• 100% groene stroom uit Nederland
  • Nederlandse wind- en zonne-energie
  • Beoordeeld met een 10 voor duurzaamheid

Het verschil tussen een 1-fase en 3-fasen aansluiting

Het verschil, het aanvragen en de kosten van een 3-fasen aansluiting

Warmtepompen, elektrisch koken, elektrische auto's: we gebruiken steeds meer stroom in huis. Jouw aansluiting in huis moet deze extra energieslurpers wel aankunnen. Een aansluiting is de verbinding tussen de groepenkast in jouw meterkast en het energienet. De zwaarte van de aansluiting wordt bepaald door de hoeveelheid elektriciteit dat door de kabel kan. Bijna alle woningen hebben een 1-fase of een 3-fasenaansluiting. Maar wat is nu het verschil? Waarvoor heb je een 3-fasen aansluiting nodig? En wat zijn de kosten? In dit artikel leggen we je het uit.

Wat is een 1-fase aansluiting?

Heb je een meterkast met een 1-fase aansluiting? Dan kom er één elektriciteitskabel je woning binnen. In die kabel zitten twee draden: een fasedraad en een nuldraad. Een 1-fase aansluiting is geschikt voor een klein huishouden met standaard apparaten en een klein aantal zonnepanelen. Hoe weet je welke aansluiting je thuis hebt? Een 1-fase aansluiting herken je doordat er 220/230 V op je elektriciteitsmeter van je meterkast staat. Op jouw Pure Energie jaarrekening is dit te herkennen als 1x25/1x30 A.

Wat is een 3-fasen aansluiting?

Thuis hebben we steeds vaker grotere vermogens nodig voor onze apparaten. Een 1-fase aansluiting is niet altijd krachtig genoeg. Bijvoorbeeld een jacuzzi, een warmtepomp, een laadpaal voor een elektrische auto, grote hoeveelheid zonnepanelen of een krachtiger model inductiekookplaat vereisen een 3-fasen aansluiting. Een 3-fasen aansluiting levert een groter vermogen dan een 1-fase aansluiting. Deze aansluiting bestaat uit drie fasedraden van elk 230 V en een nuldraad. Nieuwbouwhuizen hebben standaard vaak al een 3-fasen aansluiting in de meterkast. Elke groep heeft standaard een vermogen van 25 A. Je kunt dus tot 75 A stroom tegelijk in huis verbruiken zonder dat je stoppen springen. De 3-fasenaanluiting herken je op jouw Pure Energie jaarafrekening als 3x25 A.

Wat is een 3-fasen stekker?

Een krachtige inductiekookplaat of keramische kookplaat (7400 tot ongeveer 11000 Watt) gebruikt een aparte stekker, de 3-fasen stekker. Een 3-fasen stekker wordt ook wel een Perilex stekker genoemd. Perilex is een 3-fasen stekker systeem, speciaal voor het aansluiten van elektrische apparaten met een hoog vermogen die niet op één losse eindgroep aangesloten kunnen worden. Een installateur plaatst in je meterkast een losse fornuisgroep en monteert in de keuken een aparte Perilex wandcontactdoos. De Perilex stekker wordt aangesloten aan de elektrische kookplaat. 

Krachtstroom of een 3-fasen aansluiting?

Voor apparatuur dat veel stroom nodig heeft wordt krachtstroom gebruikt. Krachtstroom wordt vaak verward met een 3-fasen aansluiting, maar is niet hetzelfde. Wel heb je voor krachtstroom een 3-fasenaansluiting nodig. Een krachtstroomaansluiting wordt gebruikt voor zware industriële apparaten en levert 400V. Krachtstroom is dus niet geschikt voor huishoudelijk apparatuur. Voor krachtig huishoudelijk apparatuur heb je een 3-fasen aansluiting nodig. 

Kosten 3-fasen aansluiting

Het voorbereiden en het verzwaren van je aansluiting is niet gratis. Soms kan het voorkomen dat je maandelijkse kosten ook stijgen. 

  • Eenmalige kosten onafhankelijke installateur: De kosten zijn afhankelijk van de werkzaamheden. Moet de groepenkast alleen aangepast worden of moet deze compleet worden vervangen? Een kleine aanpassing door een onafhankelijke installateur kost gemiddeld € 250. Als de groepenkast compleet vervangen moet worden zijn er meer uren en materiaal nodig en is dus de prijs ook hoger. De kosten hiervan liggen tussen de € 800 en € 1.100 euro inclusief btw.
  • Eenmalige kosten netbeheerder: De kosten die je netbeheerder doorberekent voor het verzwaren van je aansluiting verschilt per netbeheerder.
  • Maandelijkse netwerkkosten: De maandelijkse netwerkkosten blijven tot 3x25 A gelijk. Vanaf 3x35 A betaal je maandelijks meer aan netwerkkosten. Deze kosten zijn verschillend per netbeheerder.

Het is verstandig om je door een specialist te laten adviseren over de situatie in jouw huis.

3-fasen aansluiting aanvragen

Een 1-fase aansluiting kan niet voldoende zijn als je zwaardere apparatuur aanschaft dat meer vermogen nodig heeft. Hiervoor kun je je aansluiting laten verzwaren naar een 3-fasen aansluiting. Het aanvragen van een 3-fasen aansluiting gaat altijd via www.mijnaansluiting.nl. Een onafhankelijke installateur voert de voorbereidende werkzaamheden uit. Vervolgens zorgt je netbeheerder voor de verzwaring van je aansluiting. 

Geschreven door
Mariël
Mariël Content Marketeer