10 bespaartips

10 tips voor het besparen van energie

Energie besparen is heel eenvoudig. Er zijn genoeg simpele tips om energie te besparen zonder dat je meteen het gehele huis moet isoleren. Goed voor je portemonnee en het milieu! Laat bijvoorbeeld geen lampen onnodig aanstaan, haal opladers uit het stopcontact en hang je was buiten te drogen. Met deze 10 besparingstips kun jij vandaag nog aan de slag! 

1. Zet apparaten helemaal uit

Grote kans dat jij jouw oplader in het stopcontact laat zitten en je de meeste apparaten met één druk op de knop aanzet. Het is heel makkelijk, maar wist jij dat deze apparaten en laders ook stroom gebruiken zonder dat je ze gebruikt? Om sluipverbruik te voorkomen is het belangrijk om je apparaten helemaal uit te zetten en de opladers uit het stopcontact te halen. Zet je apparaten dus niet op stand-by. Een oplader verspilt energie als deze niet wordt gebruikt, maar wel warm is. Zet apparaten als je ze niet gebruikt dus helemaal uit. Kies bijvoorbeeld voor een stekkerdoos met schakelaar. Daarmee schakel je in één keer de stroom van meerdere apparaten uit.

2. Vervang je gloeilampen door LED lampen

Heb je nog gloeilampen in huis? Dan wordt het tijd om deze te vervangen door energiezuinige LED lampen. De aanschafprijs van een LED lamp is hoger, maar dit kostenverschil verdien je snel terug. De LED lamp gaat namelijk niet alleen veel langer mee dan een gloeilamp, je bespaart hier jaarlijks ook tientallen euro’s mee.

3. Gebruik energiezuinige apparaten

Kijk bij de aanschaf van huishoudelijke apparaten naar het energielabel. Het meest zuinige energielabel dat een apparaat kan hebben is A+++. Daarnaast staat meestal ook het gemiddelde verbruik in kWh op het label vermeld. Let hier op als je een apparaat gaat kopen die langer meegaat, zoals een koelkast, vaatwasser of wasmachine. Zuinige apparaten zijn iets duurder dan de minder zuinige apparaten, maar dit verschil verdien je zeker terug. 

4. Korter douchen

Korter douchen is goed voor je energierekening én voor het milieu. Vooral in de winter geniet men van een warme douche. Probeer de tijd onder de douche terug te brengen tot 5 minuten per douchebeurt. Dat zorgt voor een aanzienlijke besparing op zowel de water- als de energierekening. Je kan extra water besparen door een energiezuinige douchekop aan te schaffen. Met een energiezuinige douchekop bespaar je tot wel 20% op het water- en energieverbruik ten opzichte van een gewone douchekop. Ruil jij je regendouche in voor een waterbesparende douchekop? Dan bespaar je maar liefst 60%.

5. Was op 30 graden

Energie besparen kan eenvoudig door op lagere temperaturen te wassen. Wees niet bang, ook op 30 graden wordt de was gewoon schoon en fris. Een wasbeurt op 60 graden verbruikt 2 keer zoveel kWh als een wasbeurt op 30 graden. Hoe lager de temperatuur, hoe minder het stroomverbruik. Is de was erg vuil? Kies dan voor een eco-stand. Dit programma duurt iets langer en zorgt ervoor dat jouw was ook op een lage temperatuur goed schoon wordt.

6. Droog de was buiten of op een droogrek

Is de wasmachine klaar? Stop je was niet in de droger, maar kies ervoor om de was op te hangen. Dit kan bij lekker weer buiten en anders binnen op een droogrek. Drogers verbruiken veel stroom en door de was op te hangen bespaar je direct op je energierekening. Wil je toch liever een droger blijven gebruiken? Maak dan gebruik van een warmtepompdroger met energielabel A+++.  Je bespaart hiermee wel tot € 75,- per jaar. 

7. Houd deuren dicht

Houd de warmte waar het hoort. Door deuren in huis structureel te sluiten, kan je veel energie besparen. Zorg ervoor dat deuren naar buiten gesloten zijn in de winter. Op deze manier kan de warmte niet naar buiten en blijft het binnen lekker warm. In de zomer houd je de buitendeur ook graag dicht, maar dan is het om de warmte buiten te houden. Door de deuren dicht te doen houd je de warmte waar het hoort en voorkom je dat de temperatuur van de ene ruimte overslaat naar de andere.

8. Ontdooi regelmatig de vriezer

Een dun ijslaagje van twee millimeter op het vrieselement kan al zorgen voor 10% meer stroomverbruik. Daarom is het verstandig om een vriezer met enige regelmaat te ontdooien. Dit kan je bijvoorbeeld doen door een pan met heet water in de vriezer te plaatsen. Wil je iets uit de vriezer ontdooien? Haal het dan een avond voordat je het wilt gebruiken uit de vriezer en zet het in de koelkast. Zo hoeft je koelkast weer wat minder hard te werken.

9. Zet de thermostaat een graadje lager

Zet thuis de verwarming een graadje lager en trek warmere kleding aan. Hiermee kan je flink energiekosten besparen. Dit kan overdag, maar ook als je niet thuis bent of 's nachts. Met een warme deken op je bed hoef je ook de slaapkamer niet te verwarmen, wat ook weer een mooie besparing oplevert.

10. Energieleverancier

Steeds meer consumenten stappen over naar een groene energieleverancier. Dat heeft natuurlijk geen invloed op je verbruik, maar wel op de maandelijkse kosten. Bovendien draag je als klant van Pure Energie bij aan een beter milieu. Onze stroom is 100% groen en wordt opgewekt met onze eigen energiebronnen in Nederland. Ben je benieuwd of jij ook kan besparen op je energierekening? Bereken hier dan jouw maandelijkse kosten en kies je energiepakket. Of neem eens contact op met één van onze specialisten en laat je adviseren.

Meld je aan