Wat is een ecologische voetafdruk?

Bereken je ecologische voetafdruk

De ecologische voetafdruk geeft aan hoeveel ruimte een mens nodig heeft om te leven. In dit geval hebben we het niet over de grootte van je woning, maar over de impact van jouw levensstijl op het milieu en de aarde. Maar wat is een ecologische voetafdruk nu precies? En hoe weet je hoe groot jouw voetafdruk is? Een belangrijk onderwerp in de strijd naar een duurzamere wereld. Onze specialisten vertellen je alles over de ecologische voetafdruk en hoe je deze kunt verkleinen.

Ecologische voetafdruk betekenis

Je ecologische voetafdruk is simpel gezegd de oppervlakte van de aarde die jij nodig hebt om te kunnen leven. Als we het hebben over een ecologische voetafdruk hebben we het over de ruimte die nodig is voor de hoeveelheid stroom die je verbruikt, voedsel die je consumeert en afval dat verwerkt moet worden. Een ecologische voetafdruk wordt ook wel een CO2-footprint genoemd. Stoot jij veel CO2 uit of leef je juist zuinig? Deze factoren bepalen onder andere de grootte van jouw ecologische voetafdruk.

Wat is een goede ecologische voetafdruk?

Hoe kleiner je ecologische voetafdruk, hoe minder schade je aanricht aan het milieu. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de natuur voldoende ruimte krijgt om zichzelf te herstellen als iedereen gemiddeld een voetafdruk zou hebben van 1,8 hectare. Dat zijn ongeveer 3 voetbalvelden. Als we ons hier niet aan houden blijft er te weinig ruimte over voor de natuur en dan raakt de wereld uit balans. Ligt jouw ecologische voetafdruk rond het gemiddelde of lager? Dan heb je een goede ecologische voetafdruk. De realiteit is dat de voetafdruk van een gemiddelde Nederlander zo rond de 5 hectare is.

Ecologische voetafdruk wereldwijd

Het spreekt voor zich dat een gemiddelde Europeaan een grotere ecologische voetafdruk heeft dan iemand die in Afrika woont. We streven naar een eerlijke verdeling van de wereld en daar kan iedereen aan bijdragen. Op dit moment verbruiken we wereldwijd 2,7 hectare per persoon. Dat is veel meer dan de wereld aan kan en leven daardoor op de reserves. Op dit moment hebben we anderhalve aarde nodig om te produceren wat we in één jaar gebruiken. Dat is dan ook precies de reden dat het zo belangrijk is om onze ecologische voetafdruk te verkleinen.

Hoe bereken je jouw ecologische voetafdruk?

Alles begint met bewustzijn. Daarom is het goed om te weten hoe groot jouw ecologische voetafdruk is. Benieuwd? Doe de test op de website van het Wereld Natuur Fonds. Geef aan hoe jij leeft, hoe je eet, hoe jij jezelf verplaatst en hoe vaak en hoe ver je op vakantie gaat. Ontdek welke impact jouw persoonlijke levensstijl heeft op de aarde. Extra leuk: je kunt je resultaten vergelijken met die van andere Nederlanders en je vrienden uitdagen om hun voetafdruk te verkleinen.

Ecologische voetafdruk verkleinen

Met kleine aanpassingen kun jij al jouw ecologische voetafdruk verkleinen. Bijvoorbeeld door bewuster energie te verbruiken, te kiezen voor groene energie of door je eigen stroom op te wekken met zonnepanelen. Benieuwd hoe jij jouw ecologische voetafdruk kunt verkleinen?

Ecologische voetafdruk verkleinen Ecologische voetafdruk verkleinen
Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer