• Vrijblijvend adviesgesprek
  • Deskundig advies
  • Persoonlijke energieadviseur

De invloed van zonnepanelen op de waarde van je huis

Laatst bewerkt op 08 maart 2024 2 min
Artikel delen

Delen

Deel deze pagina op een van de onderstaande platformen.

Steeds meer mensen kiezen voor duurzaam en plaatsen zonnepanelen op hun dak, maar heb je daar ook nog wat aan als je gaat verhuizen? Daar kunnen we heel kort op antwoorden: Ja! Woningen met zonnepanelen worden sneller verkocht. Daarnaast verhogen zonnepanelen de waarde van je huis. Zelfs als je weet dat je niet altijd in je huidige woning blijft wonen, is de investering in zonnepanelen het absoluut waard.

Waarom verhogen zonnepanelen de waarde van mijn huis?

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en dat zien we ook terug in de huizenmarkt. Als men twijfelt tussen een woning met of zonder zonnepanelen, gaat de voorkeur in de meeste gevallen uit naar de woning met zonnepanelen. Dit omdat de lagere energiekosten aantrekkelijk zijn voor de nieuwe bewoners. Door zonnepanelen op je dak te laten plaatsen, voeg je letterlijk waarde toe aan je huis. Bovendien neemt daarmee je gemiddelde stroomverbruik per jaar af. Net zoals bij het plaatsen van een nieuwe badkamer of keuken of bij een uitbouw, maak je jouw woning aantrekkelijker voor potentiële kopers als je kiest voor zonnepanelen. 

1. Energielabel wordt beter

Een energielabel is tegenwoordig voor elke woning verplicht. Kopers letten bij hun zoektocht naar een nieuwe woning natuurlijk ook op het energielabel. Ze kunnen hierop in één oogopslag zien hoe zuinig de woning is. Hoe zuiniger de woning, hoe lager de energierekening en hoe beter dit is voor het milieu. Zonnepanelen dragen bij aan een beter energielabel en dat maakt je woning een stuk aantrekkelijker voor de verkoop.

2. Lagere energierekening

Als je van plan bent om in de toekomst te gaan verhuizen zijn zonnepanelen een duurzame investering. De tijd dat jij nog in je huis woont geniet je van een lagere energierekening, want je wekt nu je eigen groene stroom op en hoeft dus minder stroom af te nemen. Tegen de tijd dat je woning wilt verkopen zijn deze lage energiekosten voor kopers erg interessant.

3. Hogere hypotheek bij een huis met zonnepanelen

Een huis met zonnepanelen is voor kopers erg aantrekkelijk. Bij veel banken kun je een hogere hypotheek krijgen voor een huis met zonnepanelen. Dit bedrag kan oplopen tot €25.000,- extra bovenop het maximale hypotheek-bedrag. Jouw huis is dan ineens een stuk toegankelijker voor kopers. 

4. Korte terugverdientijd

Ben je van plan om op langere termijn te verhuizen? De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen verschilt per huishouden. Een investering voor de installatie van 15 zonnepanelen heb je binnen 6 jaar al terugverdiend. Grote kans dat je de investering al hebt terugverdient, wanneer je het huis op langere termijn wilt verkopen. Dat is een win-winsituatie: zolang jij nog in de woning woont, profiteer je van lagere energiekosten. Zodra het huis in de verkoop gaat, profiteer je van de meerwaarde van je woning. 

Gratis zonnepanelen scan

Kies ook voor zonnepanelen

Doe de gratis zonnepanelencheck en vul je gegevens in. Je ontvangt direct een persoonlijk advies op maat. Zo weet je precies hoeveel jij kunt besparen met zonnepanelen en hoe snel jij je zonnepanelen heb terugverdiend.

Start de scan Start de scan