Wekkertjes Twee

Energiecontract loopt af: wat nu?

Door de hoge energieprijzen vragen veel consumenten met een aflopend energiecontract zich af wat ze het beste kunnen doen. Er zijn verschillende mogelijkheden als je energiecontract afloopt, maar houd er rekening mee dat deze mogelijkheden per energieleverancier verschillen. Je kunt je huidige contract automatisch laten omzetten in een variabel contract of je stelt zelf een nieuw vast contract samen bij je huidige energieleverancier. Een andere mogelijkheid is overstappen naar een andere energieleverancier. Wat gebeurt er als je energiecontract bijna afloopt en wat kun je het beste doen?

1. Aflopend energiecontract omzetten

Als je energiecontract afloopt, kom je niet zomaar zonder stroom te zitten. Omdat energie in Nederland wordt gezien als een primaire levensbehoefte, is het wettelijk zo geregeld dat een aflopend energiecontract automatisch wordt omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. Dit wordt ook wel een variabel contract genoemd. Het is wel handig om te weten dat variabele tarieven tussentijds kunnen wijzigen. Onze variabele energietarieven wijzigen per 1 juli 2022. Of een variabel contract voor jou voordeliger is, hangt af van jouw nieuwe variabele tarief en de huidige vaste tarieven.

2. Contract verlengen

Je energiecontract loopt af, maar je wilt graag bij dezelfde energieleverancier blijven zonder over te gaan op het variabele tarief. Het actuele verlengingsaanbod verschilt per energieleverancier, daarom raden we je aan om hiervoor contact op te nemen met je huidige energieleverancier. Klanten van Pure Energie ontvangen 3 maanden van te voren een verlengingsaanbod per e-mail. Je contract verlengen kan via Mijn Pure Energie of de Pure Energie App. Bij Pure Energie kunnen bestaande klanten kiezen voor een looptijd van 1 jaar of het variabele tarief. 

Vast of variabel energiecontract

Het voordeel van een vast energietarief is dat je gedurende de looptijd van je energiecontract weet waar je aan toe bent. Hiermee ben je verzekerd van een vaste prijs en krijg je niet te maken met eventuele verdere prijsstijgingen. Als je kiest voor een nieuw variabel contract, kun je in de toekomst alsnog te kiezen voor een contract met vaste looptijd. Je kunt op elk moment je variabele contact kosteloos omzetten naar een vast contract. 

3. Overstappen van leverancier

Als je energiecontract afloopt, kun je ook overstappen naar andere energieleverancier. Wanneer je energieleveranciers wilt vergelijken, zijn er heel wat dingen waar je naar kunt kijken. Veel huishoudens stappen over om zo te besparen op hun energierekening. Daarom begint het vaak met het vergelijken van de energietarieven, maar het is ook slim om te kijken naar de overige kosten of een eventuele welkomstkorting. 

Overstappen naar groene energie

Bovendien geven steeds meer Nederlanders de voorkeur aan écht groene stroom. Een mooie ontwikkeling, vinden wij. Stap je over naar Pure Energie? Dan profiteer je van onze gratis overstapservice. Wij regelen alles voor je, inclusief het opzeggen van je huidige contract. Zo is je overstap binnen 3 minuten geregeld.

Aflopend energiecontract

Loopt je energiecontract af en wil je weten wat de mogelijkheden zijn en hoe die in jouw specifieke situatie uitpakken? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan met een van onze energieadviseurs. Samen stellen we een energiepakket samen dat past bij je verbruik en ambities op het gebied van duurzaamheid. Je krijgt 14 dagen bedenktijd en tot die tijd zit je nog nergens aan vast. Voelt het goed? Dan regelen wij alles voor je en ontzorgen wij je in de volledige overstap.

Overstappen