blijft dus interessant. Het is goed voor je portemonnee én het milieu. Met zonnepanelen bespaar je jaarlijks op je energierekening. Je kunt momenteel zelfs de btw terugvragen over je investering. Bovendien wordt je huis meer waard als je zonnepanelen op het dak installeert.

Kies nu voor zonnepanelen

Sta je op het punt om zonnepanelen aan te schaffen? Goed nieuws! De huidige salderingsregeling blijft in ieder geval nog bestaan tot 1 januari 2025. Als je nu kiest voor zonnepanelen, kun je nog tot nog steeds profiteren van 100% salderen. Pas daarna wordt het percentage dat je jaarlijks mag salderen minder. Heb je hulp nodig bij het maken van een keuze? Vraag dan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan. Onze adviseurs helpen je graag.

Vraag een offerte aan

* Laatst bijgewerkt op 7 september 2022.

** Voor de leesbaarheid van artikel gaan we in de rekenvoorbeelden ervan uit dat er geen verbruik is voor de meter. Oftwel, alle energie die je opwekt lever je terug. In de praktijk heb je echter altijd wel verbruik, denk daarbij aan sluipverbruik.

*** Daarnaast gaan we in bovenstaande rekenvoorbeelden uit van 1 telwerk. Wij salderen per telwek (normaal en dal), meer hierover in onze voorwaarden netto teruglevering.

**** Alle met btw belaste componenten in de rekenvoorbeelden in dit artikel zijn inclusief 21% btw en op basis van de energietarieven en belastingtarieven van september 2022. Deze tarieven kunnen de komende jaren wijzigen, waardoor de rekenvoorbeelden van 2025 en 2031 in realiteit zullen afwijken.