Gasaansluiting verwijderen of gas afsluiten

Van het gas af

Wil jij tijdelijk jouw gas afsluiten of definitief je gasaansluiting verwijderen? Goed bezig! Bij het verwijderen van een gasaansluiting worden de gasmeter, hoofdkraan, drukregelaar en de aansluitleiding verwijderd. Daarna is jouw woning niet meer aangesloten op het gasnet en kun je dus geen gas meer afnemen bij een energieleverancier. Lees meer over de kosten van afsluiten gas en het verschil tussen een gasaansluiting verwijderen of afdoppen.

Gas afsluiten kosten

In overeenstemming met de netbeheerders heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de werkwijze voor het verwijderen van gasaansluitingen die niet gebruikt worden aangepast. Vanaf 1 januari 2024 moeten huishoudens en kleinverbruikers die hun gasaansluiting willen verwijderen aan de energieleverancier doorgeven vanaf welke datum ze de levering van gas willen beëindigen. 

 

 

Consumenten hoeven sinds 1 maart 2021 niet meer te betalen voor het verwijderen van de gasaansluiting. De kosten voor het afsluiten van gas zijn gesocialiseerd. Ze worden verrekend in het periodieke aansluittarief en dus betaald door consumenten die aan het gasnet verbonden blijven. Dit is een tijdelijke oplossing in afwachting van een definitief besluit in de Energiewet. De regeling waarmee huishoudens hun gasaansluiting gratis konden laten verwijderen, is in juni 2023 ongeldig verklaard. Als gevolg van de uitspraak mogen netbeheerders de kosten van het verwijderen van een gasaansluiting voorlopig neerleggen bij consumenten. Of netbeheerders die kosten ook direct weer in rekening gaan brengen bij huishoudens is nog niet duidelijk.Meer informatie

Gasaansluiting verwijderen in 4 stappen

Vanaf 1 februari 2024 wijzigt de werkwijze voor het verwijderen van gasaansluitingen. Deze nieuwe werkwijze is volgens de ACM nodig omdat de oude werkwijze verwarrend is en leidt tot veiligheidsrisico’s omdat de precieze status van de te verwijderen gasaansluiting onduidelijk is. 

Houd er rekening mee dat je meer stroom gaat verbruiken als je de gasaansluiting laat verwijderen. Controleer daarom of je huidige stroomaansluiting zwaar genoeg is. Jouw netbeheerder kan je hierbij helpen. 

Gasaansluiting verwijderen stappenplan

Zorg dat je woning geen gas meer nodig heeft

Zorg dat je woning geen gas meer nodig heeft

Zorg ervoor dat jouw woning geschikt is om gasloos in te wonen. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van je gasfornuis door een elektrisch exemplaar.

Geef de einddatum aan je energieleverancier door

Geef de einddatum aan je energieleverancier door

Geef aan je energieleverancier de datum door per wanneer jij de levering van gas wilt beëindigen. Voor deze opzegging gelden dezelfde regels als het opzeggen van je energiecontract. Het kan dus zijn dat je een opzegvergoeding moet betalen voor het tussentijds beëindigen van je energiecontract voor gas.

Een aanvraag indienen via www.mijnaansluiting.nl

Een aanvraag indienen via www.mijnaansluiting.nl

Jijzelf of jouw energieleverancier dient een aanvraag in voor het verwijderen van je gasaansluiting via www.mijnaansluiting.nl. De netbeheerder zorgt dan voor het verwijderen van de gasmeteropstelling en de aansluitleiding.

Gasaansluiting verwijderen

Gasaansluiting verwijderen

De netbeheerder maakt een afspraak voor het verwijderen van de gasaansluiting. Het kan ook zijn dat er een aannemer namens jouw netbeheerder de gasaansluiting komt verwijderen.

Wanneer gasleiding afsluiten?

Uit onderzoek van Kiwa blijkt dat huishoudens die géén gas meer gebruiken in huis hun gasaansluiting volledig moeten verwijderen. Laat je de aansluiting zitten, zonder dat je het gas verbruikt? Dan kan dit leiden tot onveilige situaties. Dus neem je maatregelen om je huis definitief van het gas af te sluiten, sluit het dan ook effectief af van gas. Zo voorkom je veiligheidsproblemen in huis.

Gas afsluiten: tijdelijk of definitief?

Heb je jouw gasleiding niet meer nodig, dan zijn er verschillende opties mogelijk. Je kunt je gasaansluiting tijdelijk afsluiten of kiezen voor een energiecontract zonder verbruik. 

Tijdelijk van het gas afsluiten

Als je de gasaansluiting nog niet meteen wilt verwijderen, kun je er ook voor kiezen om de aansluiting af te sluiten voor een periode van maximaal 12 maanden. Met een afgesloten gasleiding kun je geen energie meer afnemen, maar blijven de meters en je aansluiting wel zitten. Afsluiten is goedkoper dan verwijderen van de gasaansluiting, maar is geen definitieve oplossing. Daardoor brengt het op een later moment opnieuw kosten met zich mee.

Gasleiding verwijderen of afdoppen

Je kunt er ook voor kiezen om de gasaansluiting te verwijderen. Dit is een permanente ingreep. Hierbij zal de netbeheerder de gasmeter, hoofdkraan, drukregelaar en het montagemateriaal uit je meterkast verwijderen. Daarnaast wordt de leiding van het hoofdnet naar de meter verwijderd. Omdat dit laatste niet altijd mogelijk is - bijvoorbeeld in een appartementencomplex - kan er gekozen worden voor het afdoppen van de gasaansluiting. De gasaansluiting verwijderen of afdoppen is feitelijk duurder, maar de kosten hiervan worden kwijtgescholden. Dus onderaan de streep kost het je niets.

Gasloos wonen

Het is de bedoeling dat Nederland in 2050 volledig van het gas af is. We horen je al denken: hoe kan ik zelf gasloos wonen? Daar hebben wij een aantal handige tips voor. Lees hier 5 stappen naar gasloos wonen. Dagelijks helpen wij onze klanten verduurzamen. Kom je er niet helemaal uit of wil je graag advies? Neem gerust contact op en dan kijken we samen naar de mogelijkheden

Kies voor CO2-gecompenseerd gas

Wij snappen dat niet alle huishoudens van de een op de andere dag gasloos wonen. Daarom bieden wij het groenste alternatief: CO2-gecompenseerd gas. Daarmee compenseren we de uitstoot van jouw gasverbruik.

Kies je energiecontract Kies je energiecontract
Geschreven door
Mariël
Mariël Content Marketeer