De nieuwe salderingsregeling vanaf 2023

De nieuwe salderingsregeling vanaf 1 januari 2023

Goed nieuws, als eigenaar van zonnepanelen kun je ook na 2023 nog steeds je stroom terugleveren aan het net. Dit houdt in dat kleinverbruikers de teveel opgewekte energie die ze terugleveren aan het elektriciteitsnet mogen verrekenen met hun verbruik. Vanaf 1 januari 2023 wordt de huidige salderingsregeling langzaam afgebouwd. De nieuwe salderingsregeling heeft invloed op de te betalen energiebelasting over de stroom dat je verbruikt. Vergeet niet dat je ook na 1 januari 2023 nog gewoon stroom kunt terugleveren aan het elektriciteitsnet. Daarvoor ontvang je van ons een terugleververgoeding. Wat de nieuwe salderingsregeling precies inhoudt, lees je in dit artikel. 

De huidige salderingsregeling

Bij de huidige salderingsregeling wordt de opgewekte energie uit zonnepanelen en het energieverbruik op jaarbasis met elkaar verrekend. Dit noemen we salderen. Er wordt dan op jaarbasis gekeken naar hoeveel energie van het elektriciteitsnet je hebt gebruikt en hoeveel je aan het elektriciteitsnet hebt geleverd. Hierdoor hoef je alleen belasting en leveringskosten te betalen over het verbruik dat overblijft.

Rekenvoorbeeld huidige salderingsregeling

Verbruik je meer groene stroom dan dat je opwekt? Het verschil levert de energieleverancier. Over deze verbruikte stroom betaal je energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE) per kWh. In onderstaand voorbeeld wordt uitgelegd hoeveel je maandelijks moet betalen als je meer stroom verbruikt dan je opwekt. Het kan ook zijn dat je meer stroom opwekt dan dat je verbruikt. Eigenlijk net andersom. In dat geval hoef je geen energiebelasting en ODE te betalen, maar ontvang je juist een terugleververgoeding. Je ontvangt dan een vergoeding voor de teveel opgewekte stroom. 

Wat houdt de nieuwe salderingsregeling in?

Vanaf 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling jaarlijks afgebouwd met 9%, tot 0% in 2031. Dus in 2023 mag je nog 91% van de opgewekte stroom salderen, in 2024 mag je nog 82% salderen enzovoort. Onderstaande grafiek geeft een duidelijk beeld van hoe de salderingsregeling wordt afgebouwd. Het komt er op neer dat je de teveel opgewekte energie die je teruglevert aan het elektriciteitsnet niet meer volledig mag salderen met de energie die je afneemt van je energieleverancier.

Rekenvoorbeeld nieuwe salderingsregeling

Vanaf 1 januari 2023 mag je dus nog 91% salderen. Welke invloed dit heeft op jouw maandelijkse energiekosten kun je aflezen in onderstaand voorbeeld. Voor huishoudens die meer stroom verbruiken dan opwekken verandert er weinig. Wek je meer stroom op dan dat je verbruikt? Dan heb je ook bij de nieuwe salderingsregeling recht op een terugleververgoeding. Deze blijft onveranderd. Het verschil zit hem in de energiebelasting en de ODE. Daar waar je eerst 100% mocht salderen, is dat nu nog maar 91%. Over dit verschil moet je energiebelasting en ODE betalen.

Uit bovenstaand voorbeeld blijkt dit je voor elektriciteit in 2023 ongeveer € 34,- euro per jaar meer gaat betalen. Hierbij gaan we er van uit dat de overige prijscomponenten in je contract niet wijzigen. 

Terugleververgoeding

De aangepaste salderingsregeling staat los van het bedrag dat je ontvangt voor het terugleveren van energie. Over alle energie die je te veel opwekt met jouw zonnepanelen en teruglevert aan het energienet, ontvang je van ons hetzelfde bedrag dat je betaalt voor de energie die je van ons afneemt.** Wek je meer op dan je verbruikt op jaarbasis? Dan ontvang je van ons een extra hoge terugleververgoeding van € 0.1052 per kWh incl. btw. ***

Voordelen van zonnepanelen

Door de geleidelijke afbouw van de salderingsregeling, kun je alsnog een aantal jaren relatief veel salderen. Zonnepanelen blijven een goede investering, want de gevolgen zijn beperkt als vóór 1 januari 2023 zonnepanelen op je dak plaatst. Daarnaast heeft deze wijziging alleen effect op de energie die door de energiemeter gaat. Alle stroom die je opwekt met zonnepanelen en gelijk binnenshuis verbruikt is niet zichtbaar op je energiemeter. Je saldeert in deze situatie dan 'achter de meter'. Investeren in zonnepanelen blijft dus interessant. Het is goed voor je portemonnee én het milieu. Met zonnepanelen bespaar je jaarlijks op je energierekening. Je kunt momenteel zelfs de btw terugvragen over je investering. Bovendien wordt je huis meer waard als je zonnepanelen op het dak installeert.

Kies nu voor zonnepanelen

Sta je op het punt om zonnepanelen aan te schaffen? Goed nieuws! De huidige salderingsregeling blijft nog bestaan tot 1 januari 2023. Als je nu kiest voor zonnepanelen, kun je nog 2 jaar profiteren van 100% salderen. Pas daarna wordt het percentage dat je jaarlijks mag salderen minder. Heb je hulp nodig bij het maken van een keuze? Vraag dan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan. Onze adviseurs helpen je graag.

Vraag een offerte aan

Download hier de brief van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat over de nieuwe ontwikkelingen.

* De netbeheer kosten kunnen iets afwijken. Deze verschillen per netbeheerder.

** Voor deze teruggeleverde stroom ontvang je van Pure Energie € 0.1052 per kWh inclusief btw. Lever je meer terug dan 1500 kWh? Geen probleem! Dan ontvang je van ons een terugleververgoeding die gelijk is aan het bedrag dat je betaalt.

*** Terugleververgoeding september 2020