• Zonnepanelen van A-kwaliteit
  • Installatie door gecertificeerde installateurs
  • Altijd met 25 jaar vermogensgarantie

Zonnepanelen terugverdienen

Van deze factoren is de terugverdientijd afhankelijk

De terugverdientijd van zonnepanelen is afhankelijk van meerdere factoren. Denk aan de grootte van je installatie, het aantal zonuren en je eigen verbruik. Maar ook aan de hoogte van bijvoorbeeld de salderingsregeling en terugleververgoedingen. Wat de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen is en hoe je die voor jouw installatie kunt uitrekenen, leggen we hier graag aan je uit.

Gemiddelde terugverdientijd zonnepanelen

Hoeveel jaren doe je erover om de investering van het aanschaffen van zonnepanelen terug te verdienen? De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ligt vaak tussen de 4 en 5 jaar. Na deze jaren heb je de zonnepanelen terugverdiend en is de energie die je opwekt pure winst. Gemiddeld gaan zonnepanelen zo'n 25 jaar mee. Dit betekent dat je ongeveer 20 jaar winst maakt met jouw zonnepanelen. 

Factoren terugverdientijd

De terugverdientijd is afhankelijk van verschillende factoren. Het is erg afhankelijk van de energieleverancier die je kiest. Energieleveranciers bieden verschillende bedragen per kWh. Wanneer het bedrag per kWh hoog is, kan je er op rekenen dat de terugleververgoeding ook hoger is. Wanneer jij nu relatief gezien een goedkoop contract hebt, is het bedrag van de terugleververgoeding ook lager. De hoogte van jouw terugleververgoeding is dus sterk afhankelijk van het contract wat je op dit moment hebt. 

Terugverdientijd bij Pure Energie

Ook bij Pure Energie ontvangen klanten een terugleververgoeding voor de teveel opgewekte groene stroom. Ben je al klant? Log dan in op Mijn Pure Energie of de Pure Energie App om jouw actuele teruglevertarieven te bekijken. Op onze tarievenpagina vind je de actuele leveringstarieven en teruglevertarieven voor nieuwe klanten. 

Terugverdientijd zonnepanelen berekenen

Je kan door middel van een berekening de terugverdientijd van je zonnepanelen berekenen. De energietarieven schommelen op dit moment vaak. Als jij je terugverdientijd wilt berekenen, is het dus erg belangrijk om te weten welk energiecontract je hebt. In het artikel laten we twee berekenen zien. De eerste berekening wordt er gerekend met de tarieven van de zomer 2021. De tweede berekening wordt er gerekend met de tarieven van de zomer 2022.  

Voorbeeld: Stel dat je 12 zonnepanelen laat installeren op een dak met een gemiddelde hoeveelheid zonlicht per jaar. De aanschaf- en installatiekosten bedragen ongeveer € 7.000,-. Hiermee wek je circa 3700 kWh per jaar op en we gaan ervan uit dat dit precies je eigen verbruik dekt. Daarnaast hanteren we een elektriciteitsprijs van de zomer 2021 (0,29 per kWh) en van de zomer 2022 (0,91 per kWh). 

Terugverdientijd met het tarief van zomer 2021

Opbrengst x stroomprijs = besparing
Aankoopprijs : besparing = terugverdientijd
3700 kWh × € 0,29 = € 1.073,-
 € 7.000,- : € 1.073,- =  6,52 jaar 

 * De tarieven in de berekening zijn inclusief btw, ODE en Energiebelasting.

Terugverdientijd met het tarief van zomer 2022

Opbrengst x stroomprijs = besparing
Aankoopprijs : besparing = terugverdientijd
3700 kWh × € 0,91 = € 3.367,-
 € 7.000,- : € 3.367,- = 2,08 jaar

  * De tarieven in de berekening zijn inclusief btw, ODE en Energiebelasting.

Toelichting verschil in terugverdientijd

Zoals je in de voorbeelden kan zien, is de terugverdientijd erg afhankelijk van jouw actuele stroomprijs. Om deze reden is het dan ook lastig te zeggen wat de gemiddelde terugverdientijd is van zonnepanelen, omdat iedereen een ander energiecontract heeft. Als jij een energiecontract hebt van zomer 2022, betekent het dat jij snel je zonnepanelen gaat terugverdienen. Wanneer jij een energiecontract van zomer 2021 hebt, verdien je minder snel je zonnepanelen terug. Wel heb je hierbij het voordeel dat je natuurlijk een goedkoper energiecontract hebt.

Zonnepanelen kopen

Heb je nog geen zonnepanelen op je dak liggen en ben je benieuwd naar jouw mogelijkheden? Vraag een gratis adviesgesprek aan! Onze specialisten kijken graag met je mee en helpen je bij het maken van een keuze. Hoeveel zonnepanelen je precies nodig hebt hangt af van je stroomverbruik en het vermogen van je zonnepanelen. Word ook energiemaker en begin direct met het terugverdienen van zonnepanelen!

Vraag een gratis adviesgesprek aan Vraag een gratis adviesgesprek aan