• 100% groene stroom uit Nederland
  • Nederlandse wind- en zonne-energie
  • Scherpe en voordelige energietarieven

ISDE subsidie

Subsidie verduurzamen woning

Als huiseigenaar kun je ISDE-subsidie aanvragen voor het verduurzamen van jouw woning. In 2024 heeft de overheid een budget van € 600 miljoen vrijgemaakt om deze verduurzaming te stimuleren. Met de rvo subsidie kun je een deel van het aankoopbedrag terugkrijgen, waardoor het nemen van duurzame maatregelen een stuk interessanter wordt. 

Wat is de ISDE-subsidie?

De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is een tegemoetkoming van de Rijksoverheid voor één of meerdere energiebesparende en duurzame maatregelen. Als eigenaar van een koopwoning waar je zelf in woont kun je door de ISDE-regeling subsidie aanvragen voor: 

Als zakelijke gebruiker kun je alleen subsidie krijgen voor warmtepompen, zonneboilers en kleinschalige windturbines.

ISDE subsidie 2023

In 2023 was er € 560,- miljoen subsidie beschikbaar voor de verduurzaming van woningen. Je kunt sinds 2023 ISDE subsidie aanvragen voor één isolatiemaatregel. Het subsidiebedrag is dan gemiddeld 15% van de totale kosten. Voor 2 maatregelen is het subsidiebedrag twee keer zo hoog. Daarom is het slim om te kijken of je binnen twee jaar een extra maatregel kunt treffen. Heb je duurzame maatregelen getroffen in 2023, dan kun je daar 24 maanden na de eerste werkzaamheden nog een subsidieaanvraag voor indienen.

ISDE subsidie 2024

In 2024 is het budget voor de ISDE subsidie verhoogd van 560 naar 600 miljoen euro. Daarnaast krijg je sinds 2024 een bonussubsidie voor het gebruik van biobased isolatiematerialen. Sinds 2024 is er ook nieuw budget voor zakelijke aanvragers die een kleine windturbine laten plaatsen, terwijl de subsidie voor zonnepanelen is vervallen. Subsidie wordt alleen nog verleend voor warmtepompen met minimaal energielabel A++. Aanvragers die een zonneboiler laten plaatsen ontvangen minder subsidie voor grote zonnecollectoren.

ISDE subsidie per maatregel

De ISDE subsidie per maatregel hangt af van het type maatregel en de omvang van het project. Per type maatregel krijg je één keer subsidie. Je kunt dus kiezen voor bodemisolatie óf vloerisolatie en dakisolatie óf zolderisolatie. Voor isolatie ontvang je een vast bedrag per vierkante meter en bij verwarmingsproducten hangt het bedrag af van het vermogen en het energielabel. Het subsidiebedrag wordt verdubbeld bij 2 of meer maatregelen. Neem een kijkje in onze andere blogs voor de exacte subsidiebedragen en meer informatie over de warmtepomp subsidie en isolatie subsidie.

ISDE subsidie berekenen

Het voorgestelde subsidiebedrag voor een energiebesparende maatregel kun je vinden in de meldcodelijsten op de website van de RVO. Laat je meerdere maatregelen uitvoeren binnen 24 maanden? Dan kom je in aanmerking voor een verdubbeling van de subsidie. Op de website van de RVO kun je een rekentool downloaden om een schatting van het totale subsidiebedrag te berekenen.

ISDE subsidie aanvragen

Ben je van plan om ISDE-subsidie aan te vragen? Volg dan dit stappenplan om jouw aanvraag succesvol in te dienen.

  1. Controleer van tevoren wat de voorwaarden van de duurzaamheidsmaatregel zijn en of deze op de meldcodelijst staat.
  2. Laat een offerte opstellen met alle belangrijke informatie, zoals een meldcode van je warmtepomp of zonneboiler en het aantal geïsoleerde M2.
  3. Laat een erkend installatiebedrijf de maatregel(en) installeren en maak foto’s van de werkzaamheden.
  4. Vraag de ISDE-subsidie aan via de website van Rijksoverheid binnen 24 maanden na de installatie. Bij de aanvraag stuur je een aanschafbewijs, betaalbewijs en bewijs van installatie door een erkend (bouw)installatiebedrijf mee.

Veelgestelde vragen

Krijg ik ook subsidie als ik de isolatie of apparaten zelf installeer?

Nee, de ISDE-regeling geldt alleen als je de werkzaamheden hebt laten uitvoeren door een erkend (bouw)installatiebedrijf. Doe de vrijblijvende huisscan om erachter te komen wat de opties zijn voor jouw woning, wat de installatie kost en wat de subsidiemogelijkheden zijn.


Naar de huisscan
Welke duurzame maatregelen kan ik combineren voor een hoge subsidie?

Om in aanmerking te komen voor hogere subsidie moet je binnen 24 maanden 2 of meer duurzame maatregelen treffen. Dat kunnen bijvoorbeeld 2 isolatiemaatregelen zijn, zoals een combinatie van spouwmuur- en dakisolatie. Maar ook 1 isolatiemaatregel in combinatie met de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet.

Kan ik duurzame subsidiemogelijkheden combineren?

De ISDE subsidie kan sinds april 2021 gecombineerd worden met gemeentelijke en provinciale subsidies, bijvoorbeeld bij de aansluiting op een warmtenet. Vanuit de Rijksoverheid is het niet mogelijk om twee keer subsidie aan te vragen voor hetzelfde type maatregel. Je moet bijvoorbeeld kiezen tussen dakisolatie óf zolderisolatie.

Heb ik recht op ISDE subsidie voor mijn nieuwbouwwoning?

Je hebt alleen recht op ISDE-subsidie voor een nieuwbouwwoning of een woning die nog gebouwd moet worden, als je vóór 30 juni 2018 een omgevingsvergunning hebt aangevraagd. Deze regeling geldt niet voor bestaande woningen en monumenteigenaren.

Kan ik als particuliere verhuurder ISDE subsidie aanvragen?

Ja, als verhuurder kun je zakelijk ISDE subsidie aanvragen voor een warmtepomp of zonneboiler. Voor andere duurzame maatregelen, zoals isolatie, kom je als verhuurder niet in aanmerking voor subsidie. Een van de voorwaarden voor deze subsidie is namelijk dat de maatregelen uitgevoerd worden in een koopwoning, waar je zelf in woont of gaat wonen.

Doe de gratis huisscan

Jouw huis verduurzamen

Wil jij jouw huis verduurzamen? Samen met onze duurzame partner bieden wij verschillende mogelijkheden om je huis te verduurzamen. Doe de huisscan en ontvang binnen 2 minuten advies over de mogelijkheden bij jou thuis, inclusief kosten, besparingen en subsidiemogelijkheden.

Start de huisscan Start de huisscan
Geschreven door
Mariël
Mariël Content Marketeer