• Oude isolatie is geen probleem
  • Gecertificeerd isolatiespecialist
  • Zeer hoge isolatiewaarde

Subsidie isolatie: zo werkt het

Subsidie isolatie aanvragen

Huiseigenaren kunnen subsidie voor isolatie aanvragen. Dat is goed nieuws, want zo houd je geld over voor andere energiebesparende maatregelen. Er zijn twee manieren waarop je gebruik kunt maken van isolatie subsidie, namelijk door binnen 24 maanden twee delen van je huis te isoleren of door isolatie te combineren met het duurzaam verwarmen van je huis. Je moet wel aan verschillende voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE).

Wat is ISDE-subsidie?

De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is een regeling van de Rijksoverheid, waarbij je subsidie kunt krijgen voor één of meerdere duurzaamheidsmaatregelen. Met de ISDE kun je een vergoeding aanvragen voor isolatiemaatregelen zoals: spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, bodemisolatie of glasisolatie. Of voor duurzame warmtetechniek zoals een nieuwe warmtepomp, zonneboiler of een aansluiting op het warmtenet.

Hoeveel subsidie isolatie in 2023?

De isolatie subsidie is een vast bedrag per vierkante meter en je ontvangt meer subsidie als je meerdere duurzaamheidsmaatregelen doorvoert. De subsidiebedragen voor isolatie verdubbelen als je 2 of meer isolatiemaatregelen neemt of als u een isolatiemaatregel combineert met een warmtepomp, zonneboiler, of aansluiting op een warmtenet.

Isolatie subsidie

Isolatie subsidie per type isolatie in 2023

* Subsidiebedragen isolatie per m³ bij 1 maatregel. Deze bedragen verdubbelen bij 2 of meerdere maatregelen.

Om subsidie voor isolatie te krijgen is per type isolatie een minimum en een maximum aantal te isoleren m² gesteld. Dit is een vereiste om in aanmerking te komen voor de subsidie. Verder is er per type isolatie een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) van toepassing.

Voorwaarden per type isolatie

Voorwaarden per type isolatie in 2023

Let op: Het is niet mogelijk om zolderisolatie en vlieringisolatie te combineren, je ontvangt dan maar voor één van deze maatregelen subsidie. Hetzelfde geldt voor vloer- en bodemisolatie.

Isolatie subsidie bij 1 of 2 maatregelen

Sinds dit jaar is het mogelijk om subsidie voor isolatie aan te vragen voor 1 isolatiemaatregel. Je krijgt dan tot 15% van de investering terug in de vorm van subsidie. Als je kiest voor 2 of meer isolatiemaatregelen of 1 isolatiemaatregel in combinatie met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet, dan verdubbelt het subsidiebedrag. Je ontvangt dan tot 30% subsidie.

Je hoeft niet alle maatregelen tegelijkertijd uit te voeren, maar zorg ervoor dat de tweede maatregel binnen 24 maanden na de eerste maatregel wordt uitgevoerd. Alleen dan kom je in aanmerking voor de verdubbeling van het subsidiebedrag.

Voorwaarden subsidieaanvraag

Om in aanmerking te komen voor isolatiesubsidie moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. De actuele voorwaarden vind je ook op de website van de Rijksoverheid.

1. Je bent eigenaar van de woning en woont er zelf.
2. Je laat de isolatie aanbrengen door een bedrijf.
3. De isolatie voldoet aan de minimale m² en isolatiewaarde.
4. Je isoleert de woning zoals deze nu is, dus geen aanbouw of nieuwbouwwoning.

Je kunt voor dezelfde woning meerdere keren isolatie subsidie aanvragen, maar dan moet het wel een andere isolatiemaatregel betreffen. Je kunt dus niet 2 keer subsidie aanvragen voor het isoleren van je spouwmuur. De maximale subsidie die je als particulier kunt ontvangen op energiebesparende maatregelen is € 10.000.

Vraag en antwoord isolatie subsidie

Hoeveel subsidie isolatie 2023?

De hoogte van de subsidie voor isolatie is afhankelijk van welk duurzame maatregelen je kiest. Je krijgt dan tot 15% van de investering terug in de vorm van subsidie. Als je kiest voor 2 of meer isolatiemaatregelen of 1 isolatiemaatregel in combinatie met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet, dan verdubbelt het subsidiebedrag. Je ontvangt dan tot 30% subsidie.

Kan ik subsidies voor isolatie combineren?

Ja dat kan. De ISDE is een landelijke subsidie vanuit de overheid. Maar er zijn ook gemeentes, provincies of waterschappen die subsidie geven voor het treffen van duurzame maatregelen aan j e woning. Je kunt deze subsidies combineren. Via de Energiesubsidiewijzer kun je kijken welke subsidieregeling er in jouw woonomgeving van toepassing is.

Krijg ik ook subsidie als ik zelf isolatie aanbreng?

Nee, je kunt alleen een subsidieaanvraag voor isolatie doen als je de isolatiewerkzaamheden hebt laten uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf. Bij Pure Energie werken we samen met ThermoSolutions. We bieden verschillende isolatietypen aan, denk aan schouwmuurisolatie, vloerisolatie en bodemisolatie. Na het plaatsen van de isolatie, regelen de adviseurs van ThermoSolutions jouw subsidie aanvraag. Zelf hoef je dus verder niets te doen.

Welke duurzame maatregelen kan ik combineren voor een hoge subsidie?

Om in aanmerking te komen voor de verhoogde subsidie per m² moet je binnen 24 maanden 2 of meer duurzame maatregelen treffen. Dat kunnen bijvoorbeeld 2 isolatiemaatregelen zijn, zoals een combinatie van vloer- en dakisolatie. Maar ook 1 isolatiemaatregel in combinatie met de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet.

Waar subsidie aanvragen isolatie 2023?

Je kunt de ISDE subsidie aanvragen bij de Rijksoverheid. Dit kun je doen nadat de isolatie is geplaatst en betaald. Controleer van te voren goed of je voldoet aan de voorwaarden voor de isolatiesubsidie.

Hoe kan ik subsidie isolatie aanvragen?

Je kunt de subsidie isolatie aanvragen als de werkzaamheden zijn uitgevoerd en betaald. Het indienen van de aanvraag kan binnen 24 maanden via de website van de Rijksoverheid. Controleer van tevoren goed of je voldoet aan de voorwaarden voor de isolatiesubsidie. Je moet verschillende gegevens meesturen bij het aanvragen van de subsidie isolatie, namelijk de factuur met daarop alle gegevens, de meldcode van het product en foto’s van de isolatiewerkzaamheden.

Gratis subsidie teruggave service

Bij Pure Energie werken we samen met isolatie specialist ThermoSolutions. De isolatie specialisten van ThermoSolutions regelen jouw isolatie subsidie aanvraag. Zo heb jij geen gedoe met ingewikkelde voorwaarden en lange aanvraagtrajecten en kun jij gelijk profiteren van jouw goed geïsoleerde woning. Wel zo handig!

Duurzaam je huis isoleren

Samen met onze isolatie specialist faciliteren wij spouwmuurisolatie, vloerisolatie en bodemisolatie. Benieuwd naar de mogelijkheden? 

Adviesgesprek aanvragen Adviesgesprek aanvragen
Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer