Header Man uit raam dak

De nieuwe salderingsregeling vanaf 2023

Kies je zonnepanelen pakket

90% beveelt ons aan. 8.6 / 10 100 86
Onze merken zijn van A-kwaliteit Flink besparen op je energierekening Zelf stroom salderen en terugleveren
Wij regelen de btw-teruggave gratis voor je

Kies je zonnepanelen pakket

90% beveelt ons aan. 8.6 / 10 100 86
Onze merken zijn van A-kwaliteit Flink besparen op je energierekening Zelf stroom salderen en terugleveren
Wij regelen de btw-teruggave gratis voor je

Op dit moment geldt voor kleinverbruikers met zonnepanelen een salderingsregeling. Dit houdt in dat kleinverbruikers de opgewekte zonne-energie die ze terugleveren aan het elektriciteitsnet mogen afstrepen tegen hun verbruik. De overheid is van plan om de huidige salderingsregeling af te bouwen vanaf 1 januari 2023. Geen zorgen, ook na 1 januari 2023 kun je nog gewoon de teveel opgewekte stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. Dit noemen we terugleveren. In een andere blog lees je meer over het verschil tussen salderen en terugleveren.

Salderingsregeling uitgesteld

Door politieke ontwikkelingen is het wetvoorstel met betrekking tot de afbouw van de salderingsregeling in februari 2021 controversieel verklaard. Hierdoor zijn de plannen voor de nieuwe salderingsregeling nog niet definitief. Er bestaat dus een kans dat de salderingsregeling langer blijft zoals deze nu is, maar ook dat de afbouw in de toekomst langzamer of juist sneller gaat. Uiteraard houden wij deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Zodra er wijzigingen zijn, wordt dit artikel bijgewerkt.

De huidige salderingsregeling

De huidige salderingsregeling is gunstig voor eigenaren van zonnepanelen, want je mag de stroom die je teruglevert aan het energienet wegstrepen (salderen) tegen de stroom die je afneemt van je energieleverancier. Er wordt dan op jaarbasis gekeken naar hoeveel energie van het elektriciteitsnet je hebt verbruikt en hoeveel je aan het elektriciteitsnet hebt teruggeleverd. Voor de stroom die je saldeert ontvang je hetzelfde tarief als jouw huidige stroomtarief. Hier zit wel een maximum aan, want je kunt niet meer stroom salderen dan je zelf verbruikt. Wek je meer stroom op dan dat je verbruikt? Dan ontvang je over de teveel opgewekte stroom die je teruglevert aan het net een terugleververgoeding. Deze terugleververgoeding verschilt per energieleverancier.

Rekenvoorbeeld huidige salderingsregeling

Verbruik je meer groene stroom dan dat je opwekt? Dan levert je energieleverancier de stroom die jij extra nodig hebt. We leggen het je uit aan de hand van onderstaande voorbeeld. Als je 3.500 kWh verbruikt, maar je wekt 2.500 kWh op met eigen zonnepanelen dan levert je energieleverancier de 1.000 kWh te weinig opgewekte energie aan jou. Over deze 1.000 kWh betaal je dus Energiebelasting en ODE. Zie hiervoor het linker rekenvoorbeeld.

Het kan ook zijn dat je meer stroom opwekt dan dat je verbruikt. Eigenlijk net andersom. In dat geval hoef je geen Energiebelasting en ODE te betalen, maar ontvang je juist een terugleververgoeding voor de stroom die je zelf niet nodig hebt. Als je jaarlijks 3.000 kWh verbruikt, maar je wekt 4.000 kWh zelf op met zonnepanelen dan ontvang je dus voor de teveel opgewekte 1.000 kWh een terugleververgoeding van je energieleverancier.

Salderingsregeling 2022

Let op: de netbeheerkosten, het vastrecht en de vermindering energiebelasting zijn niet meegerekend in deze rekenvoorbeelden. Dit is dus niet hoe je energierekening er uit ziet. In een andere blog leggen we je uit hoe een energierekening is opgebouwd

De nieuwe salderingsregeling vanaf 2023

Vanaf 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling jaarlijks afgebouwd met 9%. Tot 0% in 2031. Dus in 2023 mag je nog 91% van de opgewekte stroom afstrepen van je energierekening, in 2024 is dit nog 82% tot 28% in 2030. Vooralsnog is dit een voorstel, dus de nieuwe salderingsregeling kan nog wijzigen. Onderstaande grafiek geeft een duidelijk beeld van hoe de salderingsregeling wordt afgebouwd. Het komt er op neer dat je de opgewekte energie die je teruglevert aan het elektriciteitsnet niet meer volledig mag salderen met de energie die je afneemt en verbruikt van je energieleverancier.

Wat houdt de nieuwe salderingsregeling in?

Rekenvoorbeeld nieuwe salderingsregeling 2023

In 2023 mag je dus nog 91% van je opwek afstrepen van je energierekening, dus salderen. Als je dus 2.500 kWh zelf opwekt met zonnepanelen, kun je nog 2.275 kWh salderen tegen je huidige energietarief. Het verschil (225 kWh) moet je dus terugleveren aan het net. Hiervoor ontvang je een terugleververgoeding. Bij Pure Energie is de terugleververgoeding € 0,0726 per kWh. Daarmee rekenen we in onderstaand rekenvoorbeeld. Over deze 2.275 kWh die je saldeert hoef je dus geen Energiebelasting of ODE te betalen, maar wel over de 1.225 kWh die jouw energieleverancier aan je moet leveren. 

Bij de volgende rekenvoorbeelden houden we geen rekening met het verbruik 'achter de meter'. De energie die je verbruikt op het moment van opwekken verbruik je 'achter de meter'. Het is slim om zoveel mogelijk opgewekte stroom achter de meter te verbruiken, zonder dat je dit eerst teruglevert aan het net. 

Salderingsregeling 2023

Let op: In dit voorbeeld is gerekend met de energietarieven van april 2022. Het kan zijn dat de energietarieven in 2023 hoger of lager zijn en stijgen of dalen. 

Voor huishoudens die meer zonne-energie opwekken dan ze verbruiken verandert er nog niet zoveel in 2023. Ook zij mogen nog 91% van hun opgewekte energie afstrepen tegen hun verbruik. Het huishouden uit bovenstaande rekenvoorbeeld (rechts) mag dus nog 2.730 kWh salderen van de 3.000 kWh die ze verbruiken. Voor de 270 kWh wat je niet mag salderen ontvang je een terugleververgoeding, net als dat je een terugleververgoeding krijgt voor de teveel opgewekte 1.000 kWh.

Rekenvoorbeeld nieuwe salderingsregeling 2030

Het jaar 2030 is het laatste jaar waarin je nog kunt salderen, namelijk 28%. Als je zelf 2.500 kWh opwekt met zonnepanelen, dan mag je daarvan nog 980 kWh salderen (28% van je verbruik). Voor verschil van 1.520 kWh ontvang je een terugleververgoeding. Over de resterende 2.530 kWh die je niet mag salderen moet je wel Energiebelasting en ODE betalen.

Salderingsregeling 2030

Let op: In dit voorbeeld is gerekend met de energietarieven van april 2022. Het kan zijn dat de energietarieven in 2023 hoger of lager zijn en stijgen of dalen. 

Ook als je in 2030 meer zonne-energie opwekt dan je verbruikt, ontvang je hiervoor een terugleververgoeding. Verder ontvang je dus een terugleververoeding over de 72% van je opwek dat je door de nieuwe salderingsregeling niet meer kunt afstrepen tegen je verbruik. Het huishouden uit bovenstaande rekenvoorbeeld (rechts) mag dus nog 840 kWh salderen van de 3.000 kWh die ze verbruiken. Voor de 2.160 kWh die je niet mag salderen ontvang je een terugleververgoeding, net als dat je een terugleververgoeding krijgt voor de teveel opgewekte 1.000 kWh. Wel moet je nog Energiebelasting en ODE betalen over de opgewekte energie die je niet mag salderen.

Blijven zonnepanelen interessant?

Vanaf 2023 krijg je dus minder geld voor de energie die je afstreept van je energierekening. Namelijk per teruggeleverde kWh een terugleververgoeding in plaats van jouw eigen energietarief. Dat betekent niet dat investeren in zonnepanelen minder interessant wordt. Omdat het steeds goedkoper wordt om zonnepanelen aan te schaffen, blijft het ook zonder subsidie interessant om je eigen zonne-energie op te wekken. Door de afbouw van de salderingsregeling wordt het bovendien steeds aantrekkelijker om de energie die je met je zonnepanelen opwekt zélf te gebruiken. Op deze manier saldeer je niet je stroom en verbruik je jouw zelf opgewekte achter voor de meter. Over deze stroom betaal je dan geen Energiebelasting en ODE. Dit noemen we ook wel 'salderen achter de meter'.

Daarnaast verwachten wij dat veel consumenten in de toekomst de aanschaf van een accu overwegen om hun energie op te slaan. Op deze manier voorkom je het betalen van energiebelasting en kun je de stroom verbruiken op het moment waarop het voor jou uitkomt. Onze energieadviseurs adviseren je hier graaf over.

Voordelen van zonnepanelen

Door de geleidelijke afbouw van de salderingsregeling, kun je alsnog een aantal jaren relatief veel salderen. Zonnepanelen blijven een goede investering, want de gevolgen zijn beperkt als vóór 1 januari 2023 zonnepanelen op je dak plaatst. Daarnaast heeft deze wijziging alleen effect op de energie die door de energiemeter gaat. Alle stroom die je opwekt met zonnepanelen en gelijk binnenshuis verbruikt is niet zichtbaar op je energiemeter. Je saldeert in deze situatie dan 'achter de meter'. Investeren in zonnepanelen blijft dus interessant. Het is goed voor je portemonnee én het milieu. Met zonnepanelen bespaar je jaarlijks op je energierekening. Je kunt momenteel zelfs de btw terugvragen over je investering. Bovendien wordt je huis meer waard als je zonnepanelen op het dak installeert.

Kies nu voor zonnepanelen

Sta je op het punt om zonnepanelen aan te schaffen? Goed nieuws! De huidige salderingsregeling blijft in ieder geval nog bestaan tot 1 januari 2023. Als je nu kiest voor zonnepanelen, kun je nog tot nog steeds profiteren van 100% salderen. Pas daarna wordt het percentage dat je jaarlijks mag salderen minder. Heb je hulp nodig bij het maken van een keuze? Vraag dan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan. Onze adviseurs helpen je graag.

Vraag een offerte aan

Download hier de brief van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat over de nieuwe ontwikkelingen.
Laatst bijgewerkt op 19 april 2022.