• 100% groene stroom
  • Nederlandse wind en zon
  • Uitstekende klantenservice

Huis verwarmen zonder gas

Duurzame oplossingen voor gasloos wonen

Steeds meer Nederlanders besparen energie, maar we gaan nu een stap verder: gasloos wonen. Op dit moment gebruikt zo’n 95% van álle woningen in Nederland aardgas. Om het huis mee te verwarmen, om warm water uit de kraan te krijgen, en om op te koken. De overheid wil dat in 2050 alle huizen van het gas af zijn. Er zijn verschillende mogelijkheden in plaats voor je hr-ketel, maar toch is het een hele verandering. Onze specialisten hebben op een rij gezet wat er allemaal kan veranderen. 

Elektrisch verwarmen met een warmtepomp

Een van de beste mogelijkheden om je huis te verwarmen zonder gas, is door een elektrische warmtepomp aan te schaffen. Elektrisch verwarmen is niet nieuw, we doen het al langer. Een warmtepomp gebruikt de warmte uit de grond en lucht en zet dit om in warmte waarmee je je woning kunt verwarmen. Het is een heel innovatieve en milieuvriendelijke manier om je huis te verwarmen zonder gas. Zeker als je dit combineert met het plaatsen van zonnepanelen op je dak en wanneer je gebruik maakt van écht groene energie.

Huis verwarmen met een pelletkachel

Een pelletkachel is een zuinige elektrische kachel waarbij warmte ontstaat door de verbranding van geperste houtkorrels. In de kachel is er sprake van een bijna volledige verbranding, waardoor het rendement hoog is. Sommige pelletkachels kun je aansluiten op de centrale verwarming zodat je het hele huis kunt verwarmen. Het onderhoud van een pelletkachel wordt vaak onderschat. Zo moet je wekelijks de verbrandingskamer zelf stofzuigen en jaarlijks moet een pelletkachel professioneel worden gecontroleerd.

Je huis verwarmen met een biomassaketel

De biomassaketel zorgt niet alleen voor warmte in huis, maar ook voor warm water. Je kunt er pellets, houtsnippers en zelfs hele houtblokken in verbranden. Een biomassaketel werkt hetzelfde als een hr-ketel, maar in plaats van aardgas gebruikt het hout om warmte te genereren. Toch ziet niet iedereen dit als een vorm van duurzame energie. De biomassa voor bio-energie komt vaak niet uit Nederland en wordt geïmporteerd uit het buitenland. De manier waarop de biomassa wordt geproduceerd speelt een belangrijke rol, want pas daarna is te bepalen welke vormen van biomassa wel en niet duurzaam zijn. 

Warmte binnen houden door betere isolatie

Elektrisch verwarmen is en blijft voorlopig de meest duurzame oplossing, maar het werkt alleen als je huis goed is geïsoleerd. Voordat je cv-ketel het einde van zijn levensduur bereikt, kun je alvast isolatiemaatregelen treffen. Denk daarbij aan isolatie van je vloeren, buitenmuren en het dak. Overweeg ook om triple glas of HR++ isolatieglas te plaatsen, waar je nu waarschijnlijk nog enkel of dubbel glas hebt. 

CO2-gecompenseerd gas

In 2050 moeten alle woningen in Nederland gasloos zijn. We begrijpen dat dit niet van de ene op de andere dag kan gebeuren. Voorlopig zal een groot deel van de Nederlands dagelijks gas gebruiken. Tot die tijd willen we de keuze voor CO2-gecompenseerd gas stimuleren. Door te kiezen voor CO2-gecompenseerd gas weet je zeker dat je CO2-neutrale stroom én gas verbruikt. Wij compenseren jouw gasverbruik tegen de hoogst mogelijke standaard. 

Kies voor CO2-gecompenseerd gas

 

Geschreven door
Mariël
Mariël Content Marketeer