Groencertificaten: Garantie van Oorsprong

Laatst bewerkt op 17 november 2022 2 min
Artikel delen

Groencertificaten bewijzen dat de groene energie van een energieleverancier daadwerkelijk op een duurzame manier is opgewekt. Het is een voorloper van wat we nu kennen als de Garantie van Oorsprong (GvO). Deze termen worden dan ook vaak door elkaar gehaald. Wat groenestroomcertificaten je precies vertellen en wat GvO is, leggen we graag aan je uit.

Wat is GvO?

Voor elke 1.000 kWh stroom kan een energieproducent een GvO aanvragen. Een GvO is een jaar geldig en wordt uitgegeven door CertiQ. De Garantie van Oorsprong, oftewel: digitale groencertificaten zijn een bewijs voor de duurzame herkomst van groene energie. Energieleveranciers hoeven hiervoor niet per se zelf groene stroom op te wekken. Ze kunnen de groenestroomcertificaten ook inkopen vanuit andere Europese landen.

Handel in groenestroomcertificaten

In Nederland is de vraag naar groene stroom veel groter dan het aanbod van groene stroom uit het land zelf. In Scandinavische landen is dat juist andersom: zij wekken meer groene stroom op dan ze kwijt kunnen. Veel Nederlandse energieleveranciers kopen daarom hun GvO’s van Scandinavische energiemakers. Op deze manier ontstaat er een overschot en is er ruimte om de groenestroomcertificaten te verhandelen.

Groenestroomcertificaten zeggen niets over duurzaamheid leverancier

Veel Nederlandse energieleveranciers kopen groencertificaten van energieproducenten in het buitenland. Dat jij groene stroom afneemt bij een groene energieleverancier, betekent nog niet direct dat die energieleverancier ook zelf deze stroom opwekt. Energieleveranciers hoeven namelijk niet zelf te investeren in het opwekken van groene energie en leveren daarom niet per se een bijdrage aan de energietransitie. Dit wordt ook wel sjoemelstroom genoemd. Wij vinden dat jammer, want hoe meer fossiele energie we kunnen vervangen door energie uit hernieuwbare en duurzame bronnen, hoe beter dat is voor de wereld.

Groencertificaten uit eigen energiebronnen

Wij geloven dat het ook anders kan. Als energiemaatschappij hoor je niet meer groene energie te leveren dan je zelf kunt opwekken. Dat is onze visie. Wij leveren alleen maar stroom die is opgewekt met Nederlandse windmolens en zonneparken. Dat betekent dus ook dat we geen groencertificaten inkopen uit het buitenland. Daarom zijn we al negen jaar op rij door de Consumentenbond, Natuur & Milieu en Wise uitgeroepen tot de groenste energieleverancier van Nederland. 

Bekijk duurzaamheidsrapport