• Oude isolatie is geen probleem
  • Gecertificeerd isolatiespecialist
  • Zeer hoge isolatiewaarde

Subsidie isolatie: zo werkt het

Subsidie isolatie aanvragen

Huiseigenaren kunnen subsidie voor isolatie aanvragen. Dat is goed nieuws, want zo houd je geld over voor andere energiebesparende maatregelen. De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is een regeling van de Rijksoverheid, waarbij je subsidie kunt krijgen voor duurzame maatregelen. In deze blog vind je de subsidiebedragen en de verschillende voorwaarden waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor de subsidie isolatie.

Hoeveel subsidie isolatie in 2024?

De subsidie isolatie is een vast bedrag per vierkante meter. De subsidiebedragen verdubbelen als je 2 of meer isolatiemaatregelen neemt of als je een isolatiemaatregel combineert met een warmtepomp, zonneboiler of een aansluiting op het warmtenet. We hebben de subsidiebedragen per isolatietype voor je op een rijtje gezet. Dit zijn de bedragen per vierkante meter bij 1 maatregel. Deze bedragen verdubbelen dus bij 2 of meerdere maatregelen.

Isolatie subsidieIsolatie subsidie per type isolatie in 2024

Let op: Het is niet mogelijk om zolderisolatie en vlieringisolatie te combineren, je ontvangt dan maar voor één van deze maatregelen subsidie. Hetzelfde geldt voor vloer- en bodemisolatie.

Voorwaarden subsidie isolatie

Om in aanmerking te komen voor isolatie subsidie moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo is per type isolatie een minimum en een maximum aantal te isoleren vierkante meter vastgesteld. Ook is er per type isolatie een minimle isolatiewaarde (Rd-waarde) van toepassing. De subsidie geldt alleen bij het isoleren van een bestaande woning, zoals deze nu is. Meer over de algemene voorwaarden lees je in onze blog over de ISDE subsidie.

Voorwaarden per type isolatieVoorwaarden per type isolatie in 2024

Subsidie isolatie aanvragen

Je kunt de subsidie isolatie aanvragen als de werkzaamheden zijn uitgevoerd en betaald. Het indienen van de aanvraag kan binnen 24 maanden via de website van de Rijksoverheid. Controleer van tevoren goed of je voldoet aan de voorwaarden voor de isolatie subsidie. Bij het aanvragen van de subsidie isolatie moet je verschillende gegevens meesturen, zoals de factuur met daarop alle gegevens, de meldcode van het product en foto’s van de isolatiewerkzaamheden.

Voer je meerdere maatregelen uit? Zorg er dan voor dat de tweede maatregel binnen 24 maanden na de eerste maatregel wordt uitgevoerd. Alleen dan kom je in aanmerking voor de verdubbeling van het subsidiebedrag.

Vragen over subsidie isolatie

Hoeveel subsidie isolatie 2023?

De hoogte van de subsidie voor isolatie is afhankelijk van welk duurzame maatregelen je kiest. Je krijgt dan tot 15% van de investering terug in de vorm van subsidie. Als je kiest voor 2 of meer isolatiemaatregelen of 1 isolatiemaatregel in combinatie met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet, dan verdubbelt het subsidiebedrag. Je ontvangt dan tot 30% subsidie.

Kan ik subsidies voor isolatie combineren?

Ja dat kan. De ISDE is een landelijke subsidie vanuit de overheid. Maar er zijn ook gemeentes, provincies of waterschappen die subsidie geven voor het treffen van duurzame maatregelen aan j e woning. Je kunt deze subsidies combineren. Via de Energiesubsidiewijzer kun je kijken welke subsidieregeling er in jouw woonomgeving van toepassing is.

Welke duurzame maatregelen kan ik combineren voor een hoge subsidie?

Om in aanmerking te komen voor de verhoogde subsidie per m² moet je binnen 24 maanden 2 of meer duurzame maatregelen treffen. Dat kunnen bijvoorbeeld 2 isolatiemaatregelen zijn, zoals een combinatie van vloer- en dakisolatie. Maar ook 1 isolatiemaatregel in combinatie met de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet.

Waar subsidie aanvragen isolatie 2023?

Je kunt de ISDE subsidie aanvragen bij de Rijksoverheid. Dit kun je doen nadat de isolatie is geplaatst en betaald. Controleer van te voren goed of je voldoet aan de voorwaarden voor de isolatiesubsidie.

Krijg ik ook subsidie als ik zelf isolatie aanbreng?

Nee, je kunt alleen een subsidieaanvraag voor isolatie doen als je de isolatiewerkzaamheden hebt laten uitvoeren door een gecertificeerd (bouw)installatiebedrijf. Doe de gratis isolatiescan om erachter te komen hoeveel de installatie van isolatie voor jouw woning kost, wat de subsidiemogelijkheden en besparingen zijn.

Wil je de installatie toch zelf doen? Sommige gemeentes geven tegoedbonnen uit voor isolatiemaatregelen. Je kunt deze bonnen aanvragen bij het energieloket van jouw gemeente. Kijk in de Energiesubsidiewijzer of jouw gemeente aan de RREW-regeling deelneemt..


Doe de isolatiescan
Gratis isolatiescan

Subsidie isolatie woning

Samen met onze isolatie specialist faciliteren wij verschillende mogelijkheden om je huis te isoleren. Benieuwd naar de mogelijkheden bij jou thuis? Doe de gratis isolatiescan en ontvang binnen 2 minuten persoonlijk advies inclusief kosten, besparingen en subsidiemogelijkheden. 

Start isolatiescan Start isolatiescan
Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer