• 100% groene stroom uit Nederland
  • Nederlandse wind- en zonne-energie
  • Scherpe en voordelige energietarieven

Subsidie warmtepomp

Subsidie verduurzamen woning

Ook in 2024 kunnen woningeigenaren subsidie voor verduurzaming aanvragen. Bij de aanschaf van een (hybride) warmtepomp kun je aanspraak maken op deze subsidie. Om in aanmerking te komen voor de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Welke voorwaarden dat zijn en hoeveel warmtepomp subsidie je krijgt lees je in deze blog.

ISDE subsidie warmtepomp

De ISDE subsidie is een tegemoetkoming vanuit de Rijksoverheid die je kunt aanvragen bij het aanschaffen van een warmtepomp. Je kunt dus een deel van je aankoopbedrag terug krijgen, waardoor het aanschaffen van een warmtepomp een stuk aantrekkelijker wordt. Het subsidiebedrag is afhankelijk van het type warmtepomp.

Subsidie warmtepomp 2024

Sinds januari 2024 krijg je alleen nog ISDE subsidie voor warmtepompen met minimaal energielabel A++. Voor warmtepompen vanaf energielabel A+++ kun je een bonus subsidie krijgen. Heb je in 2023 een warmtepomp gekocht met een label van A+ of lager en wordt deze in 2024 geïnstalleerd? Dan kun je hiervoor nog wel subsidie krijgen.

Hoeveel subsidie krijg ik voor een warmtepomp?

Je krijgt minimaal € 500,- subsidie voor een (hybride) warmtepomp. De hoogte van de warmtepomp subsidie is afhankelijk van het vermogen en energielabel van de warmtepomp. Op de meldcodelijst van de RVO kun je het voorgestelde subsidiebedrag zien.Gebruik de toetscombinatie CTRL + F om binnen de meldcodelijst te zoeken naar een merk, type of model. Voor een hybride warmtepomp krijg je gemiddeld € 2.550,- subsidie, voor een volledige warmtepomp € 3.150,- en voor een bodemwarmtepomp € 4.425,-. Als je naast de warmtepomp ook een isolatiemaatregel neemt dan kom je in aanmerking voor een verdubbeling van het subsidiebedrag. 

Doe de huisscan

Combineren duurzame maatregelen

Wil je nog meer verduurzamen? Als je een isolatiemaatregel combineert met een warmtepomp kan het subsidiebedrag verdubbelen. Je kunt bij ons terecht voor spouwmuurisolatie, dakisolatie, bodemisolatieHR++ glas en vloerisolatie. Doe de huisscan om erachter te komen wat er voor jouw woning mogelijk is, wat dit kost en wat de subsidiemogelijkheden zijn.

Start de huisscan Start de huisscan

Voorwaarden subsidie warmtepomp

Om subsidie te krijgen moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. De warmtepomp moet bijvoorbeeld nieuw zijn, jij moet de eigenaar van de woning zijn en er zelf wonen en de installatie moet gedaan worden door een erkend (bouw)installatiebedrijf. De actuele voorwaarden kun je ook vinden op de website van de Rijksoverheid.

Subsidie aanvragen warmtepomp

Je kunt de warmtepomp subsidie aanvragen via de website van Rijksoverheid. Dit moet binnen 24 maanden na de betaling en installatie van de warmtepomp. Voor de aanvraag moet je verschillende gegevens opsturen, zoals de meldcode van de warmtepomp, de gegevens van het (bouw)installatiebedrijf, de factuur en het betaalbewijs. Check van tevoren goed of je aan alle voorwaarden voldoet.

Energiebespaarlening warmtepomp

Vanaf 2026 wordt een (hybride) warmtepomp waarschijnlijk een minimale vereiste bij de vervanging van je cv-ketel. Om de kosten van een warmtepomp makkelijker te kunnen dragen kun je als huiseigenaar een Energiebespaarlening afsluiten. Dit is een lening met gunstige voorwaarden waar jij jouw warmtepomp van kunt betalen.

Geschreven door
Mariël
Mariël Content Marketeer