• Binnen 14 dagen gratis annuleren
  • Overstappen zonder problemen
  • In 1 minuut inzicht in jouw maandbedrag

Wat is groene stroom?

De betekenis van groene stroom

Groene stroom is een term die steeds vaker wordt gebruikt in gesprekken over duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Maar wat is groene stroom precies? En wat is het verschil met grijze stroom? In deze blog gaan we dieper in op de term groene stroom, leggen we uit hoe het wordt opgewekt en waarom het een belangrijke rol speelt in de overgang naar een duurzamere toekomst.

Wat is groene stroom?

Groene stroom, of groene energie, is elektriciteit die wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen zoals wind, zon en waterkracht. Deze bronnen raken niet op en zijn beter voor het milieu omdat ze geen schadelijke stoffen uitstoten. Deze bronnen noemen we ook wel duurzame energiebronnen. Hierdoor zijn ze een goed alternatief voor fossiele brandstoffen zoals kolen en gas, die wel schadelijke stoffen uitstoten. Jeroen van Klantgeluk legt het je graag uit:

 

Welke groene energiebronnen zijn er?

Hierboven gaven we al aan dat groene stroom wordt opgewekt uit duurzame groene energiebronnen. Maar welke groene energiebronnen zijn er allemaal? Dat zijn windenergie, zonne-energie en waterkracht.

Windenergie als groene energiebron

Windenergie is een belangrijke groene energiebron in Nederland. Windmolens wekken stroom op wanneer de wind de wieken in beweging brengt. Dit is goed voor het klimaat en gebruikt geen grondstoffen. Door nieuwe technologie kunnen moderne windmolens veel meer energie maken dan 20 jaar geleden. Onze groene stroom bestaat voor 97,7% uit windenergie.

Zonne-energie als groene energiebron

Zonne-energie is een van de meest gebruikte groene energiebronnen in Nederland. We zien zonnepanelen vaak op daken van huizen en bedrijven, maar ook in een zonnepark op het land. Met zonnepanelen kunnen we zonlicht omzetten in elektriciteit. Deze elektriciteit kunnen we direct gebruiken. Onze groene stroom bestaat voor 2,2% uit zonne-energie.

Ben je op zoek naar zonnepanelen om zo zelf energie op te wekken? Doe dan de zonnepanelenscan en bekijk de mogelijkheden, de kosten en de terugverdientijd. 

Waterkracht als groene energiebron

Naast zon en wind kan energie ook worden opgewekt uit stromend water, wat we waterkracht noemen. Waterkracht is een groene energiebron die gebruikmaakt van hoogteverschillen of de snelheid van stromend water om energie op te wekken. Onze groene stroom bestaat voor 0,1% uit waterkracht.

Het verschil tussen groene en grijze stroom

Het verschil tussen groene en grijze stroom zit hem in de manier waarop de stroom is opgewekt. Grijze stroom is stroom dat wordt opgewekt met behulp van fossiele brandstoffen zoals gas, olie en steenkool. Fossiele brandstoffen zijn, in tegenstelling tot groene energie, uitputtend en eindig. Bij de productie van grijze stroom komen broeikasgassen vrij die schadelijk zijn voor het milieu. Lees hier meer over het verschil tussen groene en grijze stroom.

Is jouw stroom groen?

Alle Nederlandse huishoudens zijn aangesloten op hetzelfde elektriciteitsnetwerk. Of je nu voor grijze stroom kiest of voor groene stroom: iedereen krijgt dezelfde circa 230 volt uit het stopcontact. Nederlandse stroomleveranciers mogen groene stroom verkopen als zij in het bezit zijn van een Garantie van Oorsprong (GvO). Daar komen we later in deze blog nog op terug.

Hoe weet je nu zeker dat jouw stroom groen is? Elk jaar beoordelen de Consumentenbond en natuurorganisaties zoals Natuur & Milieu en WISE alle energieleveranciers op de Nederlandse markt. Ze kijken naar de investeringen in het opwekken van groene stroom, de inkoop en de levering ervan. Op basis hiervan maken ze een ranglijst met groene energieleveranciers. Door de resultaten te bekijken, weet je precies hoe groen de ‘groene stroom’ van een bepaalde leverancier is.

100% groene stroom uit Nederlandse energiebronnen

Kies voor écht groen

Bij Pure Energie hoef jij je geen zorgen te maken of jouw stroom wel echt groen is. Onze groene stroom wekken we op met onze windmolens en zonnepanelen in Nederland. We verkopen niet meer stroom dan we zelf opwekken, waardoor jij verzekerd bent van 100% groene stroom. 

Bereken je termijnbedrag Bereken je termijnbedrag

Stroometiket

Op het stroometiket kun je in één oogopslag zien hoe jouw stroom wordt opgewekt. Elk jaar, uiterlijk op 1 mei, wordt het stroometiket van elke energieleverancier bekendgemaakt en dit gaat over de energie die het jaar ervoor is geleverd. Sinds 2020 zijn energieleveranciers wettelijk verplicht om een stroometiket op te stellen. De ACM bepaalt de regels hiervoor. Bij Pure Energie komt bijvoorbeeld 97,7% van de stroom uit windenergie, 2,2% uit zonne-energie en 0,1% uit waterkracht. Lees hier meer over ons stroometiket.

cta stroometiket blog wat is groene stroom Pure Energie
Het stroometiket van Pure Energie over het jaar 2023

Garanties van Oorsprong

De Garantie van Oorsprong (GvO) is een certificaat dat bewijst dat de groene energie van een energieleverancier op een duurzame manier is opgewekt. Het is letterlijk een garantie van de oorsprong van groene stroom en toont aan dat jouw energie echt afkomstig is van zonne-energie, windenergie, waterkracht of biomassa. Voor elke 1.000 kilowattuur aan groene stroom heeft een producent van groene stroom één GvO nodig. Lees hier meer over de Garanties van Oorsprong.

Wat kost groene stroom?

Groene stroom is meestal niet veel duurder dan grijze stroom. De prijzen kunnen verschillen tussen energieleveranciers, dus het is de moeite waard om groene stroom te vergelijken. Benieuwd wat onze groene stroom kost? Bekijk onze tarieven of bereken je termijnbedrag.

Start de berekening

Geschreven door
Mariël
Mariël Content Marketeer