Wat is duurzame energie?
Hernieuwbare energiebronnenDuurzame energie is de toekomst. In Nederland gebruiken we steeds meer stroom, en gelukkig komt een groot deel daarvan uit duurzame bronnen. Bij duurzame energiebronnen komt weinig tot geen CO2 vrij. Daarom wordt het steeds belangrijker dat we met zijn allen overstappen van fossiele en vervuilende energiebronnen naar duurzame alternatieven. Zo beperken we de impact op het milieu en kunnen we nog langer van deze aarde genieten. In deze blog gaan we dieper in op wat duurzame energie nu is en welke duurzame energiebronnen er precies zijn.
Wat is duurzame energie?
Maar wat is duurzame energie nu eigenlijk? Het is energie die wordt opgewekt uit bronnen die niet schadelijk zijn voor het milieu en die altijd beschikbaar blijven. Deze energiebronnen raken nooit op en helpen ons om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. Dit noemen we ook wel hernieuwbare energie.
Wat zijn duurzame energiebronnen?
Er zijn verschillende manieren om energie duurzaam op te wekken. In Nederland zijn wind, zon en water de belangrijkste bronnen van duurzame energie. Bij Pure Energie maken we alleen gebruik van deze duurzame energiebronnen om onze stroom op te wekken. Dit zie je terug op ons stroometiket.
Windenergie
Windenergie is een vorm van duurzame energie. Al eeuwenlang gebruiken we de kracht van de wind om energie op te wekken. Moderne windmolens vangen de wind met hun wieken en zetten deze om in beweging. Deze beweging drijft turbines aan, die op hun beurt elektriciteit opwekken.
Zonne-energie
Omdat de zon altijd schijnt, is zonne-energie ook een duurzame energiebron. Met zonnepanelen kunnen we de energie van zonlicht omzetten in stroom. In Nederland wordt zonne-energie veel gebruikt. Daarnaast kan zonlicht ook worden ingezet om water te verwarmen met behulp van een zonnecollector. Dit warme water kan vervolgens worden gebruikt om je huis te verwarmen.
Waterkracht
Een vergelijkbare duurzame energiebron is waterkracht. Om energie op te wekken wordt er gebruik gemaakt van een hoogteverschil of de stroomsnelheid van water. In Nederland bedraagt het totaal vermogen aan waterkracht 37 megawatt. Daarmee kunnen toch nog zo'n 30.000 huishoudens worden voorzien van elektriciteit. Een klein gedeelte van onze opgewekte energie bestaat ook uit waterkracht.
Kies ook voor duurzame energie
Overstappen op groene stroom van Pure Energie is zo geregeld. Bereken dan nu je termijnbedrag. Na het aanmelden hoef je niets meer te doen, want wij regelen de rest.
Energie en duurzaamheid
Duurzame energie wordt steeds belangrijker omdat het beter is voor het milieu. De uitstoot van CO2 zorgt voor opwarming van de aarde, wat een groot probleem is. Daarom heeft de overheid afspraken gemaakt: in 2050 willen we helemaal geen gas meer gebruiken in Nederland. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2030 70% van alle elektriciteit in Nederland uit duurzame energiebronnen moet komen. Ook heeft de Europese Unie afgesproken dat in 2030 minimaal 32% van alle energie duurzaam moet zijn opgewekt.
Duurzame energie in Nederland
Groene stroom speelt een grote rol in de energietransitie. Gelukkig zetten we in Nederland samen al grote stappen om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en over te schakelen naar duurzame energiebronnen. Het percentage groene stroom in Nederland was in 2023 ongeveer 33%. Dit percentage groeit elk jaar, dankzij de toenemende investeringen in duurzame energieprojecten en de groeiende vraag van consumenten naar groene stroom. Meer weten over groene stroom? Je leest het op onze pagina 'wat is groene stroom'.
Duurzaam wonen
Benieuwd hoe je zelf minder gas kunt gebruiken of gasloos kunt wonen? Met de online huisscan weet jij binnen 2 minuten al of je jouw woning kunt verduurzamen, wat de kosten zijn en wat de besparing zal zijn. Helemaal gratis en vrijblijvend!