De gasprijs per m³ in 2023

Gasprijs per m³
Header Hoeveel kost 1m3 gas

Wat is de gasprijs per m³?

De gasprijs per 1 m³ verschilt per energieleverancier. Door de hoge energieprijzen wordt het gasverbruik voor veel huishoudens een steeds grotere kostenpost op de energierekening en de verwachting is dat dit voorlopig nog even zo blijft. In februari 2023 is er een gemiddelde gasprijs van € 2,64 per m³ gemeten. Om te begrijpen waar het totaalbedrag op je energierekening vandaan komt, moet je allereerst weten wat de gasprijs per 1 m³ is. In dit artikel vertellen we alles over de gasprijs in 2023 en de gemiddelde gasprijs per m³.

gasprijs per 1m3

Wat kost een kuub gas?

De gasprijs per m³ gas bestaat uit 3 onderdelen: de kale gasprijs, de energiebelasting en de btw (21%). Elke energieleverancier mag zelf de marktprijs per 1 m³ gas bepalen. Het enige waar een leverancier geen invloed op heeft, is de Energiebelasting op gas. Die wordt door de overheid bepaald en zijn op gas een stuk hoger dan op stroom. Bekijk onze tarieven voor de actuele prijs per m³ op onze website. 

CO2-gecompenseerd gas

Prijs per m³ bij Pure Energie

Groen gas is schaars in Nederland. Daarom compenseren we jouw gasverbruik tegen de hoogst mogelijke standaard: Gold Standard van het WNF. Bekijk hier onze tarief per m³ gas.

Bekijk tarieven Bekijk tarieven

Gasprijs 2023

De gasprijs per m³ in 2023 is nog steeds erg hoog. Ondanks het prijsplafond voor energie vanaf 1 januari 2023, gaan huishoudens met een gasverbruik boven de 1.200 m³ meer betalen per 1 m³ gas. Voor gas wordt het maximale tarief € 1,45 per kuub tot een verbruik van 1.200 kuub. Je betaalt in 2023 dus alleen je actuele leveringstarief per kWh en m³ voor je stroom- en gasverbruik boven het energieplafond.

Gemiddelde gasprijs per m³ in 2022

Begin dit jaar waren de gasprijzen per 1 m³ al aanzienlijk hoger dan een jaar geleden. Deze stijging kwam mede door de toenemende vraag, tekorten en het koude weer. Daarnaast is per 1 januari 2022 ook de energiebelasting op gas verhoogd. De overheid hoopt op deze manier de consument zover te krijgen om te investeren in het verduurzamen van hun woning en dus minder gas te verbruiken. Helaas kunnen we als energieleverancier niets doen aan de gestegen energieprijzen, wel proberen we de stijging van tarieven voor bestaande klanten zoveel mogelijk te beperken en daarnaast er zijn heel veel manieren om energie te besparen in je eigen huishouden.

Schommelende gasprijzen in 2022

Op donderdag 9 december 2021 brak de gasprijs voor het eerst structureel door de grens van € 100,- per megawattuur (MWh). Dit resulteerde op dat moment in een ongekend hoge prijs voor stroom. Later bleek dit pas het begin van een onstuimig jaar waarbij de prijs opliep tot wel € 330,- per MWh. In ons artikel over de schommelende gasprijzen lees je welke 10 gebeurtenissen in 2022 direct invloed hadden op de gasprijs.

Duurzaam alternatief voor gas

Geen gas verbruiken is niet alleen beter voor het milieu, je bespaart dan ook flink op je energierekening. Gasloos wonen is de beste oplossing, maar wij snappen dat het niet van de een op de andere dag mogelijk is. Daarom moeten we op zoek naar een duurzaam alternatief, zoals CO2-gecompenseerd gas. Op dit moment is groen gas in Nederland schaars en daarom leveren wij 100% CO2-gecompenseerd gas. Jouw gasverbruik compenseren we dan tegen de hoogst mogelijke standaard: Gold Standard van het Wereld Natuur Fonds (WNF).

Is gas duurder dan stroom?

De kosten voor 1 m³ gas zijn een stuk hoger dan de kosten voor 1 kWh stroom. Daar betaal je gemiddeld namelijk € 0,80 per kWh voor. Toch ligt de vraag welke energiebron goedkoper is om bijvoorbeeld je huis te verwarmen wat genuanceerder. Zo moet je 1 m³ gas omrekenen naar 8 kWh stoom. Dat brengt de kosten al een stuk dichter bij elkaar.

CO2-gecompenseerd gas

Grote kans dat ook jij jaarlijks teveel betaalt voor jouw gasverbruik. Wij leggen graag uit hoe jij je huis kunt verduurzamen om zo het gasverbruik terug te brengen. Helemaal geen gas verbruiken is natuurlijk het beste, maar wij snappen dat het voor veel huishoudens gasloos wonen nog even op zich laat wachten. Daarom bieden wij het groenste alternatief: CO2-gecompenseerd gas. Daarmee compenseren we de uitstoot van jouw gasverbruik voor 100% en dragen we bij aan een beter milieu.

Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer