• Vrijblijvend adviesgesprek
  • Deskundig advies
  • Persoonlijke energieadviseur

Omvormer zonnepanelen: waar moet je die plaatsen?

Waar omvormer plaatsen
Laatst bewerkt op 04 september 2023 2 min
Artikel delen

Delen

Deel deze pagina op een van de onderstaande platformen.

Een omvormer is het apparaat dat de opgewekte zonne-energie omzet in bruikbare stroom. Heb je zonnepanelen op je dak? Dan zorgt de omvormer ervoor dat de gelijkstroom wordt omgezet in wisselstroom. De omvormer kun je het best ophangen in een koele en ruime omgeving. Bijvoorbeeld een garage of zolder. Er zijn verschillende dingen waar je rekening mee moet houden als je een omvormer gaat plaatsen.

Waar plaats je de omvormer?

De omvormer heeft ook een grote invloed op het rendement dat je overhoudt. Want bij het omzetten van zonne-energie naar groene stroom gaat er altijd een klein beetje stroom verloren. Hoe minder, hoe beter natuurlijk. Daarom vertellen wij graag waar je de omvormer het beste kunt plaatsen en waar je rekening mee moet houden.

Ventilatie

Allereerst is het belangrijk dat de omvormer op een koele plek staat. Want als een omvormer te warm wordt, kan die wel 5% aan opgewekte groene energie verliezen. Bovendien heeft het een behoorlijke impact op de levensduur van je installatie en is de kans groot dat een omvormer bij oververhitting minder lang meegaat. Ga dus in eerste instantie op zoek naar een koele, goed geventileerde plaats.

Lengte van de kabels

Daarnaast moet je bij het plaatsen van een omvormer voor zonnepanelen rekening houden met de lengte van de kabels. Hoe langer de kabel naar de omvormer is, hoe groter de kans dat je onderweg gelijkstroom verliest. Bij kabels van meer dan 20 meter gaat dat al gauw om een rendement van dik 1%. En dat is natuurlijk zonde van de groene stroom die je zelf hebt opgewekt.

Geluid van een omvormer

Houd tot slot rekening met het geluid van een zonnepanelen omvormer. Met name als ze de warme lucht kwijt moeten, kunnen ze wat gaan piepen. Daarom is bijvoorbeeld de studeerkamer van je kind of de slaapkamer niet zo’n handige plek. Een beter idee is om de omvormer voor zonnepanelen te plaatsen waar het geluid niet zorgt voor overlast.

De beste plaats voor een omvormer

Houd bij het bepalen van de beste plaats voor je omvormer rekening met bovenstaande factoren. De beste plaats voor de omvormer is dus ergens waar het koel is, waar voldoende ruimte is, waar je niet meer dan 20 meter kabel nodig hebt, waar je geen last hebt van het geluid en waar de warmte afgevoerd kan worden. De schuur of garage zijn goede plekken, net als een onverwarmde zolder. 

Advies over waar omvormer plaatsen

Waar je de omvormer het beste kunt plaatsen is afhankelijk van verschillende factoren. Naast genoemde variabelen, spelen ook de grootte van je installatie en de dikte van je kabels een belangrijke rol. Daarom adviseren wij om een expert in te schakelen die alles goed voor je kan doorberekenen. Zo weet je zeker dat je de omvormer plaatst op de beste plek. Benieuwd wat onze specialisten voor je kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ze op.

Adviesgesprek aanvragen