Zonnepanelen schoonmaken: hoe en waarom?

Groene energie opwekken
Laatst bewerkt op 17 november 2022 3 min
Artikel delen

Zonnepanelen schoonmaken is nodig om een optimaal rendement te behouden. Hoewel een flinke regenbui al een behoorlijk verschil maakt, kan het gebeuren dat vogelpoep, bladeren en opgehoopt stof achterblijven. Ze blokkeren de cellen die het daglicht daardoor minder goed kunnen omzetten in zonne-energie. Benieuwd hoe je zonnepanelen het beste kunt schoonmaken? Lees dan dit artikel.

Waarom zonnepanelen schoonmaken?

Zonnepanelen vergen niet veel onderhoud en zonnepanelen schoonmaken is absoluut niet elke week nodig. Wij raden aan om je zonnepanelen twee keer per jaar schoon te maken. Vlak voor het voorjaar is een goed moment, omdat de meest rendabele tijd er dan aan komt. Maar zonnepanelen schoonmaken in een droge periode, waarbij vuil lang blijft liggen, is ook een goed idee.

Hoe zonnepanelen schoonmaken: tips & tricks

Als je een optimaal rendement wil blijven behalen, moet je zonnepanelen schoonmaken. Maar doe het wel op de juiste manier. Als je dit verkeerd aanpakt, kan het zijn dat je de zonnepanelen blijvend beschadigt. Met onderstaande tips is het schoonmaken van zonnepanelen zo gedaan.

1. Neem veiligheidsmaatregelen

Zonnepanelen liggen meestal op het dak en zijn daardoor niet altijd makkelijk te bereiken. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ga je de zonnepanelen schoonmaken, zorg er dan voor dat je het veilig kunt doen. Bijvoorbeeld met behulp van een steiger en zekeringstouwen. Je kunt er ook voor kiezen om het schoonmaken van zonnepanelen uit te besteden aan een expert.

2. Zonnepanelen schoonmaken op het juiste moment

Kies een goed moment voor het schoonmaken van zonnepanelen. Het beste kun je dit doen in de vroege ochtend, in de avond of als het bewolkt is. Zo voorkom je dat het water te snel opdroogt en vlekken achterlaat. Die vlekken kunnen het rendement alsnog in de weg zitten en dat wil je juist voorkomen.

3. Gebruik water of speciale schoonmaakmiddelen

Zonnepanelen schoonmaken is een stuk eenvoudiger dan je misschien denkt. Alleen water is al voldoende om stof te verwijderen, maar er zijn ook speciale schoonmaakmiddelen op de markt. Deze zijn niet-bijtend en voorkomen dus schade aan de panelen. 

4. Gebruik eventueel een zachte borstel of doek

Lukt het schoonmaken van je zonnepanelen niet door ze simpelweg af te spoelen met een tuinslang? Dan kun je ook een zachte doek of borstel gebruiken. Hiermee kun je iets effectiever vogelpoep of bladeren verwijderen en dat is met name belangrijk bij zonnepanelen die verticaal zijn geplaatst.

Zonnepanelen schoonmaken: waar op letten

Zonnepanelen schoonmaken is niet geheel zonder risico’s. De panelen zijn zeer gevoelig voor schade. Daarom zijn er ook een aantal dingen die je beter níet kunt doen.

  • Druk plaatsen op de panelen. Ga niet op de zonnepanelen zitten of staan. Op deze manier plaats je druk op de panelen en daarmee kun je schade aanrichten. 
  • Hogedrukspuit gebruiken. Een hogedrukspuit kan de beschermende laag op de zonnepanelen beschadigen. Gebruik daarom gewoon een doek of borstel.
  • Pas op met schoonmaakmiddelen. Idealiter is (zacht) water voldoende. Mocht dat niet genoeg zijn, kies dan uit de verschillende specialistische middelen.
  • De temperatuur van zonnepanelen kan zeer hoog oplopen. Reinig zonnepanelen daarom alleen bij een gemiddelde temperatuur. Koud water op hete panelen kan voor barsten zorgen.
  • Vind je het spannend om het dak op te gaan en twijfel je of het gaat lukken. Wees dan verstandig en besteed het schoonmaken van je zonnepanelen uit.