Header Hoeveel kost 1m3 gas

Wat kost 1 m³ gas?

Bereken je energiepakket

90% beveelt ons aan. 8.6 / 10 100 86
100% CO2-gecompenseerd gas Tegen de hoogst mogelijke standaard Gold Standard van het WNF

Bereken je energiepakket

90% beveelt ons aan. 8.6 / 10 100 86
100% CO2-gecompenseerd gas Tegen de hoogst mogelijke standaard Gold Standard van het WNF

Ondanks dat we in 2050 allemaal van het gas af moeten zijn, gebruikt nog steeds een groot deel van de Nederlandse huishoudens dagelijks gas. Het gasverbruik is een grote kostenpost op de energierekening en de afgelopen maanden is de gasprijs ook nog eens enorm gestegen. De kosten van 1 m³ gas verschillen per energieleverancier. In mei 2022 is er een gemiddelde gasprijs van € 2,20 per m3 gemeten. Om te begrijpen waar het totaalbedrag op je energierekening vandaan komt, moet je allereerst weten wat 1 m³ gas kost. In dit artikel vertellen we alles over de gasprijs in 2022 en de gemiddelde prijs voor gas per m³.

Kosten gas per m³

De prijs per m³ gas bestaat uit 3 onderdelen: de kale gasprijs, de energiebelasting en de btw (21%). Elke energieleverancier mag zelf de marktprijs per 1 m³ gas bepalen. Het enige waar een leverancier geen invloed op heeft, is de energiebelasting en de Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie. Die worden door de overheid bepaald en zijn op gas een stuk hoger dan op stroom. Bekijk onze tarieven voor de actuele prijs per m³ op onze website. 

Gasprijs per kuub stijgt flink

De gasprijs per 1 m³ verschilt per energieleverancier. De actuele ontwikkelingen in Oekraïne hebben direct invloed op de energiemarkt, waardoor de energieprijzen stijgen. Vooral de gasprijs schommelt enorm. Internationale ontwikkelingen, tekorten en het koude weer zijn allemaal factoren die invloed kunnen hebben op de gasprijs per 1 m³.

Gemiddelde prijs gas per m³ in 2022

Begin dit jaar waren de gasprijzen per 1 m³ al aanzienlijk hoger dan een jaar geleden. Deze stijging kwam mede door de toenemende vraag, tekorten en het koude weer. Daarnaast is per 1 januari 2022 ook de energiebelasting op gas verhoogd. De overheid hoopt op deze manier de consument zover te krijgen om te investeren in het verduurzamen van hun woning. Dit heeft namelijk een gunstig effect op het milieu. De gemiddelde gasprijs per m³ steeg in 2022 nog verder. Mede door de situatie in Oekraïne in korte tijd naar een recordhoogte gestegen. We verwachten dat de huidige situatie de  gaat zorgen voor veel prijsschommelingen in de energiemarkt.

GasGrafiekGroot

Wat kost 1 m3 gas in 2022?

Duurzaam alternatief voor gas

Geen gas verbruiken is niet alleen beter voor het milieu, je bespaart dan ook flink op je energierekening. Gasloos wonen is de beste oplossing, maar wij snappen dat het niet van de een op de andere dag mogelijk is. Daarom moeten we op zoek naar een duurzaam alternatief, zoals CO2-gecompenseerd gas. Op dit moment is groen gas in Nederland schaars en daarom leveren wij 100% CO2-gecompenseerd gas. Jouw gasverbruik compenseren we dan tegen de hoogst mogelijke standaard: Gold Standard van het Wereld Natuur Fonds (WNF).

Is gas duurder dan stroom?

De kosten voor 1 m³ gas zijn een stuk hoger dan de kosten voor 1 kWh stroom. Daar betaal je gemiddeld namelijk € 0,50 per kWh voor. Toch ligt de vraag welke energiebron goedkoper is om bijvoorbeeld je huis te verwarmen wat genuanceerder. Zo moet  je 1 m³ gas omrekenen naar 8 kWh stoom. Dat brengt de kosten al een stuk dichter bij elkaar.

CO2-gecompenseerd gas

Grote kans dat ook jij jaarlijks teveel betaalt voor jouw gasverbruik. Wij leggen graag uit hoe jij je huis kunt verduurzamen om zo het gasverbruik terug te brengen. Helemaal geen gas verbruiken is natuurlijk het beste, maar wij snappen dat het voor veel huishoudens gasloos wonen nog even op zich laat wachten. Daarom bieden wij het groenste alternatief: CO2-gecompenseerd gas. Daarmee compenseren we de uitstoot van jouw gasverbruik voor 100% en dragen we bij aan een beter milieu.

* De energietarieven van 20 mei 2022.