Header Hoeveel kost 1m3 gas

Wat kost 1 m³ gas?

Energierekening

Ondanks dat we in 2050 allemaal van het gas af moeten zijn, gebruikt nog steeds een groot deel van de Nederlandse huishoudens dagelijks gas. Het gasverbruik is een grote kostenpost op de energierekening. Om te begrijpen waar het totaalbedrag op je energierekening vandaan komt, moet je allereerst weten wat 1 m³ gas kost. In dit artikel vertellen we alles over de gasprijs in 2021 en de gemiddelde prijs voor gas per m³.

Kosten gas per m³

De prijs per m³ gas bestaat uit 3 onderdelen: de kale gasprijs, de energiebelasting en de btw. Elke energieleverancier mag zelf de marktprijs per 1 m³ gas bepalen. Het enige waar een leverancier geen invloed op heeft, is de energiebelasting en de Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie. Die worden door de overheid bepaald en zijn op gas een stuk hoger dan op stroom. Bekijk onze tarieven voor de actuele prijs per m³ op onze website. 

Gasprijs per kuub stijgt flink

De gasprijs per 1 m³ verschilt per energieleverancier. Over het algemeen geldt dat de gemiddelde gasprijs de afgelopen maanden flink is gestegen. De stijging komt doordat de economie aantrekt en de vraag naar gas hoger is dan ooit. Tegelijkertijd is het aanbod van gas beperkt, omdat er minder wordt gewonnen én omdat we een koude winter hebben gehad, waardoor we een gat hebben geslagen in onze voorraad.

Gemiddelde prijs gas per m³ in 2021

De gasprijs per 1 m³ verschilt per energieleverancier. Op dit moment is de gemiddelde gasprijs per m³ in Nederland dagelijks aan het stijgen*. De prijs voor gas is het afgelopen jaar naar een recordhoogte gestegen. Door de corona- en oliecrisis lagen de energieprijzen historisch laag. Het is dus geen verrassing dat nu de energieprijzen stijgen. Een andere belangrijke reden is dat de Energiebelasting is verhoogd. De overheid hoopt op deze manier de consument zover te krijgen om te investeren in het verduurzamen van hun woning. Dit heeft namelijk een gunstig effect op het milieu.

Prijsstijging Gas 20 21 v3

Duurzaam alternatief voor gas

Geen gas verbruiken is niet alleen beter voor het milieu, je bespaart dan ook flink op je energierekening. Gasloos wonen is de beste oplossing, maar wij snappen dat het niet van de een op de andere dag mogelijk is. Daarom moeten we op zoek naar een duurzaam alternatief, zoals CO2-gecompenseerd gas. Op dit moment is groen gas in Nederland schaars en daarom leveren wij 100% CO2-gecompenseerd gas. Jouw gasverbruik compenseren we dan tegen de hoogst mogelijke standaard: Gold Standard van het Wereld Natuur Fonds (WNF).

Is gas duurder dan stroom?

De kosten voor 1 m³ gas zijn een stuk hoger dan de kosten voor 1 kWh stroom. Daar betaal je gemiddeld namelijk € 0,30 voor. Toch ligt de vraag welke energiebron goedkoper is om bijvoorbeeld je huis te verwarmen wat genuanceerder. Zo moet  je 1 m³ gas omrekenen naar 8 kWh stoom. Dat brengt de kosten al een stuk dichter bij elkaar.

CO2-gecompenseerd gas

Grote kans dat ook jij jaarlijks teveel betaalt voor jouw gasverbruik. Wij leggen graag uit hoe jij je huis kunt verduurzamen om zo het gasverbruik terug te brengen. Helemaal geen gas verbruiken is natuurlijk het beste, maar wij snappen dat het voor veel huishoudens gasloos wonen nog even op zich laat wachten. Daarom bieden wij het groenste alternatief: CO2-gecompenseerd gas. Daarmee compenseren we de uitstoot van jouw gasverbruik voor 100% en dragen we bij aan een beter milieu. Heb jij al gekozen voor CO2-gecompenseerd gas?

Kies voor 100% CO2-gecompenseerd gas

* De energietarieven van oktober 2021