Hoe groen is groene stroom?

Laatst bewerkt op 11 mei 2023 3 min
Artikel delen

Delen

Deel deze pagina op een van de onderstaande platformen.

De vraag naar groene stroom is in Nederland groter dan het aanbod en toch krijgt iedereen die stroom wil de kans om groene stroom af te nemen. Hierdoor is de stroom waar jij voor betaalt, misschien niet zo groen als je denkt. Wij snappen dat dit zorgt voor verwarring. Want waarom mag stroom die niet 100% groen is, wél groene stroom genoemd worden? Dat leggen onze specialisten graag aan je uit.

Wat is het verschil tussen grijze en groene energie?

Alle Nederlandse huishoudens zijn aangesloten op hetzelfde elektriciteitsnetwerk. Of je nu voor grijze stroom kiest of voor groene stroom: iedereen krijgt dezelfde circa 230 volt uit het stopcontact. Het verschil tussen grijze en groene stroom is de manier waarop de stroom is opgewekt. Groene stroom komt uit onuitputtelijke energiebronnen als zonne-energie, windenergie of waterkracht. Grijze stroom wordt gemaakt van fossiele brandstoffen, zoals gas en steenkool, of kernenergie.

Is groene stroom echt groen?

Dat jij groene stroom afneemt bij een groene energieleverancier, betekent nog niet direct dat die energieleverancier ook zelf deze stroom opwekt. Het is geen geheim dat in Nederland minder groene energie wordt opgewekt dan er wordt geleverd. En dat klinkt gek, maar het is goed te verklaren. De verhoudingen in heel Europa zijn namelijk precies omgekeerd: er is een groter aanbod van groene energie dan de vraag naar deze duurzame energie.

Wanneer mag een energieleverancier groene stroom verkopen?

Nederlandse stroomleveranciers mogen groene stroom verkopen als zij in het bezit zijn van een Garantie van Oorsprong (GvO). Dit is het bewijs dat ergens in Europa 1.000 kilowattuur aan stroom uit een duurzame energiebron is opgewekt. Voor elk huishouden dat zij van duurzame stroom willen voorzien hebben ze gemiddeld zo’n drie GvO’s nodig. Energieleveranciers kunnen zo’n GvO importeren uit landen die een overschot van groene stroom hebben. Zoals Noorwegen en IJsland.

Grijze energie groen maken

Door deze regel kunnen Nederlandse energiebedrijven die grijze stroom opwekken uit bijvoorbeeld een kolencentrale, GvO’s kopen bij een waterkrachtcentrale in IJsland. In theorie krijgt het Nederlandse huishouden dan groene stroom van de waterkrachtcentrale uit IJsland en een IJslands huishouden grijze stroom uit Nederland. Maar in de praktijk is de stroom die je gebruikt dan dus niet afkomstig van een groene energiebron uit Nederland. Veel Nederlandse energieleveranciers kiezen voor het importeren van certificaten uit het buitenland en hiermee mogen ze de stroom die zij leveren groen noemen.

Hoe weet je zeker dat groene stroom groen is?

Ieder jaar worden alle energieleveranciers op de Nederlandse markt beoordeeld. Door de Consumentenbond en natuurorganisaties zoals Natuur & Milieu en WISE. Zij letten op de investeringen die worden gedaan in het opwekken van groene stroom, de inkoop van stroom én de levering van stroom. Op basis daarvan maken zij een ranglijst. Een blik op de resultaten zorgt ervoor dat je zeker weet hoe groen ‘groene stroom’ van een bepaalde leverancier is.

Al negen keer op rij de groenste

In deze ranglijst is Pure Energie is al negen jaar op rij uitgeroepen tot de groenste energieleverancier van Nederland: wij leveren alleen stroom die is opgewekt met windmolens en zonneparken. Dat maakt onze stroom écht groen. Wij scoren een 10 op het gebied van duurzaamheid. Dat maakt dat wij niet alleen met gepaste trots, maar ook met recht mogen zeggen dat we actief meewerken aan de transitie naar een schone energievoorziening.

Kies voor 100% groene energie

Samen gaan we Nederland verduurzamen. Eigenlijk is het heel simpel: we bouwen windmolens en zonnepanelen in Nederland en de groene stroom uit onze energiebronnen leveren we aan onze klanten. Meer niet. Je kunt zelf kiezen uit welke energiebron jouw stroom komt. Zo weet je altijd precies waar jouw stroom vandaan komt. Overstappen is heel eenvoudig. Je hoeft je alleen maar aan te melden, dan regelen wij de rest. 

Kies voor 100% groene energie