• Zonnepanelen van A-kwaliteit
  • Installatie door gecertificeerde installateurs
  • Altijd met 25 jaar vermogensgarantie

Zonnepanelen terugverdienen

Terugverdientijd zonnepanelen

De terugverdientijd van zonnepanelen is afhankelijk van meerdere factoren. Denk bijvoorbeeld aan het aantal zonnepanelen op jouw dak en je actuele energietarief. Wat de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen is en hoe je die voor jouw installatie kunt uitrekenen, leggen we aan je uit. 

Factoren terugverdientijd zonnepanelen

De precieze terugverdientijd van zonnepanelen is afhankelijk van veel verschillende factoren en daardoor lastig precies uit te rekenen. Factoren die invloed hebben op de terugverdientijd van zonnepanelen zijn: 

  • Het aantal zonnepanelen
  • Het rendement van jouw zonnepanelen
  • Je jaarlijkse stroomverbruik
  • Je actuele stroomtarieven 
  • De hoogte van jouw terugleververgoeding
  • Eventuele terugleverkosten voor stroom

De afgelopen jaren waren de stroomprijzen continu in beweging, waardoor de stroomtarieven per huishouden op dit moment erg kunnen verschillen. Begin 2023 waren de stroomprijzen een stuk hoger dan nu. Heb je rond die tijd een energiecontract afgesloten? Dan is de kans groot dat de terugverdientijd van jouw zonnepanelen korter is dan wanneer je in januari 2024 een energiecontract hebt afgesloten.

Gemiddelde terugverdientijd zonnepanelen

Hoeveel jaren doe je erover om de investering van het aanschaffen van zonnepanelen terug te verdienen? De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ligt vaak tussen de 5 en 8 jaar. Na deze jaren heb je de zonnepanelen terugverdiend en is de energie die je opwekt pure winst. Gemiddeld gaan zonnepanelen zo'n 25 jaar mee. Dit betekent dat je ongeveer 20 jaar winst maakt met jouw zonnepanelen. 

Terugverdientijd zonnepanelen berekenen

Je kan door middel van een berekening de terugverdientijd van je zonnepanelen berekenen.Let op: omdat de terugverdientijd van zonnepanelen afhankelijk is van veel verschillende factoren is het lastig om de exacte terugverdientijd te berekenen. Doe de gratis zonnepanelen scan op onze website en ontvang direct een overzicht van de kosten, de terugverdientijd en de subsidiemogelijkheden. Start de zonnepanelen scan

Voorbeeld:
Je laat 12 zonnepanelen installeren op een dak met een gemiddelde hoeveelheid zonuren per jaar. De aanschaf- en installatiekosten bedragen ongeveer € 7.000,-.

Jaarlijks wek jij ongeveer 4.200 kWh op met jouw zonnepanelen. Dat is precies genoeg om jouw huishouden het hele jaar door van stroom te voorzien. Je hebt in april 2024 een vast energiecontract afsgesloten met een gemiddeld stroomtarief van € 0,25 per kWh.

Terugverdientijd met het tarief van april 2024

Opbrengst x stroomprijs = besparing
Aankoopprijs : besparing = terugverdientijd
4.200 kWh × € 0,25 = € 1.025,-
 € 7.000,- : € 1.025,- =  6,83 jaar 

 * De tarieven in de berekening zijn inclusief btw en energiebelasting.

Terugleverbijdrage zonnepanelen

Om er voor te zorgen dat groene stroom voor alle klanten voordelig blijft, introduceren we een terugleverbijdrage voor klanten met zonnepanelen. Dit is een transparante oplossing om de rekening voor het terugleveren van stroom aan het energienet eerlijk te verdelen. Zo profiteer je altijd van scherpe energietarieven, of je nu wel of geen zonnepanelen hebt. Wel zo eerlijk! 

De terugleverbijdrage en de terugverdientijd

Door de terugleverbijdrage voor klanten met zonnepanelen kan het zijn dat het iets langer duurt voordat jij jouw zonnepanelen hebt terugverdiend. Die invloed van de terugleverbijdrage op de terugverdientijd is afhankelijk van hoeveel stroom jij teruglevert aan het net.

In het voorbeeld hierboven bespaar je jaarlijks € 1.025 euro door zelf stroom op te wekken met zonnepanelen. Om te berekenen hoeveel stroom je teruglevert gaan er bij deze berekening van uit dat je 30% van de opgewekte stroom direct zelf verbruikt (30% van 4.200 kWh), dus 1.260 kWh. De overige 2.940 kWh (4.200 kWh - 1.250 kWh) lever je terug aan het net. Hiervoor betaal je € 14,00 per maand.Dit is de terugleverbijdrage per maand voor schaal 4 (2.000 kWh tot 3.000 kWh) Een overzicht van de schalen vind je op onze website of op je energiecontract. Bekijk terugleverbijdrage

Jaarlijkse besparing = € 1.025 - (12 x € 14,00) = € 857,-
€ 7.000,- : € 857, = 8,16 jaar


Vergeet niet dat je zelf invloed hebt op de terugleverbijdrage. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een dynamisch energiecontract. In dat geval hoef je geen terugleverbijdrage te betalen. Verder kun je er ook voor zorgen dat je zo min mogelijk stroom teruglevert aan het energienet, bijvoorbeeld door de de door jou opgewekte stroom zo veel direct mogelijk zelf verbruikt.

Terugverdientijd bij Pure Energie

Ook bij Pure Energie ontvangen klanten een terugleververgoeding voor de teveel opgewekte groene stroom. Ben je al klant? Log dan in op Mijn Pure Energie of de Pure Energie App om jouw actuele teruglevertarieven te bekijken. Wil je een nieuw energiecontract afsluiten? Bekijk dan onze groene energietarieven en kies een contract dat bij jou past.

Doe de zonnepanelen scan

Zonnepanelen kopen

Heb je nog geen zonnepanelen en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Doe dan de zonnepanelen scan op onze website en ontvang direct gratis advies inclusief kosten, terugverdientijd en besparingen.

Start zonnepanelen scan Start zonnepanelen scan
Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer