Je herkent het wel: “honderd procent groene stroom!”, “Nederlandse windenergie” of “zonne-energie uit Nederland”. Bijna alle Nederlandse energiebedrijven roepen tegenwoordig dat ze 100% groene stroom leveren, maar weinig doen dat ook echt. Veel energieleveranciers importeren certificaten (GVO's) - bijvoorbeeld uit buitenlandse waterkrachtcentrales - waardoor ze hun stroom die in Nederland is opgewekt in vervuilende energiecentrales vergroenen. Greenwashing noemen we dat.
In de wereld van energieleveranciers is greenwashing tegenwoordig eerder de regel dan een uitzondering. Dat blijkt ook uit de het onderzoek van de Consumentenbond. Maar dat geldt niet voor alle energieleveranciers. In de onderstaande ranglijst uit het onderzoek zie je wat voor een rapportcijfer de Nederlandse energieleveranciers krijgen op het gebied van duurzaamheid.
"Greenwashing is het zich groener (duurzamer) of maatschappelijk verantwoorder voordoen dan een bedrijf of organisatie in werkelijkheid is."
Geen greenwashing bij Pure Energie
We hebben geen kolencentrales, kerncentrales of gascentrales. We kopen geen groene certificaten om onze stroom te vergroenen. Onze belofte is duidelijk: ‘wij verkopen alleen stroom die we zelf hebben opgewekt’. Meer niet. Onze stroom komt uit eigen windmolens en zonnepanelen in Nederland en onze klanten kiezen zelf een energiebron. Wij zorgen er voor dat de certificaten die horen bij hun verbruik netjes worden afgeboekt van de juiste windmolen. Dat is 100% groene stroom.
Om deze reden worden we buiten beschouwing gelaten in het onderzoek van Kassa. Waar bijna alle energieleveranciers worden bestempeld als ‘greenwashingfabriek’ wordt Pure Energie niet genoemd in de uitzending.
In de uitzending van Kassa
In de uitzending van Kassa van afgelopen zaterdag werd uitgebreid gesproken over greenwashing. De vraag die ze in deze uitzending proberen te beantwoorden: “Hoe kan het toch dat er in Nederland zoveel groene stroom wordt geconsumeerd, terwijl er in werkelijkheid maar weinig duurzame elektriciteit wordt geproduceerd?”
Uit ieder Nederlands stopcontact komt dezelfde 230 Volt stroom, maar niet alle stroom is op dezelfde manier opgewekt. De groene stroom die je in Nederland koopt is vaak niet meer dan een certificaat dat een bedrijf heeft gekocht in het buitenland. Stroom die in Nederland wordt opgewekt in een kolencentrale mag daardoor legaal worden verkocht als 'groen'. Dat heeft niets met duurzame energie te maken vinden wij.
Wat kun je zelf doen?
Greenwashing heb je helemaal zelf in de hand. Wil je niet meewerken aan greenwashing? Let dan bij het kiezen van een energieleverancier goed op waar jouw stroom vandaan komt, waar het geproduceerd wordt en waarin door de leverancier geïnvesteerd wordt.
100% groene stroom
Wil je 100 procent zeker zijn van groene stroom? Dan kun je overstappen naar Pure Energie. Via onze website kun je gemakkelijk een berekening maken voor jouw maandbedrag en kies je zelf uit welke energiebron jij jouw stroom wil ontvangen. Wil je meer informatie over onze energiebronnen? Bekijk dan onze energiebronnen kaart en ontdek waar onze groene stroom vandaan komt.