• Zekerheid over je energietarief voor 1 jaar
  • Energietarieven onder het prijsplafond
  • 100% Groene stroom uit Nederland

Energie besparen: 10 bespaartips

Simpele bespaartips om energie te besparen
Header Energierekening duurder

Energie besparen kan op veel verschillende manieren en hoeft niet moeilijk te zijn. Er zijn genoeg simpele bespaartips om energie te besparen zonder dat je meteen het gehele huis moet isoleren. Energie besparen is niet alleen goed voor je portemonnee, maar natuurlijk ook voor het milieu. Met onze 10 bespaartips kun jij vandaag nog aan de slag.

1. Voorkom sluipverbruik
2. LED verlichting
3. Energiezuinige apparaten
4. Korter douchen
5. Was op 30 graden
6. Gebruik geen droger
7. Radiatorventilator
8. Ontdooi de vriezer
9. Thermostaat
10. Energie vergelijken

1. Voorkom sluipverbruik

Je kunt veel energie besparen als je sluipverbruik kunt voorkomen. Wist je dat een een apparaat 75% van zijn stroom verbruikt als het apparaat stand-by staat? Haal het apparaat uit het stopcontact als je het niet gebruikt. Door een apparaat niet op stand-by te zetten, voorkom je sluipverbruik. Een veel voorkomende sluipverbruiker is een telefoonlader die continu in het stopcontact zit zonder dat je telefoon wordt opgeladen. Wil je sluipverbruik van de televisie of van overige apparaten voorkomen? Trek dan de stekker uit het stopcontact als het apparaat niet gebruikt wordt je zal energie besparen.

TIP: gebruik een stekkerdoos met schakelaar voor je apparaten. Je kunt dan met één druk op de knop de stroom van alle apparaten uitschakelen.

2. Energie besparen met LED verlichting

Heb je nog gloeilampen in huis? Dan wordt het tijd om deze te vervangen door energiezuinige LED lampen. Zo kun je namelijk veel energie besparen. De aanschafprijs van een LED lamp is hoger, maar dit kostenverschil verdien je snel terug. De LED lamp gaat namelijk niet alleen veel langer mee dan een gloeilamp, je bespaart hier jaarlijks ook tientallen euro’s mee. De LED lamp is namelijk 85% zuiniger dan een gloeilamp. Door al je lampen te vervangen voor LED verlichting, afhankelijk van de hoeveelheid lampen, bespaar je al snel € 70,- tot € 150,- euro per jaar. 

3. Gebruik energiezuinige apparaten

Wanneer jij een huishoudelijk apparaat wilt aanschaffen, is het goed om te kijken naar het energielabel. Kies voor een zuinig apparaat met een groen energielabel, daarmee kun je veel energie besparen. Het meest zuinige energielabel dat een apparaat kan hebben is A+++. Daarnaast staat meestal ook het gemiddelde verbruik in kWh op het label vermeld. Let hier op als je een apparaat gaat kopen die langer meegaat, zoals een koelkast, vaatwasser of wasmachine. Zuinige apparaten zijn iets duurder dan de minder zuinige apparaten, maar dit verschil verdien je zeker terug. 

TIP: zorg dat je je apparaten ook slim gebruikt. Zet je wasmachine en vaatwasser bijvoorbeeld op een eco-programma. Je bespaart hiermee al snel 30% stroom en 15% water. 

4. Korter douchen

Korter douchen is goed voor je energierekening én voor het milieu. Probeer de tijd onder de douche terug te brengen tot 5 minuten per douchebeurt. Dat zorgt voor een aanzienlijke besparing op zowel de water- als de energierekening. Je kan extra water besparen door een energiezuinige douchekop aan te schaffen. Met een energiezuinige douchekop bespaar je tot wel 20% op het water- en energieverbruik ten opzichte van een gewone douchekop. Ruil jij je regendouche in voor een waterbesparende douchekop? Dan bespaar je met deze bespaartip maar liefst 60%.

5. Was op 30 graden

Energie besparen kan eenvoudig door op lagere temperaturen te wassen. Wees niet bang, ook op 30 graden wordt de was gewoon schoon en fris. Een wasbeurt op 60 graden verbruikt 2 keer zoveel stroom als een wasbeurt op 30 graden. Hoe lager de temperatuur, hoe minder het stroomverbruik. Is de was erg vuil? Kies dan voor een eco-programma. Dit programma duurt iets langer en zorgt ervoor dat jouw was ook op een lage temperatuur goed schoon wordt.

6. Gebruik geen droger

Is de wasmachine klaar? Stop je was niet in de droger, maar kies ervoor om de was op te hangen. Dit kan bij lekker weer buiten en anders binnen op een droogrek. Drogers horen tot de grootverbruikers binnen huis. Door je was op te hangen bespaar je op je energierekening. Wil je toch liever een droger blijven gebruiken? Maak dan gebruik van een warmtepompdroger met energielabel A+++.  Je bespaart hiermee tot € 75,- per jaar. 

7. Energie besparen met een radiatorventilator

Energie besparen door een radiatorventilator te plaatsen op je verwarming? Het kan echt! Met een radiatorventilator krijg je jouw huis sneller warm. Zo heb je dus minder gas nodig om je huis warm te houden en kun je flink besparen op je energierekening. Een radiatorventilator levert je een besparing op van ruim 10% op je kosten voor gas per jaar.

8. Ontdooi de vriezer

Een dun ijslaagje van twee millimeter op het vrieselement kan al zorgen voor 10% meer stroomverbruik. Daarom is het verstandig om een vriezer met enige regelmaat te ontdooien. Dit kan je bijvoorbeeld doen door een pan met heet water in de vriezer te plaatsen. Hoe vaak moet je dan je vriezer ontdooien? Wij raden aan om dit ongeveer 6 keer per jaar te doen. We snappen dat het een vervelend klusje is, maar wanneer je de vriezer regelmatig ontdooit, gaat het ontdooien een stuk sneller en makkelijker. 

TIP: er bestaan ook low frost vriezers die je maar twee keer per jaar hoeft te ontdooien. Wil je helemaal niet bezig zijn met het ontdooien van je vriezer? Er bestaan ook no frost vriezers. Deze vriezers zijn zo ontworpen dat er geen ijsvorming ontstaat. 

9. Besparen met de thermostaat

Je kunt veel energie besparen door je thermostaat één graadje lager te zetten dan je gewend bent. Gebruik de verwarming alleen als het nodig is. Wanneer je niet thuis bent, kun je de verwarming bijvoorbeeld op 15 graden zetten. Als je slaapt hoeft de verwarming ook niet aan. Tijdens je nachtrust is een geschikte temperatuur 15 graden. Als je vloerverwarming hebt, kun je 's nachts beter 17 of 18 graden aanhouden. Daarnaast kun je al € 80,- euro per jaar besparen wanneer je de thermostaat thuis één graadje lager zet dan je gewend bent. Als laatste kun je er nog voor zorgen dat je de temperatuur regelt per ruimte. Dit is mogelijk met moderne thermostaten. Verwarm alleen de ruimtes waar je het grootste gedeelte van de dag zit en houd tussendeuren dicht om de warmte er in te houden. 

10. Energie vergelijken

Ben je benieuwd of jij ook kan besparen op je energierekening? Dan is het slim om regelmatig energietarieven te vergelijken. Maak eenvoudig een berekening op onze website en bekijk of jij maandelijks kunt besparen. Steeds meer consumenten stappen over naar een groene energieleverancier. Bovendien draag je als klant van Pure Energie bij aan een beter milieu. Onze stroom is 100% groen en wordt opgewekt met onze energiebronnen in Nederland. 

100% groene stroom

Steeds meer huishoudens kiezen voor écht groene stroom. Kies zelf ook voor 100% groene stroom en bereken hoeveel jij voor energie gaat betalen. 

 

Wil je meer besparen of verduurzamen? Bekijk dan ook eens onze andere energieproducten.

Kies je energiepakket Kies je energiepakket
Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer