Zonnepanelen terugverdienen

Wij zijn energiemakers
Laatst bewerkt op 17 november 2022 4 min
Artikel delen

De terugverdientijd van zonnepanelen is afhankelijk van meerdere factoren. Denk aan de grootte van je installatie, het aantal zonuren en je eigen verbruik. Maar ook aan de hoogte van bijvoorbeeld de salderingsregeling en terugleververgoedingen. Wat de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen is en hoe je die voor jouw installatie kunt uitrekenen, leggen we hier graag aan je uit.

Gemiddelde terugverdientijd zonnepanelen

Hoeveel jaren doe je erover om de investering van het aanschaffen van zonnepanelen terug te verdienen? De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ligt vaak tussen de 4 en 5 jaar. Na deze jaren heb je de zonnepanelen terugverdiend en is de energie die je opwekt pure winst. Gemiddeld gaan zonnepanelen zo'n 25 jaar mee. Dit betekent dat je ongeveer 20 jaar winst maakt met jouw zonnepanelen. 

Terugverdientijd afhankelijk van factoren

De terugverdientijd is afhankelijk van verschillende factoren. Het is erg afhankelijk van de energieleverancier die je kiest. Energieleveranciers bieden verschillende bedragen per kWh. Wanneer het bedrag per kWh hoog is, kan je er op rekenen dat de terugleververgoeding ook hoger is. Wanneer jij nu relatief gezien een goedkoop contract hebt, is het bedrag van de terugleververgoeding ook lager. De hoogte van jouw terugleververgoeding is dus sterk afhankelijk van het contract wat je op dit moment hebt. 

Terugverdientijd bij Pure Energie

Per 1 september ontvangen nieuwe klanten bij Pure Energie een terugleververgoeding van 0,15 cent per kWh. Aflopende vaste contracten die overgaan op een variabel contract, gaan over op de voordelige variabele tarieven van de maand juni met een terugleververgoeding van 0,15 cent per kWh. Huidige variabele en vaste contracten blijven gelijk en behouden dus een terugleververgoeding van 0,07 cent per kWh. 

Heb je op dit moment een contract bij Pure Energie en vraag jij je af of bovenstaande informatie ook voor jou geldt? Log dan in op Mijn Pure Energie  en zie welke terugleververgoeding op basis van jouw contract gehanteerd wordt.  

Terugverdientijd zonnepanelen berekenen

Je kan door middel van een berekening de terugverdientijd van je zonnepanelen berekenen. De energietarieven schommelen op dit moment vaak. Als jij je terugverdientijd wilt berekenen, is het dus erg belangrijk om te weten welk energiecontract je hebt. In het artikel laten we twee berekenen zien. De eerste berekening wordt er gerekend met de tarieven van de zomer 2021. De tweede berekening wordt er gerekend met de tarieven van de zomer 2022.  

Voorbeeld: Stel dat je 12 zonnepanelen laat installeren op een dak met een gemiddelde hoeveelheid zonlicht per jaar. De aanschaf- en installatiekosten bedragen ongeveer € 7.000,-. Hiermee wek je circa 3700 kWh per jaar op en we gaan ervan uit dat dit precies je eigen verbruik dekt. Daarnaast hanteren we een elektriciteitsprijs van de zomer 2021 (0,29 per kWh) en van de zomer 2022 (0,91 per kWh). 

Terugverdientijd met het tarief van zomer 2021

Opbrengst x stroomprijs = besparing
Aankoopprijs : besparing = terugverdientijd
3700 kWh × € 0,29 = € 1.073,-
 € 7.000,- : € 1.073,- =  6,52 jaar 

 * De tarieven in de berekening zijn inclusief btw, ODE en Energiebelasting.

Terugverdientijd met het tarief van zomer 2022

Opbrengst x stroomprijs = besparing
Aankoopprijs : besparing = terugverdientijd
3700 kWh × € 0,91 = € 3.367,-
 € 7.000,- : € 3.367,- = 2,08 jaar

  * De tarieven in de berekening zijn inclusief btw, ODE en Energiebelasting.

Toelichting verschil in terugverdientijd

Zoals je in de voorbeelden kan zien, is de terugverdientijd erg afhankelijk van jouw actuele stroomprijs. Om deze reden is het dan ook lastig te zeggen wat de gemiddelde terugverdientijd is van zonnepanelen, omdat iedereen een ander energiecontract heeft. Als jij een energiecontract hebt van zomer 2022, betekent het dat jij snel je zonnepanelen gaat terugverdienen. Wanneer jij een energiecontract van zomer 2021 hebt, verdien je minder snel je zonnepanelen terug. Wel heb je hierbij het voordeel dat je natuurlijk een goedkoper energiecontract hebt.

Salderen en terugleveren

Bij de bovenstaande berekeningen gaan we uit van de huidige salderingsregeling. Deze regeling bepaalt hoe het zit met teruggeleverde energie en de vergoeding die je hiervoor krijgt. Vanaf 1 januari 2025 wijzigt de salderingsregeling. De huidige salderingsregeling wordt dan tot 2031 jaarlijks afgebouwd. Vanaf dan is het niet meer mogelijk om je zelf opgewekte stroom te salderen, je kunt dan nog wel de teveel opgewekte stroom terugleveren. Investeren in zonnepanelen blijft dus interessant. We snappen dat deze regeling soms lastig te begrijpen is. We hebben een duidelijk artikel geschreven om dit aan je uit te leggen. Lees hier meer over salderen en terugleveren. 

Kies ook voor zonnepanelen

Heb je nog geen zonnepanelen op je dak liggen en ben je benieuwd naar jouw mogelijkheden? Vraag een gratis adviesgesprek aan! Onze specialisten kijken graag met je mee en helpen je bij het maken van een keuze. Word ook energiemaker en begin direct met het terugverdienen van zonnepanelen!

Meer lezen over terugleververgoeding