Verbruiken we in de winter meer energie dan in de zomer?

Energieverbruik per seizoen
Laatst bewerkt op 23 juli 2024 2 min
Artikel delen

Delen

Deel deze pagina op een van de onderstaande platformen.

In maart gaat de klok één uur vooruit en beginnen we aan de zomertijd. In het laatste weekend van oktober gaat de klok weer een uurtje terug naar de wintertijd. Per seizoen verschilt het verbruik van een gemiddeld huishouden. In de winter is het kouder en wordt het sneller donker. Het lijkt dus logisch dat je energieverbruik in de winter hoger is dan in de zomer. Maar is dat écht zo? Wij zochten uit welke invloed het seizoen heeft op de energierekening en we geven advies over hoe je het verbruik in de wintermaanden kunt terugdringen. 

Zomertijd sinds 1977

De zomertijd is in 1977 ingevoerd om energie te besparen, maar de vraag is of dat ook nu nog het resultaat is. Vergeleken met de jaren 70 heeft een gemiddeld huishouden tegenwoordig veel meer elektrische apparaten in huis. Hoewel het buiten een uurtje langer licht is, worden deze apparaten gewoon gebruikt – ongeacht zomer of winter. Mocht het zo zijn dat we in Nederland lekker langer buiten blijven zitten, dan merk je wel het effect op het energieverbruik. Er is dan veel minder energie nodig om bijvoorbeeld je huis te verwarmen.

Hoger gasverbruik in de winter

Het gemiddelde gasverbruik in de winter is hoger dan in de zomer. Dat komt omdat veel huizen in Nederland nog steeds aardgas nodig hebben om op te kunnen warmen. Hoe kouder het buiten is, hoe meer gas je moet verbruiken om het huis te verwarmen. De verwarming is de grootste kostenpost op de energierekening. Daarom is het goed om je gasverbruik zo ver mogelijk terug te dringen met onze duurzame tips.

CTA Gemiddeld verbruik Nederland gas en stroom

Hoger stroomverbruik in de winter

We verbruiken niet alleen meer gas in de winter, maar we verbruiken ook drie keer zoveel stroom. Dat komt onder andere doordat we meer binnen zitten en het langer donker is. Daardoor staan bijvoorbeeld de lampen vaker aan. Met kleine aanpassingen kun je al snel veel energie besparen, bijvoorbeeld alle lampen vervangen door ledlampen. Denk na over hoe jij kunt consuminderen en bedenk voor eventuele energieslurpers een duurzaam alternatief.

Energie besparen met zonnepanelen

Met zonnepanelen win je een groot deel van je energieverbruik terug. Zonnepanelen leveren in de winter natuurlijk niet het hoogste rendement, maar uiteindelijk reken je met je energieleverancier af per jaar. Zo wek je in de zomer vaak meer zonne-energie op dan je verbruikt. In de winter is dat precies andersom. Benieuwd naar de mogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen om je jaarlijkse energiekosten in te verminderen? Neem contact op met onze experts voor vrijblijvend advies.

Adviesgesprek aanvragen