In hoeveel jaar verdien ik zonnepanelen terug

In hoeveel jaar verdien ik zonnepanelen terug?

Wij zijn energiemakers

De terugverdientijd van zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren des te sneller je de investeringskosten hebt terugverdiend. Daar staat weer tegenover dat de initiële kosten hoger zijn en je dus meer moet terugverdienen. Het klinkt ingewikkeld en daarom leggen wij het graag aan je uit. 

De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen

De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen verschilt per huishouden. Hoe lang het duurt voordat je gratis van zelf opgewekte stroom geniet, hangt af van jouw eigen situatie. Toch kunnen we wel een indicatie geven voor de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen. Stel dat je 13 zonnepanelen laat installeren op een dak met een gemiddelde hoeveelheid zonlicht per jaar. Je wekt dan ongeveer 3700 kWh per jaar op met je eigen zonnepanelen. We gaan er bij deze berekening vanuit dat de elektriciteitsprijs van € 0,23 per kWh de norm is. Je betaalt ± € 5000,- euro voor de installatie van 13 zonnepanelen. Als laatste variabele nemen we de levensduur van moderne zonnepanelen, namelijk 25 jaar. In dit geval is de terugverdientijd van zonnepanelen minder dan 6 jaar.

3700 kWh × € 0,23 = € 850,-
€ 5000,- ÷ € 850,- = 5,8 jaar


We gaan bij deze berekening van de terugverdientijd uit van de huidige salderingsregeling. Deze regeling bepaalt hoe het zit met teruggeleverde energie en de vergoeding die je hiervoor krijgt

Salderingsregeling bij zonnepanelen

Tot 1 januari 2023 mogen huishoudens zelf geproduceerde groene stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet en dit afstrepen van hun eigen energierekening. Voor het aantal kWh dat je aan stroom levert, krijg je op een later moment weer hetzelfde aantal kWh terug. Simpel gezegd is salderen het aftrekken van de zelf opgewekte energie van de energierekening. Meer informatie over de nieuwe salderingsregeling lees je in dit artikel. De huidige salderingsregeling maakt het aanschaffen van zonnepanelen extra interessant. 

Kies ook voor zonnepanelen

Heb je nog geen zonnepanalen op je dak liggen en ben je benieuwd naar jouw mogelijkheden? Vraag een gratis adviesgesprek aan! Onze specialisten kijken graag met je mee en helpen je bij het maken van een keuze! 

Vraag een offerte aan