Opbrengst zonnepanelen in de winter

Ook in de winter schijnt de zon
Laatst bewerkt op 04 september 2023 2 min
Artikel delen

Wat is de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen in de winter? Het is een logische vraag om te stellen als je zonnepanelen wilt plaatsen. Dat zonnepanelen in de herfst en winter niet rendabel zijn, is een misverstand. Zonnepanelen hebben niet per se warmte nodig, maar juist genoeg zonlicht. Zonnepanelen in de winter hebben zeker zin en wij leggen je uit waarom.

Zonnepanelen in de winter: ook dan schijnt de zon

Vergeet niet dat in de winter de zon ook regelmatig schijnt, daardoor kunnen zonnepanelen gewoon zonne-energie opwekken. De belangrijkste factor voor een hoog rendement is niet de temperatuur, maar juist het aantal zonuren op een dag. Een hoge temperatuur kan juist een negatieve invloed hebben op het rendement. Tijdens de wintermaanden behaalt jouw installatie niet het maximale rendement, maar dat wil niet zeggen dat zonnepanelen in de winter geen energie opwekken. 

Lager rendement zonnepanelen in de winter

Toch is het zo dat je rendement van zonnepanelen in de winter lager is. De hoeveelheid zonuren in een dag spelen daarin een belangrijke rol. Nederland telt gemiddeld 1.500 zonuren per jaar. In de winter zijn dat er natuurlijk een stuk minder dan in de zomer. Vergeet ook niet dat de zon in de winter een stuk lager staat. Tijdens de wintermaanden wekt jouw installatie circa 30% op van de maximale opbrengst.

Sneeuw op zonnepanelen

In Nederland sneeuwt het regelmatig in de winter. Sneeuw is niet schadelijk voor zonnepanelen, maar een dikke laag sneeuw op de installatie kan er wel voor zorgen dat het systeem niet optimaal werkt. 

Advies over zonnepanelen

Wanneer je zonnepanelen gaat plaatsen, is het belangrijk om te kijken naar je jaarlijkse energieverbruik. Tijdens het berekenen van het rendement wordt er gekeken naar de jaaropbrengst en niet naar wat zonnepanelen in de winter opwekken. Wil je zeker weten dat je alles goed uitrekent? Vraag dan gratis en vrijblijvend een adviesgesprek aan met een van onze specialisten. Samen stellen we een installatie samen die past bij jouw energieverbruik.

Adviesgesprek aanvragen