• Gratis 3D model van jouw woning
  • Binnen 2 minuten een offerte
  • Direct inzicht in kosten en besparingen

Wat is de ideale hoek voor zonnepanelen?

Plat of schuin dak

Overweeg je om zonnepanelen te kopen? Goed idee! Met zonnepanelen draag je bij aan een beter milieu én het is goed voor je eigen portemonnee. Veel Nederlandse daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Er zijn wel een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. Zo is bijvoorbeeld de ligging van je dak erg belangrijk voor het rendement. Ook de hellingshoek van zonnepanelen draagt bij aan een zo hoog mogelijk rendement. Maar wat is nu de ideale hoek voor zonnepanelen? Lees hier meer over de ideale hoek voor zonnepanelen op een plat dak en op een schuin dak. 

Ideale hoek zonnepanelen

De hellingshoek of de hoek van zonnepanelen is de mate waarin een zonnepaneel schuin staat of ligt en is erg belangrijk voor het rendement van zonnepanelen. Zonnepanelen moeten in ieder geval licht schuin geplaatst worden voor het beste rendement. De ideale hoek voor zonnepanelen waarmee je het hoogste rendement kunt behalen met een tuin op het zuiden is een hellingshoek tussen de 30 of 40 graden. Het grootste gedeelte van de Nederlandse daken hebben een hellingshoek van 35 graden, ideaal voor zonnepanelen dus.  

Hieronder leggen we je uit wat de ideale hoek is voor zonnepanelen op een schuin of plat dak.

De ideale hoek voor zonnepanelen op een plat dak

Heb je een plat dak en wil je zonnepanelen? Ideaal! Het voordeel, ten opzichte van een schuin dak, is dat zonnepanelen op een plat dak namelijk op een frame worden geplaatst waarvan de hellingshoek verstelbaar is. Aangezien zonnepanelen gericht op het Zuiden het meeste rendement opleveren, wordt er vaak voor gekozen om zonnepanelen op een plat dak richting het Zuiden te plaatsen. De ideale hoek voor zonnepanelen met een plat dak op het zuiden is 35 graden. Als de zonnepanelen op het noorden of het oost-westen liggen, leveren ze bij een kleinere hellingshoek van 10-15 graden juist meer op.

De ideale hoek voor zonnepanelen op een schuin dak

De ideale hoek voor zonnepanelen op een schuin dak ligt tussen de 30 en 35 graden. De hellingshoek is hier afhankelijk van hoe stijl jouw dak is. Gelukkig heeft de hoek voor zonnepanelen op schuine daken een ruime marge. Bij een hoek van 15 tot 55 graden behaal je al een ruime energieproductie. Bij de montage van zonnepanelen op een schuin dak of zonnepanelen op een dakkapel hoeven de panelen niet verzwaard te worden. Daarnaast is er relatief weinig ruimte nodig om veel zonnepanelen kwijt te kunnen. Hierdoor hoeft bij de montage geen rekening te worden gehouden met de schaduw van de zonnepanelen.

Binnen 2 minuten een vrijblijvend advies

Doe de zonnepanelenscan

De kans is groot dat ook jouw dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. Doe de gratis zonnepanelenscan en vul je gegevens in. Je ontvangt direct een persoonlijk advies op maat. Zo weet je precies hoeveel jij kunt besparen met zonnepanelen en hoe snel jij je zonnepanelen hebt terugverdiend.

Start zonnepanelenscan Start zonnepanelenscan
Geschreven door
Mariël
Mariël Content Marketeer