Zonnepanelen zelf schoonmaken: hoe, wanneer en waarom?

Groene energie opwekken

Zonnepanelen schoonmaken is nodig om een optimaal rendement te behouden. Benieuwd hoe je zonnepanelen het beste kunt schoonmaken? Lees dan dit artikel.

Waarom zonnepanelen schoonmaken?

Hoewel een flinke regenbui al een behoorlijk verschil maakt, kan het gebeuren dat vogelpoep, bladeren, stuifmeel en opgehoopt stof achterblijven. Ze blokkeren de cellen die het daglicht daardoor minder goed kunnen omzetten in zonne-energie

Wanneer zonnepanelen schoonmaken?

Zonnepanelen vergen niet veel onderhoud en zonnepanelen schoonmaken is absoluut niet elke week nodig. Wij raden aan om je zonnepanelen twee keer per jaar schoon te maken. Vlak voor het voorjaar (eind maart) is een goed moment, omdat de meest rendabele tijd er dan aan komt. Maar zonnepanelen schoonmaken in een droge periode, waarbij vuil lang blijft liggen, is ook een goed idee. Het voorjaar is het beste seizoen voor zonnepanelen.

Professioneel laten reinigen van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn vaak een flinke investering. Wees daarom voorzichtig als je zelf je zonnepanelen gaat schoonmaken en zorg bovendien dat je veilig te werk gaat. Wij raden daarom ook aan om je zonnepanelen professioneel tegen betaling te laten reinigen. De kosten hangen onder andere af van het aantal zonnepanelen dat je hebt en kun je opvragen bij je lokale glazenwasser.

Hoe zonnepanelen schoonmaken: tips & tricks

Als je een optimaal rendement wil blijven behalen, moet je zonnepanelen schoonmaken. Maar doe het wel op de juiste manier. Als je dit verkeerd aanpakt, kan het zijn dat je de zonnepanelen blijvend beschadigt. Met onderstaande tips is het schoonmaken van zonnepanelen zo gedaan.

1. Neem veiligheidsmaatregelen

Zonnepanelen liggen meestal op het dak en zijn daardoor niet altijd makkelijk te bereiken. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ga je de zonnepanelen schoonmaken, zorg er dan voor dat je het veilig kunt doen. Bijvoorbeeld met behulp van een steiger en zekeringstouwen. Zet voor de veiligheid ook je omvormer uit.

2. Zonnepanelen schoonmaken op het juiste moment

Kies een goed moment voor het schoonmaken van zonnepanelen. Het beste kun je dit doen in de vroege ochtend, in de avond of als het bewolkt is. Zo voorkom je dat het water te snel opdroogt en vlekken achterlaat. Die vlekken kunnen het rendement alsnog in de weg zitten en dat wil je juist voorkomen.

3. Gebruik osmose water

Een effectieve en ecologische manier om vuil en kalkaanslag van zonnepanelen te verwijderen is door ze schoon te maken met osmose water. Dit is water dat volledig vrij is van kalk en andere stoffen zoals mineralen, chloor, zouten en nitraten. Hierdoor laat het geen strepen achter en is het super effectief in het verwijderen van vuil en kalkaanslag.

4. Gebruik een zachte spons of microvezeldoek

Om krassen te voorkomen kun je het beste je zonnepanelen schoonmaken met een zachte spons of microvezeldoek.  

5. Zet de omvormer weer aan

Ben je klaar? Zet dan de omvormers weer aan zodat je zonnepanelen weer kunnen beginnen met het opwekken van zonne-energie.

Zonnepanelen schoonmaken: waar op letten

Zonnepanelen schoonmaken is niet geheel zonder risico’s. De panelen zijn erg gevoelig voor schade. Daarom zijn er ook een aantal dingen die je beter níet kunt doen.

1. Druk plaatsen op de panelen of op de zonnepanelen gaan zitten of staan. Daarmee plaats je namelijk druk op de panelen en daarmee kun je schade aanrichten.
2. Hogedrukspuit gebruiken. Een hogedrukspuit kan de beschermende laag (coating) op de zonnepanelen beschadigen. Gebruik daarom een zachte spons of microvezeldoek.
3. Borstels of gewone doeken gebruiken. Deze geven kleine krassen wat op den duur de opwek van zonnepanelen negatief beïnvloed.
4. De temperatuur van zonnepanelen kan zeer hoog oplopen. Reinig zonnepanelen daarom alleen bij een gemiddelde temperatuur. Koud water op hete panelen kan voor barsten zorgen.

Vind je het spannend om het dak op te gaan en twijfel je of het gaat lukken. Wees dan verstandig en besteed het schoonmaken van je zonnepanelen uit.

Geschreven door
Mariël
Mariël Content Marketeer