Wat zijn energie transportkosten?

Laatst bewerkt op 17 november 2022 2 min
Artikel delen

Een energierekening bestaat uit veel verschillende onderdelen en wij snappen dat dit verwarrend kan zijn. Een onderdeel waar we regelmatig vragen over krijgen zijn de energie transportkosten. De energie transportkosten zijn de kosten die gemaakt worden voor het transporteren van gas en stroom. Deze kosten zijn een onderdeel van de netbeheerkosten en zijn hetzelfde voor elk huishouden. Transportkosten worden dus niet gespecifieerd op je jaarrekening en kun je dus op je energierekening terugvinden onder de netbeheerkosten.

Energie transportkosten betalen

De netbeheerder in jouw regio zorgt voor het transporteren van energie, maar ook voor het onderhoud van het energienet en ze schieten te hulp bij eventuele storingen. Het is dus niet gek dat jij hier als afnemer een bijdrage aan moet leveren: de energie transportkosten. De energie transportkosten betaal je niet rechtstreeks aan de netbeheerder, maar deze kosten worden verrekend op je energierekening. Jouw energieleverancier betaalt deze kosten vervolgens weer aan jouw netbeheerder.

Leveringskosten energie

De energie transportkosten worden vaak verward met de leveringskosten. Dit zijn twee verschillende kosten. De leveringskosten betaal je namelijk aan je leverancier en de transportkosten betaal je aan de netbeheerder voor het onderhoud van de leidingen. 

Hoogte van de energietransportkosten

De hoogte van de energietransporten worden vastgesteld door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De ACM zorgt er voor dat de energie transportkosten niet te hoog en eerlijk berekend worden. De ACM stelt deze tarieven van netbeheerders jaarlijks vast. Dit is het eerste jaar dat de ACM de tarieven vaststelt volgens de nieuwe methodebesluiten die in september 2021 zijn gepubliceerd.

Transportkosten voor duurzame energie

De tarieven voor het transport van elektriciteit en gas stijgen in 2022 in totaal met gemiddeld € 6,- per huishouden exclusief btw. Dit heeft de ACM besloten. Dit heeft dus invloed op de hoogte van je netbeheerkosten. De komende jaren worden fossiele brandstoffen steeds meer vervangen door hernieuwbare energie. Om deze duurzame energie te kunnen transporteren moet er de komende jaren veel geld worden geïnvesteerd in uitbreiding en verzwaring van het elektriciteitsnet.

Ben je klant bij Pure Energie en wil je weten hoeveel netbeheerkosten je betaalt? Deze vind je terug op je energiecontract of via Mijn Pure Energie