Gasaansluiting verwijderen: dit moet je doen
Gas laten afsluitenHeb jij jouw gasaansluiting niet meer nodig? Dan kun je deze permanent laten verwijderen. Bij het verwijderen van een gasaansluiting worden de gasmeter, hoofdkraan, drukregelaar en de aansluitleiding verwijderd. Daarna is jouw woning niet meer aangesloten op het gasnet en kun je dus geen gas meer afnemen bij een energieleverancier. Lees meer over de kosten van afsluiten gas en het verschil tussen een gasaansluiting verwijderen.
Gas laten afsluiten en de kosten
Het verwijderen van de gasaansluiting is sinds februari 2024 gratis als de netbeheerder zelf kan bepalen wanneer zij de gasaansluiting verwijderen. Als de consument vraagt om de gasaansluiting op een ander moment te verwijderen, dan moeten de kosten wel zelf betaald worden. Deze kosten kunnen tussen de € 400,- en € 1.200,- liggen. Als je de gasaansluiting niet meer gebruikt, dan moet je dit melden via mijnaansluiting.nl. De netbeheerder neemt daarna contact met je op om een planning te maken.
Zodra jij weet wanneer de gasaansluiting wordt verwijderd, dan kun je dit doorgeven aan jouw energieleverancier. Daarvoor gelden de zelfde regels als bij het tussentijds opzeggen van een energiecontact. Het kan dus voorkomen dat je een opzegboete moet betalen.
Gasaansluiting verwijderen: zo werkt het
Als jij definitief van het gas af wilt, dan moet jij de gasaansluiting laten verwijderen. Onderstaande stappen helpen jou op weg bij het verwijderen van jouw gasaansluiting. Na het verwijderen van de gasaansluiting hoef je ook geen netbeheerkosten meer te betalen voor jouw gasaansluiting.
Zorg dat je woning geen gas meer nodig heeft
Zorg ervoor dat jouw woning geschikt is om gasloos in te wonen. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van je gasfornuis door een elektrisch exemplaar, maar ook aan een nieuw verwarmingsyteem. Zoals een warmtepomp of airco.
Geef de einddatum aan je energieleverancier door
Geef aan je energieleverancier de datum door per wanneer jij de levering van gas wilt beëindigen. Voor deze opzegging gelden dezelfde regels als het opzeggen van je energiecontract. Het kan dus zijn dat je een opzegvergoeding moet betalen voor het tussentijds beëindigen van je energiecontract voor gas.
Een aanvraag indienen via www.mijnaansluiting.nl
Daarna dien je een aanvraag in voor het verwijderen van je gasaansluiting via www.mijnaansluiting.nl. De netbeheerder zorgt dan voor het verwijderen van de gasmeteropstelling en de aansluitleiding.
Gasaansluiting verwijderen
De netbeheerder maakt een afspraak voor het verwijderen van de gasaansluiting. Het kan ook zijn dat er een aannemer namens jouw netbeheerder de gasaansluiting komt verwijderen.
Gasaansluiting verwijderen of afsluiten?
Heb je jouw gasleiding niet meer nodig, dan zijn er verschillende opties mogelijk. Je kunt je gasaansluiting tijdelijk afsluiten of kiezen voor een energiecontract zonder verbruik.
Gasleiding verwijderen of afdoppen
Als je zeker weet dat jij geen gas meer gaat gebruiken, dan kun je de gasaansluiting laten verwijderen. De netbeheerder verwijdert dan de gasmeter, hoofdkraan, drukregelaar en het montagemateriaal uit je meterkast. Daarnaast wordt de leiding van het hoofdnet naar de meter verwijderd.
Tijdelijk van het gas afsluiten
Als je de gasaansluiting nog niet meteen wilt verwijderen, kun je er ook voor kiezen om de aansluiting af te sluiten voor een periode van maximaal 12 maanden. Met een afgesloten gasleiding kun je geen energie meer afnemen, maar blijven de meters en je aansluiting wel zitten. Je gas afsluiten is een tijdelijke optie en brengt op een later moment mogelijk kosten met zich mee.
Wanneer gasleiding afsluiten?
Uit onderzoek van Kiwa blijkt dat huishoudens die géén gas meer gebruiken in huis hun gasaansluiting volledig moeten verwijderen. Laat je de aansluiting zitten, zonder dat je het gas verbruikt? Dan kan dit leiden tot onveilige situaties. Dus neem je maatregelen om je huis definitief van het gas af te sluiten, sluit het dan ook effectief af van gas. Zo voorkom je veiligheidsproblemen in huis.
Wat kost een gasaansluiting per jaar?
Hoeveel jij moet betalen voor je gasaansluiting is afhankelijk van je netbeheerder. Wie je netbeheerder is, wordt bepaald op basis van jouw woonplaats. Je kunt niet veranderen van netbeheerder. De kosten per netbeheerder kunnen iets verschillen. Wil je weten wie je netbeheerder is en hoeveel jij moet betalen? Dan kun je jouw postcode en huisnummer invullen op www.mijnaansluiting.nl.
Vaste leveringkosten voor gas per jaar
Naast de netbeheerkosten voor gas, betaal je ook per gasaansluiting vaste leveringskosten. Vaste leveringskosten zijn de vaste energiekosten die je betaalt aan je energieleverancier. Daarbij maakt het niet uit hoeveel energie je verbruikt.
Gasloos wonen
Op dit moment is ongeveer 90% van de huizen aangesloten op het gasnet. Dat percentage is hoog als je bedenkt dat alle huizen in Nederland in 2050 gasloos moeten zijn. Een gasloos huis is nu al de norm voor nieuwbouwwoningen. Voor bestaande woningen is het een stukje lastiger. Volg ons stappenplan voor gasloos wonen.
Zelf verder je huis verduurzamen
Voor elk huis is er een manier om slim en duurzaam met onze energie om te gaan. Bijvoorbeeld door je huis gasloos te verwarmen zodat je van het gas af kunt. Met de huisscan ontvang je binnen 2 minuten een deskundig advies over het verduurzamen van je huis. Daarna kun je eenvoudig een vrijblijvende offerte aanvragen.