10 tips voor het besparen van energie

Laatst bewerkt op 17 november 2022 5 min
Artikel delen

Energie besparen is heel eenvoudig. Er zijn genoeg simpele tips om energie te besparen zonder dat je meteen het gehele huis moet isoleren. Goed voor je portemonnee en het milieu! Laat bijvoorbeeld geen lampen onnodig aanstaan, haal opladers uit het stopcontact en hang je was buiten te drogen. Met deze 10 bespaartips kun jij vandaag nog aan de slag! 

1. Voorkom sluipverbruik

Wist je dat een een elektronisch apparaat 75% van zijn energie verbruikt als het apparaat stand-by staat? Wanneer je een apparaat niet gebruikt, heeft het veel voordeel voor je energierekening als je het apparaat uit het stopcontact haalt. Door een apparaat niet op stand-by te zetten, voorkom je sluipverbruik. Een veel voorkomende sluipverbruiker is een telefoonlader die continu in het stopcontact zit zonder dat je telefoon wordt opgeladen. Bij een televisie is het makkelijk te zien of het stand-by staat, zoals het rode lampje dat aan staat wanneer je de televisie 'uitzet'. Een televisie staat dus veel op stand-by en kan wel € 35,- aan sluipverbruik per jaar hebben. Wil je sluipverbruik van de televisie of van overige apparaten voorkomen? Trek dan de stekker uit het stopcontact als het apparaat niet gebruikt wordt je zal energie besparen. 

TIP: gebruik een stekkerdoos met schakelaar voor je apparaten. Je kunt dan met één druk op de knop de stroom van alle apparaten uitschakelen.

2. Vervang je lampen door LED verlichting

Heb je nog gloeilampen in huis? Dan wordt het tijd om deze te vervangen door energiezuinige LED lampen. De aanschafprijs van een LED lamp is hoger, maar dit kostenverschil verdien je snel terug. De LED lamp gaat namelijk niet alleen veel langer mee dan een gloeilamp, je bespaart hier jaarlijks ook tientallen euro’s mee. De LED lamp is namelijk 85% zuiniger dan een gloeilamp. Door al je lampen te vervangen voor LED verlichting, afhankelijk van de hoeveelheid lampen, bespaar je al snel €70 tot €150 euro per jaar. Grote kans dat jij door deze bespaartip de kosten voor verlichting door LED lampen kan halveren. 

3. Gebruik energiezuinige apparaten

Wanneer jij een huishoudelijk apparaat wilt aanschaffen, is het goed om te kijken naar het energielabel. Kies voor een zuinig model met een groen energielabel. Het meest zuinige energielabel dat een apparaat kan hebben is A+++. Daarnaast staat meestal ook het gemiddelde verbruik in kWh op het label vermeld. Let hier op als je een apparaat gaat kopen die langer meegaat, zoals een koelkast, vaatwasser of wasmachine. Zuinige apparaten zijn iets duurder dan de minder zuinige apparaten, maar dit verschil verdien je zeker terug. 

TIP: zorg dat je je apparaten ook slim gebruikt. Zet je wasmachine en vaatwasser bijvoorbeeld op een eco-programma. Je bespaart hiermee al snel 30% aan elektriciteit en 15% aan water. 

4. Korter douchen

Korter douchen is goed voor je energierekening én voor het milieu. Vooral in de winter geniet men van een warme douche. Probeer de tijd onder de douche terug te brengen tot 5 minuten per douchebeurt. Dat zorgt voor een aanzienlijke besparing op zowel de water- als de energierekening. Je kan extra water besparen door een energiezuinige douchekop aan te schaffen. Met een energiezuinige douchekop bespaar je tot wel 20% op het water- en energieverbruik ten opzichte van een gewone douchekop. Ruil jij je regendouche in voor een waterbesparende douchekop? Dan bespaar je met deze bespaartip maar liefst 60%.

5. Was op 30 graden

Energie besparen kan eenvoudig door op lagere temperaturen te wassen. Wees niet bang, ook op 30 graden wordt de was gewoon schoon en fris. Een wasbeurt op 60 graden verbruikt 2 keer zoveel kWh als een wasbeurt op 30 graden. Hoe lager de temperatuur, hoe minder het stroomverbruik. Is de was erg vuil? Kies dan voor een eco-programma. Dit programma duurt iets langer en zorgt ervoor dat jouw was ook op een lage temperatuur goed schoon wordt.

6. Gebruik geen droger

Is de wasmachine klaar? Stop je was niet in de droger, maar kies ervoor om de was op te hangen. Dit kan bij lekker weer buiten en anders binnen op een droogrek. Drogers horen tot de grootverbruikers binnen huis. Door geen droger aan te schaffen en je was op te hangen bespaar je op je energierekening. Wil je toch liever een droger blijven gebruiken? Maak dan gebruik van een warmtepompdroger met energielabel A+++.  Je bespaart hiermee wel tot € 75,- per jaar. 

7. Besparen door een radiatorventilator

Besparen door een radiatorventilator te plaatsen op je verwarming? Het kan echt! Met een radiatorventilator krijg je jouw huis sneller warm. Zo heb je dus minder gas nodig om je huis warm te houden en kun je flink besparen op je energierekening. Een radiatorventilator levert je een besparing op van ruim 10% op je kosten voor gas per jaar. Lees hier alles wat je moet weten over een radiatorventilator.

8. Ontdooi regelmatig de vriezer

Een dun ijslaagje van twee millimeter op het vrieselement kan al zorgen voor 10% meer stroomverbruik. Daarom is het verstandig om een vriezer met enige regelmaat te ontdooien. Dit kan je bijvoorbeeld doen door een pan met heet water in de vriezer te plaatsen. Hoe vaak moet je dan je vriezer ontdooien? Wij raden aan om dit ongeveer 6 keer per jaar te doen. We snappen dat het een vervelend klusje is, maar wanneer je de vriezer regelmatig ontdooit, gaat het ontdooien een stuk sneller en makkelijker. 

TIP: er bestaan ook low frost vriezers die je maar twee keer per jaar hoeft te ontdooien. Wil je helemaal niet bezig zijn met het ontdooien van je vriezer? Er bestaan ook no frost vriezers. Deze vriezers zijn zo ontworpen dat er geen ijsvorming ontstaat. 

9. Besparen met de thermostaat

Bespaar geld door de thermostaat niet altijd hoog te laten staan. Gebruik de verwarming alleen als het nodig is. Wanneer je niet thuis bent, kun je de verwarming bijvoorbeeld op 15 graden zetten. Als je slaapt hoeft de verwarming ook niet aan. Tijdens je nachtrust is een geschikte temperatuur 15 graden. Als je vloerverwarming hebt, kun je 's nachts beter 17 of 18 graden aanhouden. Daarnaast kun je al €80 euro per jaar besparen wanneer je de thermostaat thuis één graadje lager zet dan je gewend bent. Als laatste kun je er nog voor zorgen dat je de temperatuur regelt per ruimte. Dit is mogelijk met moderne thermostaten. Verwarm alleen de ruimtes waar je het grootste gedeelte van de dag zit en houd tussendeuren dicht om de warmte er in te houden. 

10. Energieleverancier

Steeds meer consumenten stappen over naar een groene energieleverancier. Bovendien draag je als klant van Pure Energie bij aan een beter milieu. Onze stroom is 100% groen en wordt opgewekt met onze eigen energiebronnen in Nederland. Ben je benieuwd of jij ook kan besparen op je energierekening? Bereken hier dan jouw maandelijkse kosten en kies je energiepakket. Of neem eens contact op met één van onze specialisten en laat je adviseren.

Meld je aan