Greenwashing van energie: zo zit het
Hoe weet je of jouw groene stroom écht groen is?Hoe weet je of jouw groene stroom écht groen is? De stroom die uit het stopcontact komt is natuurlijk niet groen of grijs. Dat is stroom van het elektriciteitsnet en heeft geen kleur. Groene stroom is opgewekt uit duurzame energiebronnen, grijze stroom uit fossiele brandstof. Als jij met meer mensen kiest voor groene stroom, moet het aandeel aandeel groene stroom in Nederland toenemen. En dat maakt verschil. Voor vandaag én morgen.

In deze blog leggen we uit wat groene stroom precies is. We gaan in op wanneer stroom écht groen is, wanneer er sprake is van greenwashing, en hoe je als consument het verschil kunt herkennen. Zo weet je beter waar je op kunt letten als je bewust wilt kiezen en echt wilt bijdragen aan de energietransitie.
Wat is groene stroom?
Bij veel energieleveranciers kun je kiezen voor groene stroom. Maar wat houdt dat precies in? Er twee soorten stroom: grijze en groene. Het verschil tussen groene en grijze stroom zit in de manier waarop deze wordt opgewekt. Grijze stroom komt uit fossiele brandstoffen, zoals kolen, aardolie en aardgas. Die raken op, zorgen voor CO2-uitstoot en zijn dus slecht voor het klimaat. Groene stroom wordt opgewekt uit bronnen die altijd blijven: zon, wind en water. Met zonnepanelen, windmolens en waterkrachtcentrales zetten we die natuurlijke kracht om in elektriciteit. Schoon, hernieuwbaar en klaar voor de toekomst.
Wat is greenwashing?
Greenwashing betekent dat bedrijven zich groener voordoen dan ze werkelijk zijn. Duurzaamheid is populair, en daar spelen sommige bedrijven op in. Dit gebeurt niet altijd op een eerlijke manier. Ze gebruiken vage of misleidende claims om consumenten met goede bedoelingen aan te spreken, zonder zelf een échte duurzame bijdrage te leveren.
Dat mag niet. In Nederland is misleidende reclame verboden. Om consumenten beter te beschermen, heeft het Europees Parlement op 17 januari 2024 nieuwe regels aangenomen. Die maken duidelijker wat wel en niet mag bij duurzaamheidsclaims. Alleen claims die onderbouwd zijn met erkende certificeringen blijven overeind. Zo wordt het voor jou als consument makkelijker om écht duurzame keuzes te maken.
Greenwashing in de energiesector
Greenwashing gebeurt ook in de energiesector. Wanneer lijkt stroom dan groen, maar is het dat eigenlijk niet? Daarvoor is het goed om te weten hoe de Garantie van Oorsprong (GvO) werkt. Dit is een officieel certificaat dat laat zien waar en hoe stroom is opgewekt. Voor elke 1.000 kilowattuur groene stroom wordt één GvO uitgegeven. Zo kun je precies nagaan of jouw stroom bijvoorbeeld afkomstig is van een Nederlandse windmolen of een zonnepark. Het systeem is transparant en wordt streng gecontroleerd.
Toch gebruiken sommige energieleveranciers het systeem op een manier die vragen oproept. Ze kopen GvO’s in het buitenland, bijvoorbeeld uit Noorwegen of IJsland. Daarmee mogen ze hun stroom als ‘groen’ verkopen, ook al is die stroom zelf opgewekt in Nederland met fossiele brandstoffen. De GvO komt van duurzame opwek, maar de stroom zelf niet. Op papier klopt het, maar het draagt niets bij aan méér groene stroom in Nederland. Het aandeel duurzame opwek hier blijft gelijk. Zo lijkt een leverancier groener dan die in werkelijkheid is. En dat noemen we greenwashing.

Hoe herken je groene stroom?
Wil je écht bijdragen aan de energietransitie? Kies dan voor groene stroom die in Nederland is opgewekt. Alleen dan weet je zeker dat jouw keuze direct bijdraagt aan meer duurzame opwek in ons eigen land. Zo groeit het aandeel groene stroom in Nederland, en help je mee aan een toekomst met minder CO2-uitstoot en meer schone energie. Zo herken je groene energie:
- Opwek uit duurzame energiebronnen
De stroom moet afkomstig zijn van duurzame energiebronnen die altijd blijven, zoals zon, wind of water. - Garantie van Oorsprong
Vraag bij de klantenservice van je energieleverancier na of de stroom wordt ondersteund met een GvO en waar deze GvO vandaan komt. Dit kun je ook controleren op het stroometiket. - Oorsprong van de stroom
Kies voor stroom die in Nederland is opgewekt. Alleen dan draag je bij aan méér duurzame opwek in eigen land. Buitenlandse GvO’s kunnen misleidend zijn. Ook dit kun je terugvinden op het stroometiket. - Bekijk het stroometiket
Op het stroometiket van je energieleverancier zie je precies hoe de stroom is opgewekt. Zie je grijze bronnen zoals aardgas of kolen? Dan is de stroom niet volledig groen, en dat kan wijzen op greenwashing. Zie je alleen maar duurzame energiebronnen zoals wind, zon en water? Dan weet je dat de stroom écht groen is. - Onafhankelijke beoordelingen
Check hoe jouw leverancier scoort in onafhankelijke ranglijsten, zoals die van de Consumentenbond, Natuur & Milieu of Wise. Die geven inzicht in hoe écht groen een leverancier is.
Onze stroom is écht groen
Wij zijn groen gestart, nooit groen geworden. De groene stroom die we leveren, is zelf opgewekt uit de Nederlandse wind en zon. Hierdoor zorgen we er ook echt voor dat het aandeel van groene stroom in Nederland blijft groeien. Wij vinden namelijk dat je pas echt groen bezig bent als je ook daadwerkelijk zelf stroom toevoegt aan het energienet. En dat is precies wat wij wél doen. Kijk, zo kan het ook.
Ga je voor een vast, variabel of dynamisch energiecontract? Bereken je termijnbedrag en kies voor écht groene stroom.