• Zekerheid over je energietarief voor 1 jaar
  • Energietarieven onder het prijsplafond

Verschil tussen gelijkstroom en wisselstroom

Energie opwekken met zonnepanelen

Gelijkstroom en wisselstroom zijn twee verschillende soorten stroom. Het verschil tussen gelijkstroom en wisselstroom is dat de spanning bij wisselstroom steeds van richting verandert en dat de spanning bij gelijkstroom altijd in dezelfde richting loopt. Wat is nu precies het verschil tussen die twee en waar moet je op letten als je een voeding voor je elektrische apparaten gebruikt? Onze specialisten vertellen je alles over het verschil tussen gelijkstroom en wisselstroom.

Wat is wisselstroom?

Wisselstroom is de stroom die uit het stopcontact komt. Het hele Nederlandse energienet en vrijwel alle apparaten in huis werken dus op wisselstroom. Van de televisie tot het koffiezetapparaat. Wisselstroom heeft zijn naam te danken aan het feit dat de elektronen steeds van richting wisselen. Bij wisselstroom veranderen de elektronen in de draden van een stroomkring voortdurend van richting. Bij wisselspanning lopen elektronen dus van de pluspool naar de minpool en van de minpool naar de pluspool. De stroom wisselt dus continu van richting.

Wat is gelijkstroom?

Gelijkstroom is bijvoorbeeld de energie die je opwekt met zonnepanelen. Gelijkstroom is ook de stroom die in batterijen of accu’s wordt opgeslagen. Op gelijkstroom kun je niet zomaar al je apparaten aansluiten. Dat komt omdat gelijkstroom heel anders werkt dan wisselstroom. Hierbij lopen de elektronen van de min- naar de pluspool. Altijd in dezelfde richting en op een constante spanning. Gelijkstroom heeft zijn naam dan ook aan die ‘gelijke’ richting en de ‘gelijke’ spanning te danken.

Gelijkstroom Wisselstroom
Het verschil tussen wisselspanning en gelijkspanning

Maak van gelijkstroom wisselstroom

Wanneer je zonnepanelen hebt, wek je gelijkstroom op. Deze stroom kun je in huis niet direct gebruiken. Hiervoor heb je een omvormer nodig. Dit apparaat zet gelijkstroom om in wisselstroom. Hierbij kun je kiezen tussen micro omvormers en power optimizers. Micro omvormers zetten de gelijkstroom van elk paneel om naar wisselstroom, zodat het als een totaal van alle zonnepanelen aan op het net terecht komt. Power optimizers zetten gelijkstroom van elke zonnepaneel op individueel niveau om in wisselstroom met een centrale omvormer.

Gelijkstroom of wisselstroom thuis

Uit de stopcontacten in je huis komt dus wisselstroom. Die keuze is ooit gemaakt omdat bij het transport van wisselstroom minder elektriciteit verloren gaat. Wel zijn er momenteel technieken in ontwikkeling die direct gebruik van de gelijkstroom uit zonne-energie mogelijk maakt. Omdat je ook via omvormers altijd een klein deel aan stroom verliest en dat is natuurlijk zonde van de opgewekte aantal kilowatturen.

100% groene stroom

Overstappen op 100% groene stroom uit Nederland? Bereken dan nu jouw termijnbedrag!

Start berekening Start berekening
Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer