Windplan Groen bouwupdate: 15 van de 20 windmolens gebouwd

Bouwfase bijna afgerond
Laatst bewerkt op 19 september 2023 2 min
Bericht delen

Delen

Deel deze pagina op een van de onderstaande platformen.

In juni meldden we de bouw van de eerste windmolen van Windpark Hoge Vaart Zuid in Windplan Groen. Inmiddels staan negen van de tien molens in dit project. De bouwactiviteiten zijn verplaatst naar Windpark Hondtocht Zuid waar de laatste vijf Pure Energie molens in Windplan Groen realiseren.

Na de realisatie van Windpark Flevo Ventum in mei, waarin we windmolens in opdracht van Flevo Ventum B.V. bouwden, trok de bouwkaravaan door naar Windpark Hoge Vaart Zuid en Windpark Oldebroekertocht. In de zomer werden de parken bestaande uit respectievelijk tien en vijf windmolens opgebouwd. Inmiddels zijn de kraan en het bouwteam te vinden bij Windpark Hondtocht Zuid waar onze laatste vijf windmolens de hoogte in gaan. Daarna staan alle twintig windmolens met een tiphoogte van 247 meter op hun plek. Ze beginnen dan aan hun testperiode en wekken dan al regelmatig elektriciteit op. Na die testperiode produceren ze volop 100% groene Nederlandse stroom.

Header Bouwupdate Windplan Groen Pure Energie

Een mijlpaal van bijna 250 meter hoog

We ontwikkelen en bouwen al ruim 25 jaar windparken. Als dan in de praktijk staat wat we op papier en in een heel zorgvuldig proces ontwikkeld hebben, is dat bijzonder. Nu des te meer. Niet eerder bouwde we een energiemaker van dit formaat. Met een ashoogte van 166 meter en wieken (in de afbeelding hieronder omschreven als rotorblad) van 81 meter per stuk wordt namelijk 247 meter ‘aangetipt’ op het hoogste punt.

Termen bij een Windmolen 2021

De groene impact van grotere windmolens

Dat we in Flevoland windmolens bouwen van dit formaat is niet zonder reden. Hoe groter de windmolen, hoe meer energie deze opwekt. En niet zo’n beetje ook. De stelregel is namelijk simpel: als de wieken twee keer zo lang worden, wekt een windmolen vier keer zoveel op. Om dezelfde hoeveelheid groene energie op te wekken met windmolens die maar de helft van de hoogte zijn, heb je dus vier exemplaren nodig.

De combinatie van de hoogte van de windmolens en de hoeveelheid windmolens van Windpark Hoge Vaart Zuid zorgt ervoor dat er weer een flinke stap in de energietransitie in Nederland gezet wordt met wind op land. De opwek van groene energie van deze tien windmolens dekt bijna (91%) het totale elektriciteitsverbruik van de gemeente Dronten.