• Nederlandse wind- en zonne-energie
  • 100% groenste stroom uit Nederland
  • Beoordeeld met een 10 voor duurzaamheid klantenservice

Verschil tussen groot- en kleinverbruik

Laatst bewerkt op 23 juli 2024 3 min
Artikel delen

Delen

Deel deze pagina op een van de onderstaande platformen.

Verschil tussen grootverbruik en kleinverbruik

Er zijn meerdere verschillen tussen grootverbruik en kleinverbruik. Het energieverbruik verschilt per klant. De hoogte van je verbruik heeft weer invloed op welke type aansluiting je nodig hebt. Uiteindelijk bepaalt de aansluiting tot welke categorie jij behoort. Een groot bedrijf verbruikt ongetwijfeld meer energie dan een huishouden of een eenmanszaak. Deze verschillen in energieverbruik hebben invloed op regels die gelden voor onze klanten. Daarom worden energieverbruikers in categorieën ingedeeld: grootverbruikers en kleinverbruikers. Bij welke categorie hoor jij? Onze specialisten leggen het uit. 

Regelgeving groot- en kleinverbruik

De Elektriciteit- en Gaswet maakt onderscheid tussen kleinverbruikers en grootverbruikers. Dit onderscheid wordt gemaakt op basis van de capaciteit van een aansluiting. Kleinverbruikers worden door die wet beter beschermd dan grootverbruikers. Om stroom te mogen leveren aan kleinverbruikers, hebben energieleveranciers bijvoorbeeld een speciale vergunning nodig van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Van grootverbruikers wordt wat meer eigen verantwoording verwacht. Zo dienen grootverbruikers hun energiezaken tijdig te regelen en gaan ze een eigen contract aan met de netbeheerder en een meetbedrijf naar keuze. Daarnaast kennen grootverbruikers het voordeel dat hun energietarieven en leveringsvoorwaarden open staan voor onderhandeling.

Wat is een kleinverbruiker?

Een standaard huishouden valt binnen de categorie kleinverbruikers. Of je als bedrijf een kleinverbruiker bent, is afhankelijk van je aansluitcapaciteit. Volgens de Elektriciteitswet val je binnen de categorie kleinverbruik als je aansluiting maximaal 3x80 Ampère groot is (tot 100.000 kWh). Voor de Gaswet ben je een kleinverbruiker als je gasaansluiting(en) een maximale capaciteit heeft van G25 hebt met een doorlaatwaarde van 40 m³ gas per uur. De meeste huishoudens hebben een elektriciteitsaansluiting van 3x25 Ampère en een gasaansluiting van G4 of G6, die maximaal 10 m³ per uur doorlaat. Je kunt je type aansluiting terugvinden door in te loggen op Mijn Pure Energie. Kom je er zelf niet uit? Neem dan contact met ons op. Wij kijken graag voor je na welke aansluiting je hebt.

Energierekening kleinverbruik

Als kleinverbruiker ontvang je van ons één factuur voor alle energiekosten. Wij zorgen er vervolgens voor dat kosten zoals de netbeheerkosten terecht komen bij de netbeheerder. Maandelijks ontvang je van ons een factuur met het van te voren geschatte termijnbedrag, ook wel voorschot genoemd. Aan het eind van het contractjaar worden de betaalde voorschotten verrekend met de daadwerkelijk gemaakte energiekosten.

Wat is een grootverbruiker?

Volgens de Elektriciteitsweg ben je een grootverbruiker als je een aansluiting hebt die groter is dan 3x80 Ampère (vanaf 100.000 kWh). Bij de Gaswet betreft dit een aansluiting met de capaciteit groter dan G25 en meer dan 40 m³ gas per uur doorlaat. De capaciteit van je elektriciteitsaansluiting kun je terugvinden in de meterkast of op je energierekening. Kom je er zelf niet uit? Dan kun je de netbeheerder om hulp vragen.

Energierekening grootverbruik

Als grootverbruiker ben je, in tegenstelling tot kleinverbruikers, zelf verantwoordelijk voor een contract met jouw netbeheerder en een meetbedrijf naar keuze voor bovengenoemde grootverbruik aansluitingen. Voor grootverbruik aansluitingen brengen wij deze netbeheerkosten dus niet in rekening, maar je betaalt de kosten rechtstreeks aan de netbeheerder en het meetbedrijf. Daarnaast ontvangt je bij ons maandelijks een afrekening waarbij jouw voorschot verrekend wordt met de daadwerkelijke energiekosten.

Particulier of zakelijk verbruik

Er zijn mensen die denken dat een particulier automatisch een kleinverbruiker is en een bedrijf een grootverbruiker. Maar dat is niet altijd waar. Grootverbruikers zijn vaak wel de grote bedrijven die een hoge capaciteit aansluiting(en) nodig hebben om hun gehele bedrijf tijdens de piekmomenten van genoeg stroom en gas te voorzien. Kleinverbruikers zijn gebruikers met een particuliere of zakelijke aansluiting van maximaal 3x80A en/of een gasaansluiting van maximaal G25. Deze verbruikers zijn wettelijk beter beschermd en er zijn maximale opzegboetes vastgesteld wanneer je een contract tussentijds onderbreekt. In sommige gevallen is een zakelijke aansluiting voordeliger dan een consumenten aansluiting. Ben je al klant bij Pure Energie en wil je weten welk type aansluiting voor jou aantrekkelijker is? Neem dan contact met ons op.

Bereken je energiepakket

Kleinverbruikers kunnen eenvoudig via onze website het energiepakket berekenen. Ben je een grootverbruiker? Vul dan dit formulier in. Onze adviseurs maken dan een plan op maat en kijken graag mee naar een passende oplossing. 

Bereken je maandbedrag