• Zonnepanelen van A-kwaliteit
  • Installatie door gecertificeerde installateurs
  • Altijd met 25 jaar vermogensgarantie

Zonnepanelen huren of kopen

Wat is voordeliger?

Overweeg je om te investeren in zonnepanelen en wil je weten wat voordeliger is: huren of kopen van zonnepanelen? Lees dan snel verder. We zetten de voor- en nadelen van zonnepanelen huren of kopen op een rij zodat jij de meest verstandige keuze kan maken.

Zonnepanelen huren: voor- en nadelen

Zit je erover na te denken om zonnepanelen te huren? We zetten voor je de voor- en nadelen van zonnepanelen huren op een rij.

Voordelen van zonnepanelen huren

Kies je ervoor om zonnepanelen te huren, dan kun je vanaf dag één profiteren van de energie die ze opwekken. Je energierekening gaat omlaag, zonder dat je een grote investering hoeft te doen of een lening hoeft af te sluiten. Een voordeel van zonnepanelen huren is dat de maandelijkse kosten voor zonnepanelen vaak lager liggen dan de maandelijkse opbrengst van zonnepanelen, waardoor zonnepanelen dus meer opbrengen dan kosten. 

Nadelen van zonnepanelen huren

Uiteindelijk betaal je onderaan de streep toch meer als je zonnepanelen huurt. Bovendien kun je een huurcontract niet zomaar opzeggen en moet je in dat geval vaak een boete betalen. Zonnepanelen huren lijkt misschien gunstig omdat je niet in één keer een grote investering doet. Toch is het zo dat je aan het einde van de rit uiteindelijk meer betaalt dan wanneer je zonnepanelen koopt. Daarnaast ben je ook niet zeker van de huurkosten, aangezien het bedrag van de huur van zonnepanelen jaarlijks mag stijgen. Met zonnepanelen huren heb je van te voren dus niet altijd zekerheid over wat precies de kosten en de opbrengst van je zonnepanelen gaan zijn.

Zonnepanelen kopen ten opzichte van huren

De kosten voor een gemiddelde zonnepaneleninstallatie van zo’n 12 zonnepanelen liggen ongeveer tussen de € 4.000,- en € 5.000,-. Dat is een flinke investering. Met de huidige  energieprijzen is de terugverdientijd op je zonnepanelen teruggelopen naar gemiddeld 4 tot 5 jaar. Als je zonnepanelen koopt, moet je bij een defect of een storing zelf regelen dat het weer verholpen wordt. Gelukkig valt dat in de meeste gevallen nog onder de garantievoorwaarden en hoeft de reparatie je niet wat te kosten. 

Voordelen van zonnepanelen kopen

Een groot voordeel van zonnepanelen kopen in plaats van huren, is dat er 0% btw op de aanschaf zit. Daarnaast maak je ook nog gebruik van de salderingsregeling, waarmee je de opbrengst van je zonne-energie direct kunt afstrepen van je energie verbruik. Het grote voordeel van zonnepanelen kopen zit hem namelijk in de periode ná de terugverdientijd. Aangezien de levensduur van zonnepanelen ruim 25 jaar is, kun je nog zeker 15 jaar profiteren van gratis groene stroom. Daarnaast wordt je huis meer waard zodra je zonnepanelen koopt en bespaar je maandelijks veel geld op je energierekening.

Huur of Koop Zonnepanelen Pure Energie

Zonnepanelen kopen of huren: wat is beter

Wij adviseren je om zonnepanelen te kopen. De voorwaarden van zonnepanelen kopen zijn gunstig. Door de zonnepanelen in eigen bezit te houden, kun je optimaal profiteren van alle voordelen en ben je onafhankelijk van een verhuurder.

Wil je meer weten over het kopen van zonnepanelen en de bijbehorende regelingen? Doe dan de gratis zonscan op onze website en ontvang direct informatie over de kosten, subsidiemogelijkheden en besparingen.

Doe de zonscan Doe de zonscan
Geschreven door
Mariël
Mariël Content Marketeer