Ecologische voetafdruk verkleinen: 7 tips

Kleine aanpassingen met een groot effect
Laatst bewerkt op 22 april 2024 4 min
Artikel delen

Delen

Deel deze pagina op een van de onderstaande platformen.

7 Tips om je ecologische voetafdruk te verkleinen

De gemiddelde ecologische voetafdruk van een Nederlander is 6,02 hectare, terwijl de aarde maar 1,8 hectare voor iedereen heeft. Hoog tijd om je ecologische voetafdruk te verkleinen en zo de schadelijke gevolgen die jouw levensstijl voor het milieu heeft tegen te houden. Met kleine aanpassingen kun jij al jouw ecologische voetafdruk verkleinen. Onze specialisten geven je 7 tips om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Begin vandaag nog! 

1. Let op je voedselconsumptie

Door bewuster te zijn van je voedselconsumptie, kun je al snel je ecologische voetafdruk verkleinen. Kies zoveel mogelijk voor lokale of biologische producten en pas je weekmenu aan op het seizoen. Bij biologische producten wordt er geen gebruik gemaakt van chemische middelen en daardoor zijn ze minder vervuilend voor het milieu én beter voor de gezondheid. Probeer eens minder vlees te eten. De productie van vlees zorgt namelijk voor de uitstoot van broeikasgassen. Eet je liever vis? Let er dan op dat je kies voor vis die op duurzame manier is gevangen. Deze herken je aan het MSC-keurmerk.

2. Beperk je afvalproductie

Het vernietigen van afval heeft een grote impact op het milieu. Beperk daarom je consumptiegedrag en recycle zoveel mogelijk afval om grondstoffen te sparen. Hoe je dit kunt doen? Bijvoorbeeld door producten te kiezen met zo min mogelijk verpakkingsmateriaal en geen gebruik te maken van wegwerp artikelen zoals bakjes van piepschuim en plastic rietjes. Maar ook door plastic flesjes, plastic tasjes of reclamedrukwerk af te zweren. Kies voor herbruikbare materialen. Juist de kleine dingen maken het verschil. Verder is het goed om je afval te sorteren. Breng glas naar de glascontainer, doe papier in de papierbak en lever chemisch afval af bij het milieupark.

3. Consumeer minder en beter

Wil je je ecologische voetafdruk verkleinen? Dan is het belangrijk om te consuminderen. Denk bij je volgende aankopen eens kritisch na of je een product wel écht nodig hebt. Is dat daadwerkelijk het geval? Zoek dan naar een meer verantwoorde keuze. Dit noemen we ook wel 'beter consumeren'. De verschillende labels en keurmerken kunnen je daarbij helpen. Onderzoek voordat je grote aankopen doet of de productie ervan op een duurzame manier heeft plaatsgevonden. 

4. Verspil geen water

Het lijkt in Nederland zo vanzelfsprekend dat we áltijd water op voorraad hebben. Maar in werkelijkheid bestaat slechts 2,5% van het water op de hele wereld uit zoet water. Daar moeten we voorzichtig mee omgaan. Laat daarom de kraan niet aanstaan als je de vaat doet, je tanden poetst of je auto wast. Gebruik liever een teiltje, beker of emmer. Probeer regenwater op te vangen om bijvoorbeeld de kamerplanten water te geven en laat alleen een wasmachine draaien als die vol is. Verder kun je jaarlijks veel water besparen door een spoelkeuzeknop op je toilet te laten zetten en je douchekop te vervangen door een spaardouchekop. 

5. Kies voor duurzaam vervoer

Een auto kun je dus eigenlijk beter zo min mogelijk gebruiken, of zelfs helemaal niet kopen. Het verspreidt uitlaatgassen en brengt zo schade toe aan het milieu. Ga lopend, pak de fiets of gebruik het openbaar vervoer. Probeer hier meer gebruik van te maken en als de auto toch een comfortabelere optie is, kijk dan of je kunt carpoolen. Wil je toch zelf autorijden? Kies dan een zuinige of een elektrische auto.

6. Ga minder vaak op vakantie

We gaan met zijn allen steeds vaker, verder en luxer op vakantie. Dat heeft een enorme impact op het milieu. Vooral vliegreizen zijn enorm vervuilend. En hoe korter de afstand die je aflegt, hoe groter de vervuiling naar verhouding is. Ga je op vakantie? Schakel dan alle elektrische apparaten uit. Zo voorkom je sluipgebruik en bespaar je niet alleen geld, maar ook energie. Zo compenseer je al een klein stukje. Daarnaast kun je je ecologische voetafdruk verkleinen door te kiezen voor CO2-compensatie bij de aankoop van je vlucht. In ruil hiervoor planten vliegtuigmaatschappijen bijvoorbeeld bomen. 

7. Bespaar op je energieverbruik

De grootste boosdoeners als het gaat om de opwarming van de aarde, zijn de fossiele brandstoffen die worden gebruikt om energie op te wekken. Denk daarbij aan aardolie en steenkool. Overweeg daarom om over te stappen naar een energieleverancier die alleen maar groene energie levert. Je kunt ook zelf groene energie opwekken, bijvoorbeeld door zonnepanelen op je dak te plaatsen. Om de CO2-uitstoot verder terug te dringen, kun je met kleine aanpassingen al snel besparen op je energieverbruik

Kies voor 100% groene energie

Wil jij overstappen naar 100% groene energie of wil jij zelf energiemaker worden? Wij verkopen alleen energie die we zelf opwekken met onze eigen windmolens en zonnepanelen in Nederland. Zo weet jij altijd waar jouw stroom vandaan komt. Overstappen is heel gemakkelijk want wij regelen alles voor je. Wij zeggen het contract bij je huidige leverancier op en zorgen ervoor dat je nooit zonder energie komt te zitten. 

Bereken mijn energiepakket

Geschreven door
Mariël
Mariël Content Marketeer