• Nederlandse wind- en zonne-energie
  • 100% groenste stroom uit Nederland
  • Beoordeeld met een 10 voor duurzaamheid klantenservice

Hoe energie besparen als bedrijf?

Energie besparen
Laatst bewerkt op 24 juli 2024 3 min
Artikel delen

Delen

Deel deze pagina op een van de onderstaande platformen.

Energie besparen als bedrijf is erg interessant en gaat een stuk verder dan alleen het terugdraaien van de thermostaat. Het zorgt niet alleen voor lagere kosten. Door nieuwe innovaties en duurzame aanpassingen wordt het voor jou als ondernemer een stuk makkelijker om te voldoen aan verplichte energiebesparende maatregelen en om te werken aan een duurzaam imago. Begin vandaag nog met besparen dankzij de tips voor zzp'ers en mkb-bedrijven van onze energieadviseurs.

Kies voor energiezuinige verlichting

Als bedrijf kun je veel energie besparen door te kiezen voor energiezuinige verlichting. Vervang gloei- en spaarlampen door led-verlichting. Bedenk of een ruimte ook met minder lichtbronnen voldoende verlicht kan worden en activeer bewegingssensoren. De sensor schakelt alle lampen namelijk automatisch uit op de plekken waar niemand is. Op deze manier kun je al snel tot 90% besparen op de benodigde energie voor verlichting.

Stel de verwarming slim in

In veel bedrijven gaat de verwarming automatisch aan op de vooraf ingestelde tijdstippen. Bij het instellen van de centrale verwarming voor je bedrijf kun je op een aantal dingen letten. Het eerste is het instellen van een minimale temperatuur van 15 graden Celsius. Door de temperatuur niet te ver te laten zakken in de nacht en in het weekend, hoeft de verwarming ook niet te hard te werken om weer op te warmen.

Verder kun je uitzoeken hoelang het duurt voordat het pand is opgewarmd tot de gewenste temperatuur. Bij een gemiddeld bedrijfspand ligt deze temperatuur tussen de 20 en 22 graden Celsius. Zet de verwarming niet eerder aan dan nodig en zet hem aan het einde van de werkdag ook op tijd weer uit. Ongeveer een uur voordat alle medewerkers naar huis gaan. Door dit soort slimme instellingen bespaar je jaarlijks veel op de stookkosten.

Isoleer je bedrijfspand

Zakelijk energie besparen doe je ook door het bedrijfspand goed te isoleren. Denk aan vloerisolatie, gevelisolatie en dakisolatie. Maar ook aan dubbel of zelfs triple glas. Daardoor blijft de warmte in de winter beter behouden en blijft het in de zomer binnen juist langer koel. Andere isolatiemaatregelen zijn bijvoorbeeld het afsluiten van de koude leidingen en deurrubbers van koelingen.

Voorkom sluipverbruik

Schakel na werktijd de computers volledig uit en laat ze niet op stand-by staan. Ook in de slaapstand, verbruiken veel apparaten namelijk nog energie. Dit noemen we ook wel sluipverbruik. Een handige tip? Steek de stekkers van een groep computers, monitoren en bureaulampen in één stekkerblok en spreek met collega’s af dat de laatste die het pand verlaat, de hoofdstekker uit het stopcontact haalt. Zo weet je zeker dat er geen stroom wordt verspild.

Let op het energielabel

Let bij de aankoop van het apparaat op het energielabel. Deze geeft op een schaal van A tot en met G aan hoeveel stroom het verbruikt en of dat wel of niet energiezuinig is. Denk hierbij niet alleen aan koelkasten en printers, maar ook aan beeldschermen, computers en het koffiezetapparaat. Let op, want bij koelkasten en vriezers is A niet de hoogste klasse. Deze kunnen ook energielabel A++ of A+++ hebben.

Energiebespaarplicht

Om ondernemers en bedrijven bewuster te laten omgaan met energie is de informatieplicht energiebesparing vastgesteld. Vanaf een verbruik van minimaal 50.000 kWh of 25.000 m³ is het verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen die een terugverdientijd van 5 jaar of minder hebben. Kom je er niet uit? Geen probleem. Via Pure Energie kom je in aanmerking voor een vrijblijvend adviesgesprek bij één van onze partners. Zij kunnen voor je, tegen een vergoeding, alle zaken rondom de energiebespaarplicht afwikkelen. 

Meer over de bespaarplicht

Zonnepanelen voor bedrijven

Plaats zonnepanelen op het dak van jouw bedrijfspand en ga zelf groene stroom opwekken. Dat is niet alleen goed voor de energierekening, maar ook voor het milieu. Ontdek wat zonnepanelen op jouw dak kunnen opleveren en ga zelf energie opwekken. De overheid stimuleert duurzame energieopwekking in de vorm van subsidie. Onze adviseurs helpen je graag bij de financiering, de mogelijkheden voor combinaties van opwek en de eventuele verkoop van jouw opgewekte energie. Vraag een gratis adviesgesprek aan met onze ontwikkelaars en dan kijken we samen naar de mogelijkheden. 

Adviesgesprek aanvragen