Een energieneutraal huis wekt jaarlijks net zoveel energie op als dat er wordt verbruikt. Het is dé manier om als eigenaar of bewoner een bijdrage leveren aan het milieu, zonder in te leveren op je eigen comfort. Energieneutraal wonen is de toekomst, maar hoe kun je dat als woningeigenaar doen: een energieneutraal huis realiseren? In dit artikel geven we het antwoord.
Het concept van een energieneutraal huis
Een energieneutrale woning verbruikt heel weinig energie. En het kleine beetje energie dat verbruikt wordt, is afkomstig uit duurzame energiebronnen op eigen terrein. De energie wordt bijvoorbeeld op, in, of onder het gebouw duurzaam opgewekt. Bewoners van een energieneutrale woning besparen veel op hun energierekening. Je betaalt dus eigenlijk geen energiekosten. Vaak hebben energieneutrale woningen nog wel een aansluiting voor in de meeste gevallen alleen elektriciteit. In dat geval betaal je als woning eigenaar alleen de vaste kosten, zoals de netbeheerkosten.
Een energieneutrale woning bouwen
Een energieneutrale woning wordt ook wel een nul-op-de-meter-woning genoemd. Deze huizen zijn zó energiezuinig dat ze het energielabel A+++ dragen. Het allerhoogste en meest duurzame energielabel. Een energieneutraal huis bouwen is in Nederland al bijna de norm. Een aantal energiebesparende maatregelen die genomen worden bij het bouwen van energieneutrale woningen, zijn:
- Een dak vol zonnepanelen, om zelf groene energie mee op te wekken. Gemiddeld moet je daarbij denken aan 24 tot 30 vierkante meter aan zonnepanelen;
- Bijzonder goede isolatie, in de vorm van bijvoorbeeld triple glas, vloerisolatie, dakisolatie én gevelisolatie;
- Verwarming door middel van een warmtepomp of zonneboiler, die de cv-ketel vrijwel volledig kan vervangen;
- Een inductiekookplaat in plaats van een gasfornuis;
- Mechanische ventilatie in combinatie met warmteterugwinning.
Een bestaand huis energie neutraal maken
Een huis energieneutraal nieuwbouwen is relatief eenvoudig. Je kunt de energiezuinig maatregelen direct doorvoeren, waardoor je een nul-op-de-meter-woning hebt. Maar ook bestaande huizen, kun je energieneutraal maken. De maatregelen zijn eigenlijk hetzelfde. Vervang je huidige ramen door driedubbel glas, plaats zonnepanelen op je dak, isoleer je vloer, dak en gevel en vervang je cv-ketel door een warmtepomp.
De werkzaamheden daarentegen zijn wel ingrijpender. Je zult muren moeten openbreken, vloeren uit de grond moeten halen en ondersteboven onder het dak moeten hangen om de isolatie op orde te brengen. Maar die investering is het meer dan waard: sommige energieneutrale woningen hebben zelfs zó weinig energie nodig dat ze meer opwekken dan verbruiken. Dat betekent dat je geld kríjgt van je energieleverancier in plaats van betaalt.
Subsidie voor energieneutraal wonen
Energiezuinig en energieneutraal bouwen heeft de toekomst, maar ook het renoveren en het doen van energiebesparende maatregelen aan bestaande woningen levert voordelen op. Op dit moment bestaat er geen subsidie voor energieneutraal bouwen. Wel zijn er andere vormen van ondersteuning waar woningeigenaren van profiteren. Denk aan de btw-teruggave op de aankoop en installatie van zonnepanelen, subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en de regeling reductie energiegebruik woningen. Bekijk alle mogelijkheden in jouw gemeente via de Energiesubsidiewijzer van Rijksoverheid.
Gratis advies Pure Energie
Wil je meer informatie over energieneutraal bouwen en de invloed hiervan op je energierekening? Neem dan eens contact op met onze energieadviseurs. Wij staan van maandag t/m vrijdag van 08:30 uur tot 17:00 uur voor je klaar. We denken graag met je mee.