• Onze merken zijn van A-kwaliteit
  • Installatie door gecertificeerde installateurs
  • Optimizers en micro omvormers
Header zoncollectief

Omvormer zonnepanelen

Omvormer zonnepanelen kopen

Bekijk onze omvormers voor zonnepanelen

93% beveelt ons aan. 8.6 / 10 100 86
Onze merken zijn van A-kwaliteit Installatie door gecertificeerde installateurs Optimizers en micro omvormers
Omvormers met optimaal rendement

Bekijk onze omvormers voor zonnepanelen

93% beveelt ons aan. 8.6 / 10 100 86
Onze merken zijn van A-kwaliteit Installatie door gecertificeerde installateurs Optimizers en micro omvormers
Omvormers met optimaal rendement

De beste omvormer voor zonnepanelen kopen

Een omvormer is het apparaat dat de opgewekte zonne-energie omzet in bruikbare stroom. Er zijn verschillende soorten omvormers voor zonnepanelen, namelijk string-omvormers, omvormers die werken met power optimizers en micro-omvormers.
Welke omvormer geschikt is voor jouw zoninstallatie is afhankelijk van verschillende factoren, zoals schaduwvorming of de dakrichting. Twijfel je welke omvormer geschikt is voor jouw zonnepanelen? Geen probleem. Onze adviseurs geven je graag advies.
CTA isolatie advies 2

Welke omvormer voor zonnepanelen kopen?

Omvormer kopen

Welke omvormer het beste is, hangt af van jouw zoninstallatie. Liggen jouw zonnepanelen allemaal op hetzelfde dak, met dezelfde hellingshoek en valt er geen schaduw op één van de zonnepanelen? Dan is een serie geschakeld systeem met string-omvormer geschikt voor jouw dak. Indien er schaduw op jouw dak valt, dan kan het verstandiger zijn om te kiezen voor een parallel geschakeld systeem met micro omvormers of power optimizers.  

Bekijk omvormers
CTA zonnepanelen Veenendaal

Welke soorten omvormers zijn er?

Omvormers voor zonnepanelen

Bij een serie geschakelde zoninstallatie zijn alle zonnepanelen als één serie of twee series met string-omvormers (Solis) aan elkaar verbonden. Hierdoor is de gehele installatie zo sterk als het zwakste paneel. Geeft één paneel minder opbrengst? Dan heeft dit invloed op de gehele installatie. Een parallel geschakeld systeem werkt anders. In dat geval wordt elk zonnepaneel apart geregeld. Bijvoorbeeld door power optimizers (SolarEdge) of micro omvormers (Enphase).

Adviesgesprek aanvragen

Veelgestelde vragen over onze omvormers voor zonnepanelen

Waar moet ik een omvormer zonnepanelen plaatsen?

De beste plaats voor de omvormer is ergens waar het koel is, waar voldoende ruimte is, waar je niet meer dan 20 meter kabel nodig hebt, waar je geen last hebt van het geluid en waar de warmte afgevoerd kan worden. De schuur of garage zijn goede plekken, net als een onverwarmde zolder. 


Waar een omvormer plaatsen
Wat is het verschil tussen een serie en een parallel geschakelde zoninstallatie?

Bij een serie geschakelde zoninstallatie zijn alle zonnepanelen als één serie of twee series aan elkaar verbonden (ook wel strings genoemd). Hierdoor is de gehele installatie zo sterk als het zwakste paneel. Geeft één paneel minder opbrengst? Dan heeft dit invloed op de gehele installatie. Een parallel geschakeld systeem werkt anders. In dat geval wordt elk zonepaneel apart geregeld. Bijvoorbeeld door power optimizers (SolarEdge) of micro omvormers (Enphase).

 

Liggen jouw zonnepanelen allemaal op hetzelfde dak, met dezelfde hellingshoek en valt er geen schaduw op een van de zonnepanelen? Dan is een serie geschakeld systeem geschikt voor jouw dak. Indien er schaduw op jouw dak valt, dan kan het verstandiger zijn om te kiezen voor een parallel geschakeld systeem. We geven je graag advies tijdens een vrijblijvend adviesgesprek.


Wat is het verschil tussen optimizers en micro omvormers?

Er zijn verschillende soorten omvormers, namelijk omvormers die werken met power optimizers en micro-omvormers die rechtstreeks achter de zonnepanelen geplaatst worden en dus geen omvormer binnen nodig hebben. Beide omvormers zijn geschikt voor daken die veel schaduw hebben of als de hellingshoek van de zonnepanelen op het dak sterk varieert. De zonnepanelen zijn in beide gevallen parallel geschakeld. Hierbij zijn zonnepanelen niet meer afhankelijk van elkaar en functioneren ze ook optimaal op momenten waarop één of meerdere zonnepanelen minder zonne-energie opwekken. 

 

Eigenlijk kun je dus stellen dat power optimizers en micro omvormers dezelfde functie hebben. Toch is er een verschil. Een zoninstallatie met micro omvormers hebben geen grote omvormer binnen hangen. In dat geval bevindt dus de gehele zoninstallatie zich op het dak. Voor een goed werkende zoninstallatie met power optimizers is een grote omvormer binnen nog wel noodzakelijk. Jouw zonnepanelen wekken gelijkstroom (DC) op. Dit is andere stroom, dan de stroom uit jouw stopcontact. Daarom wordt deze stroom eerst omgezet naar wisselstroom (AC). Bij een zoninstallatie met power optimizers (SolarEdge) wordt de gelijkstroom binnenshuis door de omvormer omgezet naar wisselstroom. Bij een zoninstallatie met micro omvormers (Enphase) daarentegen, wordt de gelijkstroom direct door de micro- omvormers op het dak omgezet naar wisselstroom. In dat geval heb je dus geen grote omvormer binnenshuis meer nodig.


Meer informatie
Wat is het verschil tussen een omvormer van SolarEdge en Enphase?

Beide systemen zijn parallel geschakeld en zijn dus geschikt voor zoninstallaties die deels met schaduw te maken hebben of zijn geïnstalleerd op verschillende dakvlakken. Toch zijn er verschillen. Een systeem met een SolarEdge omvormer werkt met losse optimizers per zonnepaneel. Elke optimizer is gekoppeld aan één zonnepaneel, waardoor dit paneel zijn eigen maximale rendement kan halen. De opgewekte zonne-energie wordt door de omvormer binnen omgezet naar wisselstroom. Bij een systeem met Enphase micro omvormers werkt dit anders. Met micro omvormers wordt de gelijkstroom direct door de microvormers op het dak omgezet naar wisselstroom. In dat geval heb je dus geen grote omvormer binnen meer nodig. 

 

Verder kun je een Enphase zoninstallatie makkelijker aansluiten op je eventuele toekomstige thuisbatterij (accu). Daarentegen is een SolarEdge installatie ook een absoluut A-Merk en bijvoorbeeld geschikt voor installatie waarbij er weinig ruimte in de meterkast is. Onze adviseurs adviseren je graag welke installatie geschikt is voor jouw persoonlijke situatie.


Bekijk omvormers
Is mijn huis geschikt voor zonnepanelen?

De meeste daken zijn geschikt voor zonnepanelen. De mogelijkheden en opbrengst zijn afhankelijk van verschillende factoren. Tijdens een gratis adviesgesprek stellen onze adviseurs vragen om een goed beeld te krijgen van jouw situatie. Wij berekenen op afstand precies wat de prestaties van jouw installatie zijn en geven je een advies op basis van kennis en expertise. Doe de gratis dak-check op onze website en vul je gegevens in, dan nemen onze specialisten contact met je op voor een gratis adviesgesprek.


Adviesgesprek aanvragen
Hoe worden mijn zonnepanelen geïnstalleerd en door wie?

Pure Energie werkt met een landelijk dekkend netwerk van erkende installateurs die uitsluitend volgens onze kwaliteitsnormen de zonnepanelen plaatsen. Hiermee ben je verzekerd van een kwalitatieve installatie die voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen. We doen altijd vooraf een schouw om er zeker van te zijn dat de installatie zoals jij deze wenst ook daadwerkelijk gerealiseerd kan worden. De installatie zelf kan over het algemeen binnen 1 dag geïnstalleerd worden.


Waarom toont mijn omvormer ander data dan in het energierapport?

De data die je omvormer toont komt zelden overeen met de data die je in dit Maandelijks Energierapport ziet. Dat komt omdat je terwijl je produceert ook energie verbruikt. Op je slimme meter is alleen te zien hoeveel je hebt over geproduceerd – wat er aan productie over is gebleven nadat het verbruik eraf is gehaald (en je dus hebt terug geleverd aan het net), terwijl je op de omvormer de totale (bruto) stroomproductie ziet.


Medewerkers Danny vierkant

Heb je nog vragen over onze omvormers?

De beste omvormer voor zonnepanelen kiezen kan best lastig zijn. Dat snappen wij maar al te goed. We helpen je graag met het maken van een juiste keuze. We adviseren je graag over een installatie die past bij jouw situatie. 

Adviesgesprek aanvragen