Sneeuw op zonnepanelen

Wat te doen?
Laatst bewerkt op 02 juni 2023 3 min
Artikel delen

De maand december hoeft nog maar net te zijn begonnen en de eerste voorspellingen over mogelijke sneeuwval worden al gedaan. Je hoeft het nieuws maar te volgen of het gaat over de sneeuwvoorspellingen. Een witte decembermaand is altijd leuk, maar wat betekent dit voor jouw zonnepanelen? Niet zo gek dat dit vragen oproept als jij zonnepanelen hebt. In dit artikel vertellen we alles wat je wilt weten over sneeuw op zonnepanelen.

Blijft sneeuw liggen op zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn relatief glad en worden vaak schuin op je dak bevestigd. Hierdoor zal een deel van het sneeuw er gemakkelijk van afglijden. Als de temperatuur nog net boven het nulpunt ligt, zal sneeuw nauwelijks gevolgen hebben voor je zonnepanelen. Wanneer het vriest en er waait een flinke sneeuwbui over je woning, is het mogelijk dat er een pak sneeuw op je zonnepanelen blijft liggen. Dit is natuurlijk jammer aangezien je dan een aantal dagen optimaal rendement van je zonnepanelen mist. 

Zonnepanelen: rendement in de winter

Toch hoef je niet direct op het dak te klimmen om die laag sneeuw van je zonnepanelen te verwijderen. Het rendement van zonnepanelen in de winter is namelijk lager dan in de zomer. Dat komt niet zo zeer door de lage temperaturen, maar vooral doordat de dagen korter zijn en de zon lager staat. Wanneer er dus sneeuw op je zonnepanelen ligt, hoef jij je niet direct zorgen te maken. Klim dus niet onnodig het dak op en wacht rustig af tot de sneeuw uit zichzelf verdwenen is. 

Sneeuw van zonnepanelen verwijderen

Meestal hoef je zelf geen sneeuw van je zonnepanelen te verwijderen omdat de laag sneeuw er vanzelf afglijdt. Wil je toch graag je zonnepanelen sneeuwvrij maken? Houd dan altijd rekening met je eigen veiligheid. Wij hebben een paar tips voor je over wat je wel en niet moet doen.

De do's:

Gebruik bij voorkeur een telescopische wisser. Daarmee kun je sneeuw van de zonnepanelen vegen zonder dat je zelf het dak op moet. Zorg wel dat je dit met een zachte wisser doet om schade aan je zonnepanelen te voorkomen. 

De don'ts:

Gebruik nooit een krabber, zout of bijtende schoonmaakmiddelen. Hiermee kun je de zonnepanelen behoorlijk beschadigen en dat heeft ook op de lange termijn een negatief effect op het rendement. Zit er ijs op je zonnepanelen in plaats van sneeuw? Blijf er dan het liefst van af. Zit je er toch aan, dan is de kans groot dat je de vuilafstotende laag kapot maakt en zo de levensduur van je zonnepanelen inkort. 

Zonnepanelen in de winter

Het is goed om te weten dat in de winter de zon ook regelmatig schijnt. Hierdoor kunnen zonnepanelen gewoon zonne-energie opwekken. Tijdens de wintermaanden behaalt jouw installatie niet het maximale rendement, maar dat wil niet zeggen dat zonnepanelen in de winter geen energie opwekken. In de winter heb je dus ook zeker voordeel van je zonnepanelen. Wil je weten wat het rendement is van jouw zonnepanelen en hoeveel jij jaarlijks kunt opwekken? Bereken het op onze site. 

Bereken jouw rendement