• Zonnepanelen van A-kwaliteit
  • Installatie door gecertificeerde installateurs
  • Altijd met 25 jaar vermogensgarantie

De ideale hoek voor zonnepanelen

Plat of schuin dak

Naast de dakoriëntatie en de beschikbare oppervlakte is ook de hellingshoek van je zonnepanelen erg belangrijk voor het rendement die je kunt behalen. Wat is de ideale hoek voor zonnepanelen? Lees hier meer over de ideale hoek voor zonnepanelen op een plat dak en op een schuin dak. 

Het belang van een goede hellingshoek

De hellingshoek voor zonnepanelen wordt aangeduid in het aantal graden ten opzichte van een horizontale lijn. De juiste hellingshoek voor zonnepanelen is erg belangrijk voor je rendement. Wil je op jaarbasis een optimale opbrengst behalen? Dan wil je dat juist in de winter de zonnestralen in een hoek van ongeveer 90 graden op je zonnepanelen vallen. In deze maanden komt de zon namelijk lager boven de horizon te staan dan in de zomer. 

Ideale hoek voor zonnepanelen plat dak

De ideale hoek voor zonnepanelen met een plat dak is 36 graden. Voor het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak is materiaal nodig om de panelen in de juiste hellingshoek te leggen. Ook moet er voldoende afstand zijn tussen de rijen, zodat schaduwval wordt voorkomen. Hoe kleiner de hoek, hoe dichter de rijen zonnepanelen op elkaar kunnen staan. Het beste is om je zonnepanelen naar het zuiden te richten: daar is gedurende de dag het langste zon. Ook een zuidoostelijke of zuidwestelijke oriëntatie is erg gunstig voor het rendement. 

Voordelen zonnepanelen op plat dak

We bepalen zelf de oriëntatie en hellingshoek bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak. Het voordeel hiervan is dat zonnepanelen gericht op het zuiden het meeste opwekken. Een ander voordeel is dat de zonnepanelen op een plat dak niet heel opvallend is. Niet iedereen vindt zonnepanelen een mooie toevoeging, maar met een plat dak hoef jij je daar geen zorgen over te maken.

Ideale hoek voor zonnepanelen schuin dak

Bij een schuin dak ligt de ideale hoek voor zonnepanelen tussen de 30 en 35 graden. De hellingshoek is hier afhankelijk van de helling van jouw dak. Installateurs maken gebruik van dakhaken waaraan ze rails monteren. Aan deze rails worden de zonnepanelen bevestigd. Het is vaak mooier om de hoek van de zonnepanelen gelijk te houden met het dak, zodat er een rechte lijn ontstaat. Gelukkig heeft de hoek voor zonnepanelen op schuine daken een ruime marge. Bij een hoek van 15 tot 55 graden behaal je al een ruime energieproductie. 

Voordelen zonnepanelen op schuin dak

Bij de montage van zonnepanelen op een schuin dak of zonnepanelen op een dakkapel is er geen extra ballast nodig om de panelen te verzwaren. Daarnaast is er relatief weinig ruimte nodig om veel zonnepanelen kwijt te kunnen. Hierdoor hoeven we bij de montage geen rekening te houden met de schaduw van de panelen. 

Doe de dakcheck of vraag gratis advies

Wil je weten of de ideale hoek voor zonnepanelen op jouw dak ook te realiseren is? Ben je benieuwd of er nog aanvullende maatregelen nodig zijn om een optimaal rendement te bereiken? Of heb je een andere vraag over het installeren van zonnepanelen? Vraag de experts van Pure Energie gratis en geheel vrijblijvend om advies. Wij denken graag met je mee over de mogelijkheden. 

Doe de dakcheck Doe de dakcheck