Waar komt mijn stroom vandaan als het niet waait?

Laatst bewerkt op 30 oktober 2023 3 min
Artikel delen

Delen

Deel deze pagina op een van de onderstaande platformen.

Groene stroom is weersafhankelijk. Als het hard waait, wekken we veel groene stroom op. Als het minder hard waait is de opwek ook lager. Maar dat betekent niet dat we met z’n allen zonder stroom komen te zitten wanneer het niet waait. Hoe kan dat? 

Wat is groene stroom?

Om dit uit te leggen moet je eerst weten wat groene stroom is. Groene stroom is elektriciteit die is opgewekt met behulp van schone en onuitputtelijke bronnen. Denk aan windenergie en zonne-energie. De wind en de zon zijn er altijd! Bij Pure Energie maken we er iets moois van: groene stroom.

De ‘groenheid’ van stroom wordt bepaald door de Garantie van Oorsprong (GvO). Iedere 1.000 kWh die duurzaam is opgewekt krijgt er zo één. Daarmee kunnen wij aantonen dat jouw verbruik duurzaam is opgewekt in één van onze windmolens of zonnepanelen. Hier lees je zo meer over.

Waar komt mijn stroom vandaan?

Jouw stroom komt van het Nederlandse energienet. Alle huishoudens en bedrijven zijn hierop aangesloten. Het energienet wordt geladen door allerlei verschillende energiebronnen. Windmolens, zonnepanelen, gas- en kolencentrales, noem maar op. Het energienet is dus een mix van verschillende soorten groene en grijze stroom.

Zodra de stroom op het energienet wordt gezet, is het anoniem. Kleurloos. Thuis kun je namelijk niet zien of er groene of grijze stroom uit je stopcontact komt. Je lampen geven net zo veel licht, je telefoon laadt net zo snel op en je blender maakt even lekkere smoothies. 

Windpark de Hondtocht

Toch is het belangrijk om onderscheid te maken tussen groen en grijs. Grijze stroom is immers schadelijk voor het milieu, en groene stroom niet. Daarom bepalen we de kleur van jouw stroom met een Garantie van Oorsprong (GvO). Daarmee kunnen we aantonen dat het verbruik van onze klanten is opgewekt door één van onze windmolens of zonnepanelen.

Stroom uit zonnepanelen

Heb je zelf zonnepanelen? Dan werkt het net iets anders. De stroom uit je zonnepanelen wordt namelijk direct door jou verbruikt. Daardoor ben je minder afhankelijk van het energienet. Als jouw zonnepanelen meer stroom opwekken dan je verbruikt, lever je terug aan het energienet. Je bent dan zelf ook een beetje energieleverancier.

Zonnepanelen op het dak

Voor de stroom die je teruglevert krijg je een vergoeding: de zogenaamde terugleververgoeding. De hoogte van deze vergoeding verschilt per energieleverancier. Bekijk onze terugleveringstarieven op onze tarievenpagina.  

Waar komt mijn stroom vandaan als het niet waait?

Bij Pure Energie zorgen we er voor dat er jaarlijks genoeg groene stroom op het energienet wordt gezet voor jou. Wij vullen het energienet, zodat jij het hele jaar door stroom kan verbruiken. Bij Pure Energie ben je altijd verzekerd van 100% groene stroom, ook als het niet waait.

Op het moment van verbruik komt jouw stroom altijd van het energienet. Jij verbruikt dan dezelfde energiemix als jouw buurman. De ‘groenheid’ van jouw stroom wordt bepaald door een Garantie van Oorsprong.

Wij wekken zelf stroom op met onze eigen wind- en zonne-energieprojecten. Daar krijgen wij GvO’s voor. Met die GvO’s kunnen we aantonen dat het aantal kWh dat jij verbruikt, gegarandeerd is opgewekt in één van onze windmolens of zonne-energieprojecten. Daarom heb je altijd groene stroom, ook als het niet waait. 

Gegarandeerd écht groene stroom

Wij verkopen alleen de stroom die we zelf opwekken met onze windmolens en zonnepanelen. Meer niet. Gegarandeerd écht groene stroom dus. Daarom zijn we altijd bezig om nieuwe duurzame energieprojecten te ontwikkelen. Zodat nóg meer Nederlanders kunnen genieten van onze écht groene stroom.