• Zekerheid met een vast energietarief
 • 100% groene stroom uit Nederland
 • Klanten geven ons een 8.6

Verwarmen met airco

Verrwarmen met airco kosten

Bij een airco denk je al snel aan het koelen van een ruimte, maar tegenwoordig kun je koelen en verwarmen met aircoHoe werkt verwarmen met airco precies? En wanneer is met airco verwarmen een goed idee? In deze blog gaan we daar dieper op in.

Hoe werkt verwarmen met een airco?

Een vaste airco is eigenlijk een soort van warmtepomp. Een airco wordt ook wel een lucht-lucht-warmtepomp genoemd, omdat deze kan koelen en verwarmen. De meeste installaties bestaan uit een buitenunit en een binnenunit. Om in de zomer te koelen wordt warmte uit de binnenlucht onttrokken en via de buitenunit weer afgevoerd naar buiten. Dit werkt precies andersom voor het verwarmen met airco in de winter: dan haalt de airco warmte uit de buitenlucht. De binnenunit zorgt er vervolgens voor dat de warme lucht verspreidt wordt in de ruimte. 

Verwarmen met airco voordelen

Of verwarmen met airco een goed idee is? We zetten de voordelen voor je op een rijtje.

 • Het verwarmen met airco is goedkoper dan gas
 • De kamer is snel op temperatuur
 • Je kunt met een airco ook koelen
 • Een airco filtert de lucht in huis

Verwarmen met airco nadelen

Het verwarmen met airco kent ook een aantal nadelen. We zetten deze nadelen voor je op een rijtje.

 • Een airco is niet geschikt om je hele woning te verwarmen. Dan zou je in iedere ruimte een airco moeten hebben
 • Je moet ruimte hebben voor een binnenunit en buitenunit
 • Een airco maakt geluid. Het geluid van de binnenunit is te vergelijken met een ventilator
 • De luchtstroming kan zorgen voor tocht, waardoor de temperatuur iets hoger moet

Verwarmen met airco en zonnepanelen

Een airco werkt op stroom. Vooral het koelen in de zomer kost je extra stroom. Heb je ook zonnepanelen? Dan is verwarmen met airco en zonnepanelen een slimme keuze. Doordat je zelf je eigen stroom opwekt kun je het extra stroomverbruik compenseren. Hierdoor word je CO2-uitstoot en energierekening lager.

Verwarmen met airco kosten

Je weet nu dat verwarmen met airco goedkoper is dan gas of cv. Maar wat kost verwarmen met airco per uur, per dag en in de hele winter? De kosten voor de airco zelf hangt af van verschillende aspecten. Hierbij kun je denken aan het merk, type, vermogen en het aantal units. Let bij de aanschaf van een airco ook op het energielabel en het aantal decibel aan geluid.

De kosten voor het verwarmen met airco hebben we per verschillende type airco in een tabel gezet. In de tabel gaan we ervan uit dat de airco 8 uur per dag aanstaat en dat in de winter 50 dagen gebruik wordt gemaakt van het verwarmen met airco. We rekenen met de gemiddelde energieprijs per 1 kWh stroom van € 0,27 per kWh (vast tarief juni 2024).Alle energietarieven in dit artikel zijn inclusief btw en energiebelasting.

Kosten verwarmen met airco juni 2024

Type airco
Vaste airco single split
Vaste airco multi split
Mobiele airco
Per uur
0,75 kWh - € 0,20
1,65 kWh - € 0,45
1 kWh - € 0,27
Per dag
6 kWh - € 1,62
13,2 kWh - € 3,56
8 kWh - € 2,16
Per winter
300 kWh - € 81,-
660 kWh - € 178,20
400 kWh - € 108,-

Wat kost verwarmen met single split airco?

Als 1 kWh € 0,27 kost, dan kost het verwarmen met een single split airco per uur (0,75 kWh) € 0,20. Als de airco 8 uur per dag aanstaat, dan kost het verwarmen 6 kWh x € 0,27 per kWh = € 1,62 per dag. Verwarm je de hele winter? Dan houden we rekening met 50 dagen. Het verwarmen met een single split airco kost per winter dan 50 dagen x € 1,62 per dag = € 81,-.

Wat kost verwarmen met multi split airco?

Ook hier gaan we uit van € 0,27 per kWh. Per uur kost het verwarmen met een multi split airco dan € 0,45. Rekenen we dit om naar een dag van 8 uur, dan kost het verwarmen 6 kWh x € 0,27 per kWh = € 3,56 per dag. Verwarm je de hele winter? Dan betaal je 50 dagen x € 3,56 per dag = € 178 per winter.

Wat kost verwarmen met mobiele airco?

Ook hier kost 1 kWh € 0,27. Het verwarmen met mobiele airco kost dan per uur € 0,27. Gaan we dit omrekenen naar een dag, dan kost het verwarmen 8 uur x € 0,27 = € 2,16 per dag. Zet je de mobiele airco de hele winter aan? Dan betaal je 50 dagen x € 2,16 per dag = € 108,- voor het verwarmen met je mobiele airco.

Vermogen airco berekenen

Zoals eerder gezegd verwarmt een airco één ruimte. Het is belangrijk dat de airco voldoende vermogen heeft om deze ruimte te kunnen verwarmen. Het vermogen dat een airco nodig heeft bereken je als volgt: 

Bereken de inhoud van de ruimte in kubieke meters

Bereken de inhoud van de ruimte in kubieke meters

Dit doe je door de lengte, breedte en hoogte met elkaar te vermenigvuldigen.

Bepaal de vermenigvuldigingsfactor

Bepaal de vermenigvuldigingsfactor

Dit is standaard 45 of 50 voor koelen en verwarmen. Je kiest voor factor 45 als de ruimte goed is geïsoleerd. De ruimte heeft geen schuin of plat dak en er zijn weinig warmtebronnen aanwezig. Je kiest voor factor 50 als de ruimte minder goed is geïsoleerd. De ruimte heeft veel ramen en veel elektrische apparaten.

Bereken het benodigde vermogen

Bereken het benodigde vermogen

Neem het getal uit stap 1 en vermenigvuldig dit met de juiste vermenigvuldigingsfactor uit stap 2 (45 of 50). De uitkomst is het benodigde aantal watt van de airco.

We laten het je zien aan de hand van een voorbeeld. De ruimte die je wilt verwarmen heeft een inhoud van 40 m3. De vermenigvuldigingsfactor voor de ruimte is 50. De rekensom is dan 40 x 50 = 2000. Je hebt dan een airco nodig met en vermogen van 2000 W (2 kW) om de ruimte te kunnen verwarmen.

Verwarmen met airco tips

Wil je verwarmen met airco? Dan hebben we een aantal tips voor je:

 • Het beste is om de uitblaasklep naar beneden te richten. De warme lucht wordt zo naar beneden geblazen en stijgt vervolgens op.
 • Zodra de ruimte op temperatuur komt vertraagt de snelheid van de ventilator. Zet de ventilatorstand daarom altijd op automatisch.
 • Heb je een airco met een 'Follow me' of 'iFeel' functie? Dan volgt deze functie de temperatuur op de afstandsbediening. Hier wordt het dan zeker de juiste temperatuur.

Koelen met airco

Wil je meer weten over het stroomverbruik en de kosten voor het koelen met airco? Lees dan de blog hoeveel stroom verbruikt een airco.

Doe de huisscan

Nog meer op gaskosten besparen?

Met de online huisscan weet je binnen 2 minuten hoe jij jouw huis kunt verduurzamen. Je ontvangt direct een vrijblijvend advies, een indicatie van de kosten en of er subsidiemogelijkheden zijn. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen, isolatie, hr++ glas, warmtepomp, vloerverwarming of een Hr-ketel.

Start de huisscan Start de huisscan
Geschreven door
Mariël
Mariël Content Marketeer