- Wat betekent de ISDE subsidie?
- Dit verandert er voor de ISDE subsidie in 2024
- Hoe kom je in aanmerking voor de ISDE subsidie?
- ISDE subsidie aanvragen in 4 stappen
- Jouw huis verduurzamen
- De ISDE subsidie per maatregel
- Extra voordeel bij 2 of meer maatregelen
- ISDE subsidie dak, vloer, buitenmuren bij 2 maatregelen
- Extra subsidie voor biobased isolatiemateriaal
- ISDE subsidie in 2023
- Veelgestelde vragen over de ISDE
ISDE subsidie
ISDE subsidie aanvragen- Wat betekent de ISDE subsidie?
- Dit verandert er voor de ISDE subsidie in 2024
- Hoe kom je in aanmerking voor de ISDE subsidie?
- ISDE subsidie aanvragen in 4 stappen
- Jouw huis verduurzamen
- De ISDE subsidie per maatregel
- Extra voordeel bij 2 of meer maatregelen
- ISDE subsidie dak, vloer, buitenmuren bij 2 maatregelen
- Extra subsidie voor biobased isolatiemateriaal
- ISDE subsidie in 2023
- Veelgestelde vragen over de ISDE
Heb je plannen om je huis te verduurzamen? Als huiseigenaar kun je ISDE subsidie aanvragen voor het verduurzamen van jouw woning. Dit is een subsidie van de Rijksoverheid. Hiermee kun je een deel van de kosten terugkrijgen, waardoor het nemen van duurzame maatregelen een stuk interessanter wordt. Lees hier alles over de ISDE subsidie.
Wat betekent de ISDE subsidie?
De ISDE subsidie staat voor 'Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing' en is een tegemoetkoming van de Rijksoverheid voor één of meerdere energiebesparende en duurzame maatregelen. Als eigenaar van een koopwoning waar je zelf in woont kun je door de ISDE-regeling subsidie aanvragen voor:
- Isolatiemaatregelen
- Warmtepomp
- Zonneboiler
- Aansluiting op warmtenet
- Elektrische kookvoorzieningen
Dit verandert er voor de ISDE subsidie in 2024
Er zijn een paar wijzigingen voor de ISDE subsidie in 2024:
- Je krijgt extra subsidie als je biobased isolatiemateriaal gebruikt.
- Voor monumenten zijn de eisen wat versoepeld.
De belangrijkste voorwaarden en subsidiebedragen vind je verderop in deze blog.
Hoe kom je in aanmerking voor de ISDE subsidie?
Om in aanmerking te komen voor de ISDE subsidie moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:
- Je bent de eigenaar én bewoner van de woning (je verhuurt de woning dus niet).
- De producten of isolatiematerialen staan op de meldcodelijst van de RVO en voldoen aan het vereiste minimum aantal vierkante meter en de isolatiewaarden.
- Je doet de aanvraag binnen 24 maanden ná de betaling en installatie van de eerste maatregel.
- Per type maatregel kun je één keer subsidie aanvragen.
- Je neemt de maatregel in een bestaande woning. Je krijgt geen subsidie voor een nieuwbouwwoning, nieuwe aanbouw of dakkapel.
- De maatregelen worden geïnstalleerd door een gecertificeerd bouw(installatie)bedrijf en je kunt dit aantonen. Je mag de installatie dus niet zelf doen.
Alle specifieke voorwaarden per energiebesparende maatregel kun je nalezen op RVO.nl
ISDE subsidie aanvragen in 4 stappen
Ga je ISDE subsidie aanvragen? Doe dit dan binnen 2 jaar. De termijn begint te lopen op het moment dat de eerste (of enige) maatregel is geplaatst.
- Controleer van tevoren wat de voorwaarden van de duurzaamheidsmaatregel zijn en of deze op de meldcodelijst staat.
- Laat een offerte opstellen met alle belangrijke informatie, zoals een meldcode van je warmtepomp of zonneboiler en het aantal geïsoleerde M2.
- Laat een erkend installatiebedrijf de maatregel(en) installeren en maak foto’s van de werkzaamheden.
- Vraag de ISDE-subsidie aan via de website van Rijksoverheid binnen 24 maanden na de installatie. Bij de aanvraag stuur je een aanschafbewijs, betaalbewijs en bewijs van installatie door een erkend (bouw)installatiebedrijf mee.
Vergeet niet om van je huis foto's te maken voordat de energiebesparende maatregel wordt uitgevoerd. Het uitbetalen van de subsidie gaat dan veel sneller en makkelijker. Voor een subsidie-aanvraag moet je namelijk vaak de situatie vóór en ná de aanpassing laten zien.
Jouw huis verduurzamen
Wil jij jouw huis verduurzamen? Samen met onze duurzame partner bieden wij verschillende mogelijkheden om je huis te verduurzamen. Doe de huisscan en ontvang binnen 2 minuten advies over de mogelijkheden bij jou thuis, inclusief kosten, besparingen en subsidiemogelijkheden.
De ISDE subsidie per maatregel
De ISDE subsidie per maatregel hangt af van het type maatregel en de omvang van het project. Per type maatregel krijg je één keer subsidie. Je kunt dus kiezen voor bodemisolatie óf vloerisolatie en dakisolatie óf zolderisolatie. Voor isolatie ontvang je een vast bedrag per vierkante meter en bij verwarmingsproducten hangt het bedrag af van het vermogen en het energielabel. Het subsidiebedrag wordt verdubbeld bij 2 of meer maatregelen. Neem een kijkje in onze andere blogs voor de exacte subsidiebedragen en meer informatie over de warmtepomp subsidie en isolatie subsidie.
Extra voordeel bij 2 of meer maatregelen
Het voorgestelde subsidiebedrag voor een energiebesparende maatregel kun je vinden in de meldcodelijsten op de website van de RVO. Laat je 2 of meer maatregelen uitvoeren binnen 2 jaar? Dan kom je in aanmerking voor een verdubbeling van de isolatiesubsidie.
Je mag de volgende maatregelen combineren:
- Je neemt 2 of meer isolatiemaatregelen. Je laat bijvoorbeeld de spouwmuur isoleren en HR++ glas plaatsen.
- Of je combineert 1 isolatiemaatregel met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Je laat bijvoorbeeld de spouwmuur isoleren én neemt een hybride warmtepomp.
Je mag meerdere keren subsidie aanvragen, maar het moet wel om andere maatregelen gaan.
ISDE subsidie dak, vloer, buitenmuren bij 2 maatregelen
Toelichting bovenstaande tabel
In de tabel staat het hoge subsidiebedrag bij 2 maatregelen of meer. Voor 1 maatregel is het bedrag per vierkante meter de helft. Er is ook een maximum aantal m2 waarvoor je subsidie krijgt. Dit staat niet in de tabel, kijk hiervoor op de website van RVO. Kom je boven dit maximum, dan krijg je voor wat je erboven zit geen subsidie.
Voor monumenten geldt een lagere Rd-waarde voor dak, vloer en gevel (Rd 2,5) en voor biobased materialen is er een extra subsidie, die komt bovenop het gewone bedrag.
Extra subsidie voor biobased isolatiemateriaal
Sinds dit jaar (2024) ontvang je bovenop de 'gewone' subsidie een extra bedrag als je biobased isolatiemateriaal gebruikt zoals vlas of vezelhennep. Deze materialen zijn duurder dan niet-biobased isolatiematerialen. Vanaf 1 januari 2024 kun je in de meldcodelijst isolatie van RVO zien op welke materialen extra subsidie zit.
De extra bedragen per vierkante meter staan hieronder in de tabel.
ISDE subsidie in 2023
In 2023 was er € 560,- miljoen subsidie beschikbaar voor de verduurzaming van woningen. Je kunt sinds 2023 ISDE subsidie aanvragen voor één isolatiemaatregel. Het subsidiebedrag is dan gemiddeld 15% van de totale kosten. Voor 2 maatregelen is het subsidiebedrag twee keer zo hoog. Daarom is het slim om te kijken of je binnen twee jaar een extra maatregel kunt treffen. Heb je duurzame maatregelen getroffen in 2023, dan kun je daar 24 maanden na de eerste werkzaamheden nog een subsidieaanvraag voor indienen.
Veelgestelde vragen over de ISDE
Nee, de ISDE-regeling geldt alleen als je de werkzaamheden hebt laten uitvoeren door een erkend (bouw)installatiebedrijf. Doe de vrijblijvende huisscan om erachter te komen wat de opties zijn voor jouw woning, wat de installatie kost en wat de subsidiemogelijkheden zijn.
Naar de huisscan
Om in aanmerking te komen voor hogere subsidie moet je binnen 24 maanden 2 of meer duurzame maatregelen treffen. Dat kunnen bijvoorbeeld 2 isolatiemaatregelen zijn, zoals een combinatie van spouwmuur- en dakisolatie. Maar ook 1 isolatiemaatregel in combinatie met de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet.
De ISDE subsidie kan sinds april 2021 gecombineerd worden met gemeentelijke en provinciale subsidies, bijvoorbeeld bij de aansluiting op een warmtenet. Vanuit de Rijksoverheid is het niet mogelijk om twee keer subsidie aan te vragen voor hetzelfde type maatregel. Je moet bijvoorbeeld kiezen tussen dakisolatie óf zolderisolatie.
Je hebt alleen recht op ISDE-subsidie voor een nieuwbouwwoning of een woning die nog gebouwd moet worden, als je vóór 30 juni 2018 een omgevingsvergunning hebt aangevraagd. Deze regeling geldt niet voor bestaande woningen en monumenteigenaren.
Ja, als verhuurder kun je zakelijk ISDE subsidie aanvragen voor een warmtepomp of zonneboiler. Voor andere duurzame maatregelen, zoals isolatie, kom je als verhuurder niet in aanmerking voor subsidie. Een van de voorwaarden voor deze subsidie is namelijk dat de maatregelen uitgevoerd worden in een koopwoning, waar je zelf in woont of gaat wonen.