Wat is het beste seizoen voor zonnepanelen

Wat is het beste seizoen voor zonnepanelen?

Licht is de bron van energie en niet de warmte

De opbrengst van je zonnepanelen is afhankelijk van factoren die we niet altijd in de hand hebben. Toch zou je denken dat bepaalde factoren wel te goed in te schatten zijn. Dat zonnepanelen in bepaalde seizoenen beter presteren dan in andere is ook een feit. Maar houd er wel rekening mee dat niet iedere lente of zomer even zonnig is.

Kijken we niet naar de opbrengst van een seizoen, maar naar die van een dag, dan kan je voor een verrassing komen te staan. Het is zelfs mogelijk dat een zonnige winterse dag meer opbrengst oplevert dan een hete zomerse dag.

Licht is de bron van energie en niet de warmte

Bij de prestatie van zonnepanelen draait het om licht. Puur zonlicht is het enige dat je zonnepanelen nodig hebben om stroom op te wekken. De warmte die hierbij vrijkomt is niet te vermijden, maar ook niet handig. Voor zonnepanelen is koud weer veel interessanter, omdat bij hogere temperaturen de zonnepanelen minder goed elektriciteit kunnen geleiden. Hoe warmer het is, des te minder efficiënt wordt de elektriciteit opgewekt.

In het voorjaar presteren je zonnepanelen het beste

Temperatuur speelt een belangrijk rol in de prestatie van je zonnepanelen. Een koude maar zonnige winterdag kan per zonne-uur meer energie opwekken dan een hete zomerse dag. Maar daarmee is de vergelijking niet af. Het gaat namelijk ook om de totale hoeveelheid zonnedagen in een seizoen. Dat zou inhouden dat die hete zomerdag netto meer oplevert ondanks de hitte.

En als je kijkt naar gemiddelde metingen, kun je concluderen dat zonnepanelen het beste presteren in de lente. Dat je zonnepanelen beter presteren in mei dan in bijvoorbeeld januari doet niks af van het feit dat je het hele jaar gebruik maakt van je zonnepanelen. Vergeet niet dat zonnepanelen zelfs op een bewolkte dag nog elektriciteit opwekken. Als je echter van plan bent om zonnepanelen aan te schaffen, zou je dat idealiter in het begin of net voor het voorjaar doen. Zo geniet je gelijk van de maan-den met de beste prestatie.