Windmolens zijn in Nederland een belangrijke bron van duurzame energie. In ons land waait het vaak en hard. Wij hebben windenergie nodig om de CO2-uitstoot terug te dringen en daarmee klimaatverandering tegen te gaan. Windmolens zijn een belangrijk middel om onze nationale klimaatdoelen te halen. Maar hoelang gaat een windmolen mee? En wat gebeurt er als een windmolen wordt gerecycled?
Windmolen: duurzame energie
Windmolens, ook wel windturbines genoemd, zijn een duurzame bron van energie. Een windmolen wekt groene stroom op doordat de wind de rotorbladen laat draaien. Windenergie wordt ook wel groene stroom genoemd, omdat bij de productie hiervan weinig tot geen fossiele brandstoffen nodig zijn. Daarnaast is de CO2-uitstoot lager vergeleken met andere energiebronnen. Natuurlijk speelt ook de levensduur van een windmolen een rol in de mate van duurzaamheid.
Levensduur van een windmolen
Hoelang gaat een windmolen mee? Op dit moment is het zo dat moderne windmolens technisch zo’n 25 tot 30 jaar meegaan. Het zou kunnen dat tegen die tijd grotere onderdelen zouden moeten worden vervangen, maar dat is dan mede afhankelijk van de economische levensduur. De economische levensduur is met name afhankelijk van de energieprijs. Als de turbine per jaar meer opbrengt dan de kosten, is de economische levensduur theoretisch bijna oneindig. Bij de bouw van een windmolen, gaan wij uit van een minimale economische levensduur van 25 jaar.
Hergebruik van windmolens
De eerste generatie windmolens is inmiddels aan vervanging toe. En hoe meer windmolens we bouwen, hoe meer windmolens er op termijn 'op' zullen raken. Bij het ontmantelen van een windmolen proberen we zoveel mogelijk onderdelen een tweede leven te geven. De mast en de fundering bestaan voornamelijk uit beton en metaal. Deze materialen zijn goed te recyclen. Ook de generator en tandwielkast bestaan voornamelijk uit metaal en zijn daardoor goed recyclebaar.
Recyclen wieken windmolen
De wieken van een windmolen zijn nu nog minder goed te recyclen. Deze zijn namelijk gemaakt van thermohardend composiet; een sterk en licht materiaal dat lang meegaat, maar niet zo makkelijk is om te smelten tot een ander product. Diverse start-ups zoeken daarom naar een oplossing. Zo ontdekten ze al dat ze de bladen in stukken kunnen snijden om het hout dat erin zit te gebruiken als isolatiemateriaal. Ook blijkt het mogelijk om composiet te verwerken tot een nieuwe grondstof. Pure Energie volgt deze ontwikkelingen op de voet zodat we waar mogelijk meer kunnen recyclen.
Nieuwe locatie voor de windmolen van familie Bos
Wat veel mensen niet weten is dat we bij het afbreken van een windmolen het milieu niet belasten met afval. Neem als voorbeeld de windmolen van familie Bos. Deze windmolen is onderdeel van een plan waarbij 28 bestaande windmolens vervangen worden door vier nieuwe windmolens. Deze vier moderne windmolens zijn onderdeel van Windpark Zeewolde en wekken gezamenlijk meer elektriciteit op dan de 28 molens die afgebroken worden.
De windmolen van de familie Bos was technisch nog goed. Daarom is deze afgebroken en opnieuw opgebouwd in Italië waar de molen nog meer duurzame energie kan opwekken. De fundatie en infra zijn ook opgeruimd. Deze bestaan grotendeels uit recyclebaar materiaal.
Zelf een windmolen kiezen
Ben je benieuwd naar al onze projecten en windparken? Bekijk ons overzicht en klik op het windpark waarover jij meer wilt lezen. Zo leer jij onze projecten kennen. Wil je graag zelf kiezen door welke windmolen jouw groene stroom wordt opgewekt? Dat kan! Kies zelf uit van welke windmolen jij groene energie wilt ontvangen.