Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Hoeveel zonnepanelen

Steeds meer huishoudens kiezen ervoor om zelf zonne-energie op te wekken met eigen zonnepanelen, maar hoeveel zonnepanelen heb je eigenlijk nodig om genoeg groene stroom op te wekken? Hoeveel zonnepanelen je precies nodig hebt hangt af van je stroomverbruik en het vermogen van je zonnepanelen.

Hoeveel zonnepanelen voor energieverbruik?

Om te berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is het handig om je jaarlijkse energieverbruik te weten. Zo weet je precies hoeveel kWh jouw zonnepanelen moeten opwekken om flink te kunnen besparen op je energierekening. Kies je er voor om met jouw zonnepanelen meer stroom op te wekken dan je jaarlijks verbruikt? Dan ontvang je voor de teveel opgewekte stroom een terugleververgoeding.

Aantal zonnepanelen en gewenste opwek

Zoveel zonnepanelen heb je nodig voor jouw energieverbruik.

Hoeveel zonnepanelen nodig?

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 3500 kWh?

Een huishouden met 4 personen heeft ongeveer een gemiddeld stroomverbruik per jaar van 3.500 kWh. Je hebt ongeveer 10 zonnepanelen van 420 Wp nodig om 3.500 kWh uur stroom op te wekken.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 4000 kWh?

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om 4.000 kWh op te wekken is afhankelijk het vermogen van jouw zonnepanelen. Je hebt ongeveer 12 zonnepanelen van 420 Wp nodig om 4.000 kWh stroom op te wekken.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 5000 kWh?

Je hebt ongeveer 15 zonnepanelen van 420 Wp nodig om 5.000 kWh stroom op te wekken.

Hoeveel wekt een zonnepaneel op?

Hoeveel één zonnepaneel opwekt is afhankelijk van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan het aantal zonuren, het Wp vermogen van jouw zonnepaneel, de hellingshoek, de eventuele schaduwvorming en de dakoriëntatie. Wij berekenen de opwek per zonnepaneel door de hoeveelheid Wattpiek (Wp) van een zonnepaneel te vermenigvuldigen met 0,8. Dus een zonnepaneel met 420 Wp wekt per jaar ongeveer 336 kWh stroom op.

Wil je zeker weten hoeveel stroom zonnepanelen in jouw buurt op jouw dak opwekken? Onze zonadviseurs rekenen graag voor jou uit hoeveel zonnepanelen op jouw dak precies opwekken per jaar.

Zelf aantal zonnepanelen berekenen

Onze zon adviseurs kunnen precies de opbrengst van jouw dak bepalen, maar je kunt ook zelf het aantal zonnepanelen berekenen. Hiervoor heb je jouw jaarlijkse energieverbruik en het vermogen van de zonnepanelen die je wilt aanschaffen nodig. Gebruik vervolgens deze formule:

Jaarlijkse stroomverbruik : (het vermogen in Wp van 1 zonnepaneel x 0,8 Het vermogen in Wp per zonnepaneel vermenigvuldigen we met 0,8. In deze berekening houden we zo rekening met eventuele schaduwval op jouw dak of andere factoren die jouw opwek kunnen beïnvloeden. Bereken aantal zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen passen er op mijn dak?

Hoeveel zonnepanelen er op je dak passen, hangt af van de beschikbare dakoppervlakte en de afmetingen van de zonnepanelen. Zonnepanelen zijn er in verschillende maten en vermogensniveaus, maar de afmeting van de zonnepanelen die we op dit moment het meeste aanbieden is ongeveer 2 m² (176 cm x 113 cm). We bieden meerdere formaten zonnepanelen aan. Bij het opstellen van een advies op maat, kijken we naar welke zonnepanelen het meest geschikt zijn voor jouw dak.

Om te bepalen hoeveel zonnepanelen er op je dak passen, moet je de totale beschikbare dakoppervlakte berekenen en deze delen door de oppervlakte van één zonnepaneel. Houd er rekening mee dat niet het volledige dakoppervlak bruikbaar zal zijn door obstakels, denk aan schoorstenen en dakramen. Verder moet je ook rekening houden met de benodigde ruimte tussen de zonnepanelen om schaduwvorming te minimaliseren en de efficiëntie te maximaliseren.

Hoeveel zonnepanelen op plat dak?

Bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak maken we gebruik van een speciale onderconstructie om de zonnepanelen te plaatsen. Deze constructie zorgt voor meer ballast en is nodig om jouw zonnepanelen op de plek te houden. Hierdoor moet er meer oppervlakte per zonnepaneel worden gerekend. Doorgaans nemen zonnepanelen op een plat dak ongeveer 2,5 m² aan ruimte in beslag per paneel. De ideale positie voor zonnepanelen op een plat dak is gericht op het zuiden met een optimale hellingshoek van 10 graden.

Hoeveel zonnepanelen op een schuin dak?

Hoeveel zonnepanelen op een schuin dak passen, is afhankelijk van het beschikbare oppervlakte, de afmetingen van de zonnepanelen en de hellingshoek van het dak. Op een schuin dak zijn er enkele extra factoren die van invloed zijn op hoeveel zonnepanelen je kunt plaatsen: het dakoppervlakte, de hellingshoek van het dak, het formaat van de zonnepanelen en de benodigde ruimte tussen de panelen. Onze zonadviseurs rekenen graag voor je uit hoeveel zonnepanelen er op jouw schuine dak passen.

Gratis advies zonnepanelen

Het is slim om je van te voren goed te laten adviseren. Dankzij de zonnepanelen scan weet je direct hoeveel zonnepanelen je nodig hebt en hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen. Doe de gratis zonnepanelencheck en vul je gegevens in. Je ontvangt direct een persoonlijk advies op maat. Zo weet je precies hoeveel jij kunt besparen met zonnepanelen en hoe snel jij je zonnepanelen heb terugverdiend.

Doe de scan Doe de scan
Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer