Wat is vastrecht en hoeveel kost dat?

Onderdeel van jouw energierekening
Laatst bewerkt op 02 januari 2024 2 min
Artikel delen

Delen

Deel deze pagina op een van de onderstaande platformen.

Jouw energierekening bestaat uit veel verschillende onderdelen. Eén daarvan zijn de vaste leveringskosten, oftewel het vastrecht energie. De vaste leveringskosten voor energie zijn eigenlijk een soort van abonnementskosten die je betaalt voor het afnemen van energie. Maar waarom betaal je vastrecht en hoeveel kost dat eigenlijk? Onze specialisten vertellen je alles wat je moet weten over vastrecht op energie.

Wat is vastrecht energie?

Vastrecht voor energie is het bedrag dat je als gebruiker van gas en stroom betaalt, ongeacht je verbruik. Het zijn de kosten die je betaalt voor de aansluiting op het elektriciteits- en gasnet. Dit zijn dus alle kosten die een energieleverancier moet maken om jou te kunnen voorzien van energie. In plaats van vastrecht gebruiken we tegenwoordig ook wel de term vaste leveringskosten.

Waarom betaal je vastrecht?

Je betaalt vastrecht aan de energieleverancier om de kosten voor het leveren van energie te dekken. Denk hierbij aan kosten voor de administratie van je verbruik, het gebruik van de meter en het onderhoud van het nationale energienetwerk. Voor stroom betaal je dus vastrecht elektra en voor gas betaal je vastrecht gas. Indien je dus stroom en gas verbruikt, moet je ook voor beide vastrecht betalen.  

Vastrecht elektra

Belangrijk als het gaat om vastrecht energie, is met name de vastrecht voor elektra. Die heeft bijvoorbeeld betrekking op je slimme meter en onderhoud aan het net. Zoals het vergroten van de capaciteit van ons energienet nu we steeds meer energie opwekken en verbruiken met zijn allen.

Vastrecht gas

Een andere belangrijke is het vastrecht op gas. De komende jaren zullen steeds minder mensen dit gaan betalen, omdat iedereen één voor één van het gas af gaat. Maar tot het zover is, betaal je nog de kosten voor je gasaansluiting op het net en het onderhoud dat de leverancier hieraan moet plegen.

Hoeveel kost vastrecht energie?

De vaste leveringskosten voor energie verschillen per energieleverancier en je betaalt ze dus ook direct aan jouw leverancier. Bij Pure Energie betaal je voor zowel elektra als gas € 87,12 euro vastrecht per jaar inclusief btw. Deze kosten mogen gedurende jouw vaste energiecontract niet veranderen en worden verrekend in jouw termijnbedrag. Goed om te weten is dat ogenschijnlijk lage vastrecht vaak gecompenseerd moet worden met een hogere prijs per verbruikte kWh of m³.

Wil je meer lezen over de verschillende onderdelen op jouw energierekening? Lees dan verder.

De energierekening uitgelegd De energierekening uitgelegd
Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer