Zonnepanelen in de winter

Ook in de winter schijnt de zon

Eén van de meest hardnekkige vooroordelen over zonnepanelen is dat ze in de winter geen zin hebben. Er zijn zelfs mensen die zich afvragen of zonnepanelen in de winter van het dak gehaald moeten worden. Niets is minder waar.

Ook in de winter schijnt de zon

Zonnepanelen wekken energie op door zonlicht. De warmte die vrijkomt door zonlicht heeft geen enkel positief effect op je zonnepanelen en de energie die ze opwekken. Sterker nog, hoe heter het is des te minder effectief. Dit komt simpelweg doordat warmte de geleiding van elektra belemmert. Er is dus meer verlies van elektriciteit bij hogere temperaturen. Hoeveel energie je opwekt met je zonnepanelen kun je meten aan de hand van de jaaropbrengst of het aantal kilowattuur (kWh). Een zonnige koude winterdag is beter voor je opbrengst dan een hete zonnige zomerdag. Tenminste, als je puur uitgaat van het aantal kilo wattuur. Het aantal kWh kan in de winter zo soms hoger zijn dan in de zomer.

Een beetje misleidend is dit wel. Je moet namelijk niet al-leen naar het vermogen kijken, maar ook naar de hoeveelheid zonuren die je per dag hebt. De conclusie dat je zonnepanelen in de zomer meer opbrengst bieden dan in de winter is terecht, omdat de zomer meer zonne-uren heeft dan welk seizoen ook. Kijk je naar een jaaropbrengst dan heeft ieder seizoen een steentje bijgedragen. Zelfs als het bewolkt is, wekt je zonnepaneleninstallatie energie op.