1 op de 10 huishoudens in Nederland lijdt aan energiearmoede. Door de huidige ontwikkelingen op de energiemarkt is de kans groot dat je deze term steeds vaker gaat horen. Er is sprake van energiearmoede wanneer een huishouden een energierekening heeft die eigenlijk te hoog is voor hun inkomen. Een oplossing voor energiearmoede is het verlagen van de energiekosten, maar dat gaat niet vanzelf.
Energiearmoede in Nederland
Energiearmoede raakt vooral huishoudens met een laag inkomen. De energierekening is één van de grootste maandelijkse kostenposten. Deze groep is een groot deel van hun inkomen kwijt aan energiekosten en kunnen daardoor energiebesparende maatregelen in hun huis niet of moeilijk betalen. Bij het energie- en klimaatbeleid wordt er dus onvoldoende rekening gehouden met mensen die moeite hebben met het betalen van de hoge energierekening.
Heb je moeite met het betalen van onze energierekening? Bekijk dan onze hulp bij betalen.
Onderzoek TNO
Onderzoeksorganisatie TNO heeft onderzoek gedaan naar energiearmoede. Ze maken hierin onderscheid in twee groepen: huiseigenaren en huurders. Huiseigenaren met energieslurpende huizen hebben dan geen geld om te investeren in duurzame maatregelen. Huurders van slecht geïsoleerde woningen daarentegen zijn afhankelijk van verhuurders als het gaat om verduurzaming.
Stijgende energieprijzen
De verwachting is dat het probleem omtrent energiearmoede gaat toenemen. Als een huishouden in energiearmoede leeft, wordt het steeds lastiger om hier uit te komen. Dit komt onder andere door de continu stijgende energieprijzen. Voor huishoudens in energiearmoede is het bijna onmogelijk om energiebesparende maatregelen aan een woning te financieren. Bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp. Op deze manier is het ook lastig om de energielasten te verlagen waardoor er vicieuze cirkel ontstaat.
Oplossing voor energiearmoede
Op dit moment is er in Nederland nog geen methodische aanpak om energiearmoede te monitoren en te bestrijden. Om goed inzicht te krijgen in de mate waarin er sprake is van energiearmoede in Nederland, moeten we niet alleen naar de hoge energierekening kijken. De kwaliteit van een woning speelt ook mee, net als de mate waarin bewoners in staat zijn een woning te verduurzamen. Huishoudens die last hebben van energiearmoede zijn niet in staat om duurzame investeringen te doen, mede doordat ze niet in aanmerking komen voor leningen. Het probleem houdt zichzelf daarmee in stand.
Start met verduurzamen
Ruim 650.000 huishoudens leeft in energiearmoede en heeft elke maand moeite met het betalen van de energierekening. Een groot aantal dat blijft groeien zolang de energieprijzen stijgen. Vergelijk eens energieleveranciers om te kijken of je ergens een goedkoper contract kunt afsluiten. Of ga aan de slag met kleine duurzame maatregelen in huis. Kleine maatregelen kunnen al grote gevolgen hebben op de te betalen energie.