Hoe onderhoud je zonnepanelen?

We weten inmiddels dat de huidige zonnepanelen een niet te onderschatten rendement kennen. De opbrengst die je mag verwachten zal groter zijn dan de investering die je maakt. Tenminste, als er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Wij kunnen je helpen met de aanleg van de zonnepanelen en het verzekeren van het te behalen rendement. Maar welke verantwoordelijkheden heb je zelf? Hoe zit het met onderhoud en het reinigen van je zonnepanelen?

Is het noodzakelijk om je zonnepanelen te onderhouden?

De stelling dat zonnepanelen niet praktisch zijn vanwege het onderhoud is onzin. De stelling dat zonnepanelen geen onderhoud nodig hebben omdat het weleens regent, is echter ook onzin. Simpel gezegd; vogels poepen, bladeren vallen en stof kan zich ophopen. De vraag is dus niet of het nodig is om je zonnepanelen te onderhouden of te reinigen, maar hoe? We kunnen met tevredenheid stellen dat het onderhouden van je zonnepanelen eenvoudig uit te voeren is. Meestal dan. Maar er zijn wel zaken waar je goed op moet letten.

Schoonmaken zonnepanelen

Ja. Als je een optimaal rendement wil blijven behalen, moet je zonnepanelen schoonmaken. Maar doe het wel op de juiste manier. Als je dit op de verkeerd aanpakt, doe je meer schade dan goed. De zonnepanelen die je op je dak hebt liggen, raken vervuild. Bladeren en vogelpoep zijn naast stof de grootste boosdoeners. Je kan niet blindelings vertrouwen op de regen bij het schoonmaken van je zonnepanelen.

Zonnepanelen schoonmaken doe je zo

Laten we bij het allerbelangrijkste beginnen. Je veiligheid. Verschillende woningen hebben zeer verschillende daken. Sommige zonnepanelen zijn moeilijk te bereiken als je ze wilt schoonmaken en een ongeluk zit in een klein hoekje. Ongeacht de reden, als je het dak opgaat, zorg dan voor de nodige veiligheidsmaatregelen. Als je zonnepanelen op een lastige bereikbare plek geplaatst zijn, adviseren we altijd om het schoonmaken van je zonnepanelen uit te besteden.

Ben je eenmaal veilig op het dak, dan zal het je misschien verbazen hoe eenvoudig het is om zonnepanelen te reinigen. Vaak is water alleen al voldoende, maar er zijn ook speciale schoonmaakmiddelen op de mark voor zonnepanelen. Deze niet-bijtende middelen voorkomen schade. Het beste kun je de zonnepanelen schoonmaken in de vroege ochtend of in de avond, het liefst als het bewolkt is. Op deze manier voorkom je dat het water te snel op-droogt en vlekken achterlaat. Zacht water heeft bij verre de voorkeur.

Als afspoelen alleen niet voldoende is

Stof en vlekken kun je goed met alleen water verwijderen. Dit onderhoud is vooral belangrijk bij zonnepanelen die verticaal zijn geplaatst. Stof dat zich aan de onderzijde verzamelt, heeft bij verticaal geplaatste panelen veel meer negatief effect. Dit omdat bij een verticale plaatsing alle strings benadeeld worden door de stof. 

Vaak is het al voldoende om de zonnepanelen met de tuinslang af te spoelen. Eerst moet je natuurlijk wel vervuilingen, zoals bladeren, verwijderen. Vogelpoep, en de nadelen hiervan, mag je niet onderschatten. Dat kan soms wat lastiger zijn. Als je het niet kunt afspoelen, gebruik dan een zachte doek of borstel.

Wat je niet moet doen bij het schoonmaken van je zonnepanelen

Zonnepanelen kun je het beste twee keer per jaar schoon-maken. Vlak voor het voorjaar is een goed moment omdat de meest rendabele tijd er dan aankomt. Omdat zonnepanelen gevoelig zijn voor schade, zijn er ook een aantal zaken die je juist nìet moet doen.

  • Plaats nooit druk op je panelen. Ga er niet op zitten of op staan.• Plaats nooit druk op je panelen. Ga er niet op zitten of op staan.
  • Gebruik nooit een hogedrukspuit. Dit kan de beschermende laag verwijderen.
  • Pas op met schoonmaakmiddelen. Idealiter is (zacht) water voldoende. Mocht dat niet genoeg zijn, kies dan uit de verschillende specialistische middelen.
  • De temperatuur van zonnepanelen kan zeer hoog oplopen. Reinig zonnepanelen daarom alleen bij een gemiddelde temperatuur. Koud water op hete panelen kan voor barsten zorgen.
  • Weet je het niet zeker, ben je onzeker op het dak, beschik je niet over de juiste middelen? Wees dan verstandig en besteed het schoonmaken van je zonnepanelen uit.