Header Man uit raam dak

De nieuwe salderingsregeling vanaf 2023

Goed nieuws, als eigenaar van zonnepanelen kun je ook na 2023 nog steeds je stroom terugleveren aan het net. Dit houdt in dat kleinverbruikers de teveel opgewekte energie die ze terugleveren aan het elektriciteitsnet mogen verrekenen met hun verbruik. Vanaf 1 januari 2023 wordt de huidige salderingsregeling langzaam afgebouwd. De nieuwe salderingsregeling heeft invloed op de te betalen energiebelasting over de stroom die je verbruikt. Vergeet niet dat je ook na 1 januari 2023 nog gewoon stroom kunt terugleveren aan het elektriciteitsnet. Daarvoor ontvang je van ons een terugleververgoeding. Wat de nieuwe salderingsregeling precies inhoudt, lees je in dit artikel. 

De huidige salderingsregeling

Bij de huidige salderingsregeling wordt de opgewekte energie uit zonnepanelen en het energieverbruik op jaarbasis met elkaar verrekend. Dit noemen we salderen. Er wordt dan op jaarbasis gekeken naar hoeveel energie van het elektriciteitsnet je hebt gebruikt en hoeveel je aan het elektriciteitsnet hebt geleverd. Hierdoor hoef je alleen belasting en leveringskosten te betalen over het verbruik dat overblijft.

Rekenvoorbeeld huidige salderingsregeling

Verbruik je meer groene stroom dan dat je opwekt? Het verschil levert de energieleverancier. Over deze verbruikte stroom betaal je energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE) per kWh. In onderstaand voorbeeld wordt uitgelegd hoeveel je maandelijks moet betalen als je meer stroom verbruikt dan je opwekt. Het kan ook zijn dat je meer stroom opwekt dan dat je verbruikt. Eigenlijk net andersom. In dat geval hoef je geen energiebelasting en ODE te betalen, maar ontvang je juist een terugleververgoeding. Je ontvangt dan een vergoeding voor de teveel opgewekte stroom. 

Sept21 Salderingsregeling Huidig

Wat houdt de nieuwe salderingsregeling in?

Vanaf 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling jaarlijks afgebouwd met 9%, tot 0% in 2031. Dus in 2023 mag je nog 91% van de opgewekte stroom salderen, in 2024 mag je nog 82% salderen enzovoort. Onderstaande grafiek geeft een duidelijk beeld van hoe de salderingsregeling wordt afgebouwd. Het komt er op neer dat je de teveel opgewekte energie die je teruglevert aan het elektriciteitsnet niet meer volledig mag salderen met de energie die je afneemt van je energieleverancier.

Wat houdt de nieuwe salderingsregeling in?

Rekenvoorbeeld nieuwe salderingsregeling 2023

Vanaf 1 januari 2023 mag je dus nog 91% salderen. Welke invloed dit heeft op jouw maandelijkse energiekosten kun je aflezen in onderstaand voorbeeld. Voor huishoudens die meer stroom verbruiken dan opwekken verandert er weinig. Wek je meer stroom op dan dat je verbruikt? Dan heb je ook bij de nieuwe salderingsregeling recht op een terugleververgoeding. Deze blijft onveranderd. Het verschil zit hem in de energiebelasting en de ODE. Daar waar je eerst 100% mocht salderen, is dat nu nog maar 91%. Over dit verschil moet je energiebelasting en ODE betalen.

Sept21 Salderingsregeling Nieuw

Uit bovenstaand voorbeeld blijkt dat je voor elektriciteit in 2023 ongeveer € 34,- euro per jaar meer gaat betalen. Hierbij gaan we er van uit dat de overige prijscomponenten in je contract niet wijzigen. 

Rekenvoorbeeld nieuwe salderingsregeling 2030

Het jaar 2030 is het laatste jaar waarin je nog kunt salderen. Namelijk 28%. Dit heeft invloed op de te betalen energiebelasting en de ODE. Ook in 2030 heb je nog steeds recht op een terugleververgoeding wanneer je de teveel opgewekte stroom teruglevert aan het elektriciteitsnet. 

Sept21 Salderingsregeling 2030

In theorie betekent de nieuwe salderingsregeling dat je in vergelijking met 2020 jaarlijks circa €260,- euro meer gaat betalen voor je stroomverbruik. Afhankelijk van je energieverbruik en de hoeveelheid zelf opgewekte stroom. Bij dit rekenvoorbeeld rekenen we met de energietarieven en variabele kosten van 2020. Deze gaan naar verwachting de komende jaren veranderen, waardoor het mogelijke verschil kleiner wordt. 

Afbouw salderingsregeling nog onzeker

Het wetvoorstel met betrekking tot de salderingsregeling is in februari 2021 controversieel verklaard. Het was de bedoeling dat de Tweede Kamer in de regeerperiode zou instemmen met de nieuwe salderingsregeling. Omdat het kabinet is gevallen, wil het parlement dat de nieuwe volksvertegenwoordiging hierover gaat stemmen. Er bestaat een kans dat de salderingsregeling wordt verlengd, maar ook dat de afbouw langzamer of juist sneller gaat.

Blijven zonnepanelen interessant?

Het afbouwen van de salderingsregeling betekent niet per se dat het investeren in zonnepanelen minder interessant wordt. Wel wordt het belangrijker dat je meer zelfvoorzienend wordt. Met als doel dat je zoveel mogelijk stroom verbruikt op het moment dat je ook de stroom zelf opwekt met zonnepanelen. Denk bijvoorbeeld aan het opladen van je elektrische auto op het moment dat ook de zon schijnt en je dus zelf energie opwekt. Op deze manier saldeer je niet je stroom en verbruik je je zelf opgewekte stroom voor de meter. Over deze stroom betaal je dan geen energiebelasting. 

Daarnaast verwachten wij dat veel consumenten in de toekomst de aanschaf van een accu overwegen om hun energie op te slaan. Op deze manier voorkom je het betalen van energiebelasting en kun je de stroom verbruiken op het moment waarop het voor jou uitkomt. 

Terugleververgoeding

De aangepaste salderingsregeling staat los van het bedrag dat je ontvangt voor het terugleveren van energie. Over alle energie die je te veel opwekt met jouw zonnepanelen en teruglevert aan het energienet, ontvang je van ons hetzelfde bedrag dat je betaalt voor de energie die je van ons afneemt.** Wek je meer op dan je verbruikt op jaarbasis? Dan ontvang je van ons een terugleververgoeding van € 0.0726 per kWh incl. btw. ***

Voordelen van zonnepanelen

Door de geleidelijke afbouw van de salderingsregeling, kun je alsnog een aantal jaren relatief veel salderen. Zonnepanelen blijven een goede investering, want de gevolgen zijn beperkt als vóór 1 januari 2023 zonnepanelen op je dak plaatst. Daarnaast heeft deze wijziging alleen effect op de energie die door de energiemeter gaat. Alle stroom die je opwekt met zonnepanelen en gelijk binnenshuis verbruikt is niet zichtbaar op je energiemeter. Je saldeert in deze situatie dan 'achter de meter'. Investeren in zonnepanelen blijft dus interessant. Het is goed voor je portemonnee én het milieu. Met zonnepanelen bespaar je jaarlijks op je energierekening. Je kunt momenteel zelfs de btw terugvragen over je investering. Bovendien wordt je huis meer waard als je zonnepanelen op het dak installeert.

Kies nu voor zonnepanelen

Sta je op het punt om zonnepanelen aan te schaffen? Goed nieuws! De huidige salderingsregeling blijft nog bestaan tot 1 januari 2023. Als je nu kiest voor zonnepanelen, kun je nog 2 jaar profiteren van 100% salderen. Pas daarna wordt het percentage dat je jaarlijks mag salderen minder. Heb je hulp nodig bij het maken van een keuze? Vraag dan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan. Onze adviseurs helpen je graag.

Vraag een offerte aan

Download hier de brief van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat over de nieuwe ontwikkelingen.

* De netbeheer kosten kunnen iets afwijken. Deze verschillen per netbeheerder.

** Voor deze teruggeleverde stroom ontvang je van Pure Energie € 0.0726 per kWh inclusief btw.

*** Terugleververgoeding september 2021