Header Energierekening niet betalen

Ik kan mijn energierekening niet betalen

We helpen je graag

Door het stijgen van de energieprijzen is de energierekening voor veel huishoudens een stuk hoger geworden. Vooral huishoudens met lagere inkomens en slecht geïsoleerde woningen zullen hier veel last van hebben. Het kan natuurlijk gebeuren dat je de energierekening niet (op tijd) kunt betalen.

Betalingsherinnering

Als je een energierekening niet op tijd betaalt, ontvang je eerst een betalingsherinnering van je energieleverancier. Deze moet je in de meeste gevallen binnen 2 weken betalen. Als het niet lukt om je energierekening tijdig te betalen, mag je energieleverancier het energiecontract beëindigen. Als je daarna niets doet, sluit de netbeheerder je af van energie. Het is natuurlijk vervelend als je zonder energie komt te zitten. Daarnaast is het ook nog eens prijzig om afgesloten of opnieuw aangesloten te worden op het energienet. Dit kun je op verschillende manieren voorkomen:

1. Neem contact op met je energieleverancier

Wanneer je een van deze facturen een keer niet (tijdig) betaalt dan treedt ons incassoproces in werking. Als het niet lukt om je achterstand in één keer te betalen, kun je het beste tijdig contact opnemen met je energieleverancier. Vaak kun je in overleg met je energieleverancier een betalingsregeling treffen.

2. Meld je aan bij een schuldhulpverlener

Lukt het niet om met je energieleverancier een betalingsregeling te treffen, meld je dan aan bij een schuldhulpverlener. Een schuldhulpverlener kan je helpen om een schuld bij een energieleverancier te betalen. Doe dit voor de datum die staat vermeld op de betalingsherinnering. Op de website van Het Juridisch Loket staat uitgelegd hoe je schuldhulpverlening kunt aanvragen.

3. Neem opnieuw contact op met je energieleverancier

Als je bent aangemeld bij een schuldhulpverlener, ontvang je hiervan een bewijs. Stuur dit bewijs zo snel mogelijk naar je energieleverancier. Zolang een schuldhulpverlener nog in de beslissingsfase zit, mag een energieleverancier jouw energiecontract niet beëindigen.

Maatregelen tegen energiearmoede

Het kabinet neemt verschillende maatregelen om energiearmoede tegen te gaan. De overheid stelt 150 miljoen euro ter beschikking aan gemeenten, die in buurten waar veel energiearmoede voorkomt, gericht aan de slag kunnen gaan. Dit kan bijvoorbeeld door het uitdelen van tegoedbonnen waarmee bewoners energiebesparende producten kunnen kopen.

Gewijzigde energiebelasting

Een groot deel van jouw energierekening bestaat uit energiebelasting. Om de stijgende energieprijzen te verminderen, past het kabinet de belastingtarieven voor consumenten en MKB aan per 1 januari 2022. Een huishouden met een gemiddeld gas- en stroomverbruik betaalt hierdoor jaarlijks circa € 400,- euro minder aan belasting. Onze experts leggen in een ander artikel over Energiebelasting uit wat dit voor jou betekent.

Hulp nodig?

Kom je er niet helemaal uit en lijkt het er op dat jij je energierekening niet (op tijd) kunt betalen? Dat vinden we uiteraard erg vervelend. Neem in dat geval contact op met afdeling Klantgeluk. We kijken graag samen met jou naar een mogelijke oplossing.

Contact opnemen