Header Veenendaal Pure Energie

Zonnepanelen terugverdienen

Wij zijn energiemakers

De terugverdientijd van zonnepanelen is afhankelijk van meerdere factoren. Denk aan de grootte van je installatie, het aantal zonuren en je eigen verbruik. Maar ook aan de hoogte van bijvoorbeeld de salderingsregeling en terugleververgoedingen. Wat de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen is en hoe je die voor jouw installatie kunt uitrekenen, leggen we hier graag aan je uit.

Gemiddelde terugverdientijd zonnepanelen

De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen is ongeveer 6 jaar. Daarbij gaan we uit van een zonnepanelen installatie van 10 tot 12 zonnepanelen, een geldige salderingsregeling en het gemiddelde aantal zonuren in Nederland. Ook houden we hierbij rekening met een huishouden van 3 personen dat gemiddeld zo’n 3.300 kWh energie verbruikt.

Terugverdientijd zonnepanelen berekenen

Stel dat je 13 zonnepanelen laat installeren op een dak met een gemiddelde hoeveelheid zonlicht per jaar. De aanschaf- en installatiekosten bedragen ongeveer € 5.000,-. Hiermee wek je circa 3700 kWh per jaar op en we gaan ervan uit dat dit precies je eigen verbruik dekt. Daarnaast hanteren we een elektriciteitsprijs van 0,30 per kWh. Dit betekent dat de terugverdientijd van zonnepanelen 4,5 jaar is.

Opbrengst x stroomprijs = besparing
Aankoopprijs : besparing = terugverdientijd
3700 kWh × € 0,30 = € 1.110,-
€ 5000,- ÷ € 1.110,- = 4,5 jaar


Zonnepanelen terugverdienen duurt langer zonder salderingsregeling

We gaan bij deze berekening van de terugverdientijd uit van de huidige salderingsregeling. Deze regeling bepaalt hoe het zit met teruggeleverde energie en de vergoeding die je hiervoor krijgt. Tot 1 januari 2023 mogen huishoudens zelf geproduceerde groene stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet en dit afstrepen van hun eigen energierekening.

Na 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling langzaam afgebouwd tot het in 2030 uitkomt op 0 eurocent. Daarom zal het terugverdienen van zonnepanelen iets langer gaan duren dan nu. 

Zonnepanelen terugverdientijd binnen levensduur

De reden dat de overheid de salderingsregeling langzaam gaat afbouwen, is dat zonnepanelen steeds goedkoper worden. Het aanbod wordt beter, de vraag wordt groter en daardoor kan de prijs omlaag. Ondertussen wordt de levensduur van zonnepanelen steeds langer. Het idee is dan ook dat de terugverdientijd van zonnepanelen ruim binnen de totale levensduur blijft. Zodat je als consument nog jaren kunt profiteren van zelf opgewekte groene stroom en de investering dus hoe dan ook interessant blijft.

Kies ook voor zonnepanelen

Heb je nog geen zonnepanelen op je dak liggen en ben je benieuwd naar jouw mogelijkheden? Vraag een gratis adviesgesprek aan! Onze specialisten kijken graag met je mee en helpen je bij het maken van een keuze. Word ook energiemaker en begin direct met het terugverdienen van zonnepanelen!

Vraag een offerte aan

* Energietarieven oktober 2021