Header Beste energieleverancier v2

Hoe energieleveranciers vergelijken?

Overstappen

Wanneer je energieleveranciers wilt vergelijken, zijn er heel wat dingen waar je naar kunt kijken. Hoe kun je energieleveranciers het beste vergelijken? En welke factoren zijn van belang? Van de vaste en variabele kosten tot de score op het gebied van duurzaamheid. Wij vertellen je graag wat belangrijk is als je energieleveranciers gaat vergelijken en geven meteen aan hoe je dat het beste kunt doen.

Variabele kosten energie vergelijken

Als consument wil je natuurlijk graag weten wat je gaat betalen. Hoe energie vergelijken begint dan ook vaak met het vergelijken van de energietarieven. Bekijk de allereerst de variabele kosten. Dit is het kale bedrag dat je betaalt per 1 kWh aan energie en 1 m³ gas. Deze kosten vormen de basis van je uiteindelijke energierekening en verschillen dus per energieleverancier. Een energierekening is opgebouwd uit verschillende kosten en lijkt daardoor ingewikkeld. Wij leggen de energierekening aan je uit. 

Lees hier hoe jouw energierekening is opgebouwd

Kosten netbeheerder en energieleverancier

Naast de variabele kosten komen ook nog een aantal vaste kosten die kunnen variëren per energieleverancier. Als je energieleveranciers gaat vergelijken is het goed om te kijken naar overige kosten zoals de vaste leveringskosten, netbeheerkosten en energiebelasting. Deze zijn bijvoorbeeld voor je aansluiting, het transport van gas en stroom en onderhoud aan het net.

Groene of grijze stroom

Verder is het natuurlijk belangrijk om te onderzoeken wat voor stroom je krijgt: groene of grijze stroom. Kies jij bewust voor groene stroom uit hernieuwbare energiebronnen, zoals windmolens en zonnepanelen? Of besluit je zogenaamde grijze energie af te nemen, afkomstig van fossiele brandstoffen die schadelijk zijn voor het milieu? Energieleveranciers zijn verplicht om aan te geven waar hun energie vandaan komt.

Investeren in duurzaamheid of niet

Heb je, zoals steeds meer Nederlanders, een voorkeur voor groene stroom? Dan kun je er nog een schepje bovenop doen bij het vergelijken van energieleveranciers. Door te kijken in hoeverre zij in duurzaamheid investeren bijvoorbeeld. Er zijn namelijk energieleveranciers die enkel fossiele energie produceren, maar het door de aankoop van groencertificaten, tóch als groene energie verkopen.

Hoe energieleveranciers vergelijken: bij de Consumentenbond

Dan tot slot nog een hele praktische tip. Hoe energieleveranciers vergelijken? Consumentenbond doet dit jaarlijks samen met WISE en Natuur & Milieu. Dit vatten ze samen in een duurzaamheidsscore. Zo heb je alles in één overzicht. Daarin beoordelen zij hoe duurzaam de stroom van Nederlandse energieleveranciers nu écht is. In deze ranglijst staat wij al jaren bovenaan en daar zijn we trots op. De Consumentenbond beoordeelde onze groene energie voor het negende jaar op rij met een 10. 

Kies voor duurzame energie

Kies je voor Pure Energie, dan ben je verzekerd van groene energie. Wij leveren alleen stroom die we opwekken met windmolens en zonnepanelen in Nederland. Bovendien draag jij als klant bij aan het realiseren van nieuwe duurzame projecten. Dat betekent dus ook dat we geen groencertificaten inkopen uit het buitenland. Niet voor niets zijn we al negen jaar op rij door de Consumentenbond, Natuur & Milieu en Wise uitgeroepen tot de groenste energieleverancier van Nederland. 

Energiepakket samenstellen