• Zonnepanelen van A-kwaliteit
  • Installatie door gecertificeerde installateurs
  • Altijd met 25 jaar vermogensgarantie

Optimizer of micro omvormer voor zonnepanelen?

Optimizer zonnepanelen
Optimzers en micro omvormers

Er zijn verschillende soorten omvormers, namelijk omvormers die werken met power optimizers en omvormers die werken met micro omvormers. Beide omvormers voor zonnepanelen zijn geschikt voor daken die veel schaduw hebben of als de hellingshoek van de zonnepanelen op het dak sterk varieert. De zonnepanelen zijn in beide gevallen parallel geschakeld. Hierbij zijn zonnepanelen niet meer afhankelijk van elkaar en functioneren ze ook optimaal op momenten waarop één of meerdere zonnepanelen minder zonne-energie opwekken.

Verschil micro omvormer en optimizer

Eigenlijk kun je dus stellen dat power optimizers en micro omvormers dezelfde functie hebben. Toch is er een verschil. Een zoninstallatie met micro omvormers heeft geen grote omvormer binnen hangen. In dat geval bevindt zich dus de gehele zoninstallatie zich op het dak. Voor een goed werkende zoninstallatie met power optimizers is een grote omvormer binnen nog wel noodzakelijk.

Jouw zonnepanelen wekken gelijkstroom (DC) op. Dit is andere stroom, dan de stroom uit jouw stopcontact. Daarom wordt deze stroom eerst omgezet naar wisselstroom (AC). Bij een zoninstallatie met power optimizers (SolarEdge omvormer) wordt de gelijkstroom binnenshuis door de omvormer omgezet naar wisselstroom. Bij een zoninstallatie met micro omvormers (Enphase) daarentegen, wordt de gelijkstroom direct door de microvormers op het dak omgezet naar wisselstroom. In dat geval heb je dus geen grote omvormer binnenshuis meer nodig.

Advies over micro omvormers en optimizers

Twijfel je of jouw dak geschikt is voor een parallel geschakelde zoninstallatie met micro omvormers of optimizers? Onze adviseurs helpen je graag bij het maken van een keuze.

Adviesgesprek aanvragen Adviesgesprek aanvragen

Wanneer gebruik je optimizers en micro omvormers?

Wanneer zonnepanelen op jouw dak volledig in de zon liggen, dan is het plaatsen van een optimizer per zonnepaneel niet nodig. Maar wanneer een deel van jouw dak in de schaduw ligt of als jouw zonnepanelen aan verschillende dakvlakken van het dak worden geïnstalleerd, dan adviseren wij een parallel geschakelde omvormer met optimizers. Door per zonnepaneel een power optimizer of micro omvormer te installeren, zijn de zonnepanelen niet meer afhankelijk van elkaar en behaal je een optimaal rendement met jouw zoninstallatie.

Wat is het verschil tussen een serie en een parallel geschakelde zoninstallatie?

Bij een serie geschakelde zoninstallatie zijn alle zonnepanelen als één serie aan elkaar verbonden. Hierdoor is de gehele installatie zo sterk als het zwakste paneel. Geeft één paneel minder opbrengst? Dan heeft dit invloed op de gehele installatie. Een parallel geschakeld systeem werkt anders. In dat geval wordt elk zonepaneel apart geregeld. Bijvoorbeeld door power optimizers (SolarEdge) of micro omvormers (Enphase).

Liggen jouw zonnepanelen allemaal op hetzelfde dak, met dezelfde hellingshoek en valt er geen schaduw op een van de zonnepanelen? Dan is een serie geschakeld systeem geschikt voor jouw dak. Indien er schaduw op jouw dak valt, dan kan het verstandiger zijn om te kiezen voor een parallel geschakeld systeem.

Wat doet een optimizer bij zonnepanelen?

Een optimizer wordt aangesloten per zonnepanelen, tussen de bekabeling van je panelen. Deze kabels worden weer aangesloten op jouw SolarEdge omvormer. Hierdoor zijn zonnepanelen niet meer afhankelijk van elkaar en functioneren ze ook optimaal op momenten waarop 1 of meerdere zonnepanelen minder zonne-energie opwekken. Bijvoorbeeld door schaduw.

Wat kost een optimizer voor zonnepanelen?

Hoeveel een optimizer kost hangt af van verschillende factoren. Je hebt per zonnepaneel één optimizer nodig, maar de prijs per optimizer is afhankelijk van de capaciteit van het zonnepaneel. Onze zonadviseurs stellen graag een zoninstallatie voor je samen die past bij jouw persoonlijke situatie.


Adviesgesprek aanvragen
Wat is het verschil tussen gelijkstroom en wisselstroom?

Gelijkstroom en wisselstroom zijn twee verschillende soorten stroom. Het verschil tussen gelijkstroom en wisselstroom is dat de spanning bij wisselstroom steeds van richting verandert en dat de spanning bij gelijkstroom altijd in dezelfde richting loopt. Wisselstroom is de stroom die uit het stopcontact komt en gelijkstroom is bijvoorbeeld de energie die je opwekt met zonnepanelen. Je hebt een omvormer nodig om de wisselstroom om te zetten naar gelijkstroom.


Het verschil tussen gelijkstroom en wisselstroom

Voordelen micro omvormers en optimizers

Micro omvormers en optimizers zijn geschikt voor parallel geschakelde zoninstallaties, waarbij dus de zonnepanelen niet afhankelijk van elkaar zijn en dus ook optimaal rendement behalen op momenten waarop 1 of meerdere zonnepanelen minder zonne-energie opwekken. Bijvoorbeeld door schaduw. Bovendien hebben micro omvormers en optimizers een langere levensduur én je kunt je zoninstallatie per zonnepaneel monitoren.

Advies over optimizers en micro omvormers

Onze zonadviseurs geven je graag advies over onze Emphase micro omvormers of de power optimizers van SolarEdge. Beide systemen zijn geschikt voor een parallel geschakelde zoninstallatie en zorgen voor het hoogst mogelijke rendement per zonnepaneel. We sturen je graag een offerte op maat die past bij jouw persoonlijke situatie.

Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer