Sneeuw op zonnepanelen

Zonnepanelen sneeuwvrij maken

Het kan in Nederland flink sneeuwen in de koude wintermaanden. Daardoor is de kans groot dat er ook op jouw dak een laag sneeuw op zonnepanelen blijft liggen. Geen paniek! In deze blog vertellen we je alles over sneeuw en zonnepanelen, het sneeuwvrij maken van zonnepanelen en de opbrengst van zonnepanelen in de winter.

Blijft sneeuw liggen op zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn relatief glad en worden vaak schuin op je dak bevestigd. Hierdoor zal een deel van het sneeuw er gemakkelijk van afglijden. Als de temperatuur nog net boven het nulpunt ligt, zal sneeuw nauwelijks gevolgen hebben voor je zonnepanelen. Wanneer het vriest en er waait een flinke sneeuwbui over je woning, is het mogelijk dat er een pak sneeuw op je zonnepanelen blijft liggen. Dit is natuurlijk jammer aangezien je dan een aantal dagen optimaal rendement van je zonnepanelen mist. 

Opbrengst zonnepanelen winter

Om zelf energie op te wekken hebben je zonnepanelen zonlicht nodig. Toch hoef je niet direct op het dak te klimmen om die laag sneeuw op je zonnepanelen te verwijderen. De opbrengst van zonnepanelen in de winter is namelijk lager dan in de zomer. Dat komt niet zo zeer door de lage temperaturen, maar vooral omdat in de winter de dagen korter zijn en de zon lager staat.

Rendement zonnepanelen winter

In de winterperiode is er kans op sneeuw. Hierdoor kan het rendement van je zonnepanelen omlaag gaan. Je zonnepanelen krijgen zo geen licht, waardoor er ook geen energie opgewekt kan worden. Als je zonnepanelen sneeuwvrij zijn, dan kun je ook in de winter profiteren van je zonnepanelen. Ook dan hebben we zo nu en dan zonnig weer. Jouw zonnepanelen werken zelfs beter als het koud en zonnig is. De zonnecellen in zonnepanelen geleiden namelijk beter bij lagere temperaturen. Natuurlijk is de opbrengst van zonnepanelen in de winter lang niet zo veel als in de zomermaanden met veel zonuren. Toch zorgen zonnepanelen tussen oktober en maart voor een derde deel van de jaarlijkse opbrengst.

Zonnepanelen sneeuwvrij maken

Ligt er sneeuw op je zonnepanelen? Dan is ons advies: lekker laten liggen. Dat heeft meerdere redenen:

  1. Doordat het glad is op het dak kan dit gevaarlijke situaties opleveren.
  2. Een dun laagje sneeuw wordt door de zon weggesmolten
  3. Door je zonnepanelen zelf schoon te maken kun je ze beschadigen
  4. Sneeuw beschadigt de zonnepanelen niet. Ook niet als het een tijdje blijft liggen.

De risico’s die het sneeuwvrij maken met zich mee kan brengen wegen namelijk niet op tegen de opbrengst die je mogelijk misloopt door de sneeuw op zonnepanelen.

Wil je toch graag je zonnepanelen sneeuwvrij maken? Dan adviseren wij je om het schoonmaken altijd door een specialist te laten doen. Zelf schoonmaken raden wij af. Wil je het toch zelf doen? Dan hebben wij een paar tips voor je.

Zonnepanelen sneeuwvrij maken tips

Wil je je toch zonnepanelen schoonmaken in de winter? Dan hebben wij een aantal tips:

  1. Zorg vooral dat het veilig is en ga alleen het dak op als je een plat dak hebt. Professionals gaan ook niet het dak op als de weersomstandigheden niet goed zijn.
  2. Met lauw ontkalkt water kun je de sneeuw laten smelten. Let op: gebruik vooral geen heet water, omdat door het temperatuurverschil een zonnepaneel kan beschadigen.
  3. Gebruik nooit een krabber, zout of bijtende schoonmaakmiddelen. Hiermee kun je de zonnepanelen behoorlijk beschadigen en dat heeft ook op de lange termijn een negatief effect op het rendement.
  4. Verwijder geen ijs van zonnepanelen. Zit je er toch aan, dan is de kans groot dat je de vuilafstotende laag kapot maakt en zo de levensduur van je zonnepanelen inkort. 

Kan een zonnepaneel bevriezen?

Geen paniek, jouw gehele zoninstallatie is bestemd tegen water, sneeuw en vrieskou. Jouw zonnepanelen kunnen niet bevriezen als het vriest. Wel kun je jouw zonnepanelen beschadigen als je met warm water of antivriesmiddelen jouw zonnepanelen sneeuwvrij wilt maken. Het is slim om dus gewoon te wachten tot het ijs of de sneeuw op jouw zonnepanelen weer vanzelf smelt. 

Zonnepanelen onderhoud

Verleng de levensduur van je zonnepanelen met periodiek onderhoud. Hieronder valt het professioneel laten schoonmaken van jouw zonnepanelen, maar ook het stofvrij maken van de omvormer. Verder zorgt periodiek onderhoud van zonnepalen er ook voor dat eventuele defecten en beschadigingen vroegtijdig worden opgespoord en verholpen. Hierdoor haal jij het maximale uit je zonnepanelen.

Ook rendement in de winter

Zonnepanelen kopen in winter

Het is goed om te weten dat in de winter de zon ook regelmatig schijnt. Hierdoor kunnen zonnepanelen gewoon zonne-energie opwekken. In de winter heb je dus ook zeker voordeel van je zonnepanelen. Doe de huisscan op onze website om erachter te komen hoeveel jij kunt besparen met zonnepanelen, wat het kost en wat de mogelijkheden zijn. 

Doe de scan Doe de scan
Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer