Kies jij ervoor om aardgasvrij te leven en wil je jouw gasaansluiting verwijderen? Wat goed! We beantwoorden in dit artikel graag een aantal belangrijke vragen die je als koploper in de energietransitie ongetwijfeld zult hebben. Lees meer over bijvoorbeeld de kosten van afsluiten gas en het verschil tussen een gasleiding verwijderen of afdoppen. Zo begin je goed voorbereid aan een aardgasvrij leven.
Kosten afsluiten gas
Consumenten hoeven sinds 1 maart 2021 niet meer te betalen voor het verwijderen van de gasaansluiting. De kosten voor het afsluiten van gas zijn gesocialiseerd. Ze worden verrekend in het periodieke aansluittarief en dus betaald door consumenten die aan het gasnet verbonden blijven. Dit is een tijdelijke oplossing in afwachting van een definitief besluit in de Energiewet. Een aanvraag voor het verwijderen van je gasaansluiting kun je indienen via www.mijnaansluiting.nl. De netbeheerder zorgt dan voor het verwijderen van de gasmeteropstelling en de aansluitleiding.
Aanvraag gasaansluiting verwijderen
- Registreer jezelf eerst op www.mijnaansluiting.nl en vul het aanvraagformulier in.
- Ontvang binnen 10 werkdagen een offerte per e-mail of post.
- Neem de offerte goed door en stuur deze ondertekend terug naar de netbeheerder.
- Maak een afspraak met de aannemer voor de werkzaamheden. Deze belt jou na goedkeuring van de offerte.
- Ontvang daarna de rekening voor je eigen administratie: hierop wordt 100% korting toegepast, dus de kosten voor het afsluiten van gas vervallen volledig.
Wanneer gasleiding afsluiten?
Uit onderzoek van Kiwa blijkt dat huishoudens die géén gas meer gebruiken in huis hun gasaansluiting volledig moeten verwijderen. Laat je de aansluiting zitten, zonder dat je het gas verbruikt? Dan kan dit leiden tot onveilige situaties. Dus neem je maatregelen om je huis definitief van het gas af te sluiten, sluit het dan ook effectief af van gas. Zo voorkom je veiligheidsproblemen in huis.
Gasleiding afdoppen, verwijderen of afsluiten?
Tijdelijk van het gas afsluiten
Heb je jouw gasleiding niet meer nodig, dan zijn er verschillende opties mogelijk. Als je de gasaansluiting nog niet meteen wilt verwijderen, kun je er ook voor kiezen om de aansluiting af te sluiten voor een periode van maximaal 12 maanden. Met een afgesloten gasleiding kun je geen energie meer afnemen, maar blijven de meters en je aansluiting wel zitten. Afsluiten is goedkoper dan verwijderen van de gasaansluiting, maar is geen definitieve oplossing. Daardoor brengt het op een later moment opnieuw kosten met zich mee.
Gasleiding verwijderen of afdoppen
Je kunt er ook voor kiezen om de gasaansluiting te verwijderen. Dit is een permanente ingreep. Hierbij zal de netbeheerder de gasmeter, hoofdkraan, drukregelaar en het montagemateriaal uit je meterkast verwijderen. Daarnaast wordt de leiding van het hoofdnet naar de meter verwijderd. Omdat dit laatste niet altijd mogelijk is - bijvoorbeeld in een appartementencomplex - kan er gekozen worden voor het afdoppen van de gasaansluiting. De gasaansluiting verwijderen of afdoppen is feitelijk duurder, maar de kosten hiervan worden kwijtgescholden. Dus onderaan de streep kost het je niets.
Gasloos wonen
Het is de bedoeling dat Nederland in 2050 volledig van het gas af is. We horen je al denken: hoe kan ik zelf gasloos wonen? Daar hebben wij een aantal handige tips voor. Lees hier 5 stappen naar gasloos wonen. Dagelijks helpen wij onze klanten verduurzamen. Kom je er niet helemaal uit of wil je graag advies? Neem gerust contact op en dan kijken we samen naar de mogelijkheden.
Kies voor CO2-gecompenseerd gas
Geen gas gebruiken is de beste oplossing, want wie gas verbruikt stoot CO2 uit en dat is per definitie slecht voor het milieu. De CO2 uitstoot bij gebruik van groen gas is hoger dan bij groene stroom. Wij snappen dat niet alle huishoudens van de een op de andere dag gasloos wonen. Daarom bieden wij het groenste alternatief: CO2-gecompenseerd gas. Daarmee compenseren we de uitstoot van jouw gasverbruik voor 100% en dragen we samen een steentje bij aan het milieu.